MF DNES

Když si oběť vyříká bolest s násilníkem

Petra si prošla znásilnění­m. Pak mluvila s pachateli těchto činů. Jde o druh pomoci obětem.

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Když jí bylo devatenáct, zažila Petra Sokolová znásilnění. V baru jí někdo hodil drogu do pití a probrala se až po několika hodinách, uprostřed nedobrovol­né soulože.

Třináct let o tom s nikým nepromluvi­la, ale i později měla pocit, že chyba byla také na její straně, že si měla dávat větší pozor. Překlenout pocity méněcennos­ti, ublížení, strachu a zmatku jí nakonec pomohl až po čtyřicítce speciální projekt, v němž se setkávají oběti nejrůznějš­ích trestných činů s vězni. A o tom, co se jim přihodilo a co prožívají, diskutují.

„Celou tu dobu jsem hledala, v čem jsem jiná. Upínala jsem se k tomu, jak se od skupiny pachatelů liším. Bála jsem se jich, nerozuměla jsem jim. Pak jsem dostala příležitos­t se s některými vězni potkat a bavit. Měla jsem čas přemýšlet o zodpovědno­sti, vině vlastní i vině druhého a o tom, jaké jsou hranice oběti. Pochopila jsem, že zas tak jiná nejsem. Nemůžu říct, že bych nikomu neublížila. Třeba v argumentac­i a hádkách dokážu taky pořádně útočit. Zjistila jsem, že jsme vlastně stejní, jenom jsou v našich životech jiné okolnosti, a proto jsou z toho jiné příběhy,“vypráví Sokolová.

Dialogy s pachateli, kteří se dopustili sexuálního násilí, ale i dalších trestných činů, vedla několik týdnů. Připravova­la se na ně po psychické stránce, podobně jako vězni procházeli speciální přípravou. „Pomohlo mi to upustit vnitřní tíhu, kterou jsem cítila pokaždé, když se zmínilo sexuální násilí. Nebo kdykoli jsem se večer ocitla v baru. Nechala jsem odejít také velké množství negativníc­h emocí, jako třeba vztek. Urovnala jsem si, kdo jsem a jak si stojím. A smířila jsem se s tím,“dodává Petra Sokolová.

Budování mostů

Program Mezinárodn­ího vězeňského společenst­ví s názvem Building

Bridges (Budování mostů), do nějž se zapojila, spadá do oblasti takzvané restorativ­ní justice. Ta zdůrazňuje, že trestný čin změní životy lidí a dlouhodobě dojde k narušení mezilidský­ch vztahů. Snaží se o to, aby se při nalézání spravedlno­sti naplnily potřeby oběti, aby pachatel převzal odpovědnos­t za následky svého chování a aby se zapojila i celá komunita.

Restorativ­ní programy využívají třeba v Belgii a Norsku. Nový Zéland umožňuje mladým pachatelům a jejich rodinám, aby se podíleli na návrhu trestu. A ve Finsku se dokonce potkávají rodiče nebo blízcí příbuzní zavražděný­ch dětí přímo s jejich vrahy. U nás se zapojily mimo jiné věznice Vyškov a Pardubice. „V létě jedeme do Finska na školení. Model vrah – rodič oběti zřejmě přebírat nebudeme, nicméně bychom chtěli načerpat co nejvíce zkušeností ohledně proškolová­ní mediátorů. A vůbec organizáto­rů setkání,“nastiňuje Tereza Řeháková, ředitelka programů z Institutu pro restorativ­ní justici, který se netradiční justiční přístupy snaží přiblížit lidem.

V tuzemsku mají takové přístupy podporu ministerst­va spravedlno­sti, zmínka o podpoře restorativ­ní justice je i v programové­m prohlášení vlády.

Uvědomí si svou vinu

Větší zájem o setkávání ve věznicích mají podle Institutu pro restorativ­ní justici spíš vězni než oběti.

Je to třeba proto, že organizace pečující o oběti o programu Building Bridges neslyšely, ale i kvůli nedůvěře v restorativ­ní přístupy.

Sokolová při setkávání s pachateli zjistila, že i oni řeší problém, jak událost zpracovat.

„Nebojuje s tím jenom oběť. Velmi často se to odehrává i na straně pachatelů. Také oni vnitřně pracují s tím, co vlastně provedli, jak se s tím mají vyrovnat a jak s tím mají naložit,“míní Sokolová.

Tomáš Foldyna z Nejvyššího státního zastupitel­ství v Brně však zdůrazňuje, že restorativ­ní prvky rozhodně vězňům „nepřidávaj­í body“, díky nimž by se rychleji dostali na svobodu.

„Nepřičítá se jim to k dobru, nikam se to nepromítá. Jdou tam vždy jen z vlastního zájmu. A není to ani o nastolení duševní pohody pachatele. Často takové poznámky slýchám od policistů, ale toho se dosáhnout nesnažíme. Prvořadá je vždycky oběť a její nejbližší okolí,“vysvětluje státní zástupce Foldyna s tím, že potrestání pachatele je důležité, ale musí být takové, aby mělo smysl i pro celou společnost.

Právě díky rozhovorům s oběťmi si odsouzení často plně uvědomí svou vinu a rozsah toho, co provedli. A teprve tak mohou přijmout plnou odpovědnos­t.

„Restorativ­ní přístup může uplatňovat třeba i Probační a mediační služba nebo Vězeňská služba, a to pokládáním otázek pachateli na to, zda si uvědomuje, co udělal a jaké obtíže tím způsobil. Co s tím bude dělat, jestli se dokáže vcítit do oběti a podobně,“dává příklad Řeháková.

Život oběti

Zákon umožňuje řešit plný rozsah škody a újmy už i při soudním líčení.

„Je na to nástroj – prohlášení oběti o dopadu trestného činu na její dosavadní život. Třeba při vloupání je dobré popsat nejen to, co všechno se ztratilo, ale i psychickou stránku věci. Že se člověk už doma necítí bezpečně, nevěří okolí, budí se hrůzou, někdy se musí i odstěhovat, protože mu všechno připomíná, jak je zranitelný. Pokud pachatel dostává konkrétní zpětnou vazbu, má to cenu,“vysvětluje

Třeba v hádkách dokážu taky pořádně útočit. Zjistila jsem, že jsme vlastně stejní.

soudce Nejvyššího soudu Tomáš Durdík. Ačkoli právo poukazovat na tyto skutečnost­i mají poškození před soudem už několik let, podle Durdíka jej jen málokdo využívá.

„Dřív jsme se o to, jak to s životem oběti bylo, nikdy moc nezajímali. Nedostavil se přesah do osobní roviny, vždycky jsme řešili jen strohá fakta z pohledu skutkové podstaty. Pak zákony prošly novelou. Ale bohužel i dnes je ten formát dost heslovitý a odosobněný. Policie by měla obětem poskytovat větší prostor pro detailní popsání jejich pocitů,“navrhuje Durdík.

V Česku kromě programu Building Bridges fungují i další podobné. Je to třeba program Vnímám i tebe, který organizuje Probační a mediační služba a Vězeňská služba, nebo Kruhy smíření. Nenahrazuj­í trestní řízení, ale doplňují ho, paralelně nebo nezávisle na něm. Institut pro restorativ­ní justici se společně s odborníky a neziskovým­i organizace­mi nyní snaží, aby byly tyto programy přístupné všem, kteří o ně mají zájem. Měly by fungovat v jakékoli fázi trestního řízení.

 ?? Foto: Mezinárodn­í vězeňské společenst­ví ?? Setkání ve věznici O rozhovory s oběťmi mají vězni a vězeňkyně velký zájem. Teprve při nich si plně uvědomí, co vlastně provedli. Z rozhovoru ale žádné výhody ve výkonu trestu nemají.
Foto: Mezinárodn­í vězeňské společenst­ví Setkání ve věznici O rozhovory s oběťmi mají vězni a vězeňkyně velký zájem. Teprve při nich si plně uvědomí, co vlastně provedli. Z rozhovoru ale žádné výhody ve výkonu trestu nemají.
 ?? Foto: Archiv ?? Oběť Petra zkusila mluvit s vězněm. Brala to jako terapii.
Foto: Archiv Oběť Petra zkusila mluvit s vězněm. Brala to jako terapii.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia