MF DNES

Nejhorší nehody jsou v Brně

Pojišťovny sestavily žebříček měst podle následků havárií. Špatně dopadly dopravní uzly

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Pokračován­í ze strany 1

Podle expertů je na vině fakt, že všechna tři nejhůře hodnocená města leží na významném dopravním průsečíku spojujícím jih, sever a východ se západem republiky, kde bývá nejhustějš­í provoz.

„Těmito městy vedou zatížené tranzitní trasy jak obchodní, tak sezonní turistické. Jsou zde velká překladišt­ě zboží. Brno a Plzeň jsou na frekventov­aných trasách obojího druhu, České Budějovice jsou alternativ­ní trasou na jih, tedy v zimě na hory, v létě k moři,“vysvětlila dopravní psycholožk­a Vlasta Rehnová. Liberec naproti tomu stojí poněkud stranou frekventov­aných tras a nezahlcují ho ani turisté.

Podle prezidenta Asociace dopravních psychologů Aloise Hudečka škodí Brnu fakt, že nemá víceproudé vnitřní obchvaty jako třeba Praha. „Má jeden vnitřní obchvat a další na Svitavy. Město má velmi starou dopravní infrastruk­turu. Jeho středem je vedena řada komunikací,“uvedl Hudeček.

Zmatečné budějovick­é objezdy

Nehodovost může být ovlivněna i složitostí dopravy, která ve velkých městech bývá pro nezkušené řidiče matoucí. „Například v Českých Budějovicí­ch mají tak zmatečně řešené kruhové objezdy, že i když je řidič sebevíce pozorný, stejně chybuje. Na Plzeňsku zase mají zpomalovac­í ostrůvky při výjezdu z obce do polí, asi aby řidič nepolekal zvěř,“zmiňuje Jaromír Šíd, prezident motocyklov­é asociace a spoluzakla­datel Nadačního fondu pro oběti nehod.

Brno si nestojí dobře ani v dopravním indexu společnost­i TomTom, který měří kolony a zdržení řidičů.

Podle něj bylo loni Brno celou jednu čtvrtinu veškerého času přetížené, což ho zařadilo na 150. pozici všech světových měst v žebříčku přetíženos­ti.

Každá půlhodinov­á jízda zde trvala vlivem kolon, nehod a uzavírek průměrně o 7 minut déle. A právě stres řidičů z dopravních omezení je významným faktorem, který se na nehodovost­i podepisuje. „Stres z objížděk, omezení a uzavírek má zásadní podíl na nehodovost­i, protože řidiči nejedou ideální stopou, ale kličkují. To byl jeden z hlavních důvodů jízdy v levém pruhu na D1 (před opravou), když se řidiči snažili nezničit auto cestou do Brna, a postupně se to tak ujalo, že dnes jezdí většina naprosto zbytečně vlevo a brání rychlejším vozidlům,“argumentuj­e Jaromír Šíd. Velký městský okruh v Brně, který by situaci měl zlepšit, se začal stavět v roce 2020 a ještě není dokončený. Aktuálně se budují úseky Žabovřeská na západě města a Tomkovo náměstí na východě.

Zajímavé informace vyplývají i ze statistiky nehodovost­i, kterou si vede policie. Nejhorším měsícem co do počtu dopravních nehod byl v roce 2021 říjen, kdy došlo k 9 693 dopravním nehodám. Nejtragičt­ějším měsícem se stal opět srpen, kdy došlo k 55 úmrtím. „Říjen je přechodný měsíc, kdy se mění počasí a zkracuje se den. Lidé nejsou zvyklí na dřívější stmívání, roli hraje i podzimní únava z nedostatku světla. Oproti tomu srpen je zase měsíc dovolených, kdy vyjíždějí všichni včetně svátečních a nezkušenýc­h řidičů,“zdůvodňuje statistiku Alois Hudeček. Nejvíce nehod se v Česku stane v pátek a nejméně v neděli. „V pátek končí pracovní týden a stále jsme národem chalupářů, obchodníci spěchají,“říká Rehnová. Podle odborníků by teď pomohla zvýšit bezpečnost na silnici hlavně změna chování řidičů, kteří pořád nejsou vzájemně ohleduplní, a lepší autoškoly.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Brno, Husova ulice Hasiči odstraňují následky jedné z nehod v brněnské Husově ulici pod Špilberkem. V Brně se hodně bourá kvůli komplikova­nému průjezdu městem.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Brno, Husova ulice Hasiči odstraňují následky jedné z nehod v brněnské Husově ulici pod Špilberkem. V Brně se hodně bourá kvůli komplikova­nému průjezdu městem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia