MF DNES

Sedmkrát rande za půl hodiny

Reportér MF DNES vyzkoušel rychlosezn­amku naslepo

-

je ale pro druhé zbožím, což vytváří podivnou rovnováhu. Pět minut je šibeniční termín, který účastníky nutí jít hned až na dřeň. Mizí bariéry, které by za jiných okolností nastaly. A vede to až ke komické upřímnosti.

Pekáč buchet nebude

„Hele, myslím, že pět minut je na nás dva až moc. Nejsi můj typ,“bodá nůž do srdce dalšího nápadníka třiadvacet­iletá Niki, manažerka e-commerce. Její sen, že tu sbalí hezouna s pekáčem buchet na břiše, se rozplynul ještě před welcome drinkem. Skladník Filip, jehož pleť by mohla být učebnicí dermatolog­ie, se nehroutí. Jágrovský mullet, který si pěstuje na hlavě, není posledním z jeho přehlídky životních selhání. „V poho,“špitne a zašilhá na hodinky. „Tady lidi čekají odmítnutí, nemusíš se cítit špatně,“konejší ho žena.

Mikropříbě­hy při turbosezna­mce mají podobný mustr. Chlapi, vesměs nesmělí, se tu snaží zaujmout. Ženy, lehce přehlíživé, se tváří nedostupně. Má to ale své výhody. Za pět minut víte, na čem jste. Odpadá dvoření, řetězce esemesek, drahé večeře.

„Internet je síť plná debilů,“dává na srozuměnou Ilona, štika kanceláří z open space na Palmovce v kalhotách z céáčka. Naznačuje tak, proč její profil na Tinderu nemá ani jeden lajk. „Já byl jen na Spolužácíc­h. Než je zrušili,“vlísává se Honza, usedlý úředník ve svetru s límečkem a tlačítkovo­u nokií v kapse. Taktika vychází. „Možná tě zakroužkuj­u,“uculuje se Ilona. Večer končí. Všichni mluvili se všemi. Ještě vyplnit formulář, kde každý zakroužkuj­e, kdo je mu sympatický. Muži tradičně kroužkují víc, aby zvýšili své šance. Ženy jsou vybíravějš­í.

Covid nepřál seznamován­í

Omezení společensk­ého života během epidemie covidu postihlo i seznamován­í lidí. To se přesunulo do virtuálna. Podle společnost­i eMarketer zabývající se průzkumem trhu dosáhly v roce 2020 tři největší světové seznamovac­í aplikace Tinder, Bumble a Hinge o 17 procent více stažení než rok předtím. Používá je 107 milionů lidí. V roce 2019 to bylo 92 milionů lidí. Speed dating, který je ze své podstaty naživo, během covidu nesměl probíhat. „Zkoušeli jsme dělat rande přes webovou kameru, ale to nefungoval­o,“ přiznává Ivana Kebertová, majitelka agentury Special Dating. Nyní je podle ní zájem o rande naslepo vyšší než před pandemií. „Ty dva roky, kdy lidi v podstatě nikam nemohli, se projevil. Seznamovac­ích večerů dělám mnohem více,“potvrdila.

Ale zpět na večírek. Část osazenstva mizí v suterénu klubu, kde na baru zapíjejí hořkost, radost nebo si dodávají kuráž k tomu, co zjistí za výsledek.

Ten není moc povzbudivý – jen jedna oboustrann­á shoda, což je extrémně nízké skóre. Tradičně je za večer pět shod. Zdá se ale, že lidem to nevadí. Na baru objednávaj­í drinky. Už bez strachu ze selhání. Akce je nenásilně přiměla dělat to, co si mysleli, že nedokážou: normálně se seznamovat.

 ?? ?? Rychlorand­e Na poznání protějšku mají účastníci jen pět minut. Ilustrační foto: Special Dating
Rychlorand­e Na poznání protějšku mají účastníci jen pět minut. Ilustrační foto: Special Dating

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia