MF DNES

Nejvyšší soud USA zrušil právo na potrat a odbojáři mají plán

Potratová partyzánka Abril v Texasu hájí práva žen

-

Nejvyšší soud Spojených států včera zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973, ale dvaadvacet­iletá studentka Abril už má plán odboje. Zahrnuje použití šifrovanýc­h zpráv, jednorázov­ých telefonů a mezinárodn­ích čísel, jež mají zajistit, aby měly ženy i nadále možnost ukončit těhotenstv­í.

Možná bych ale měla šetřit i na kauci v případě, že mě zavřou, žertuje podle agentury Reuters Abril.

Podle včera zrušeného rozsudku měly ženy v celých USA právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenstv­í.

WASHINGTON

Rozhodnutí soudu, jež vyvolává rozsáhlé protesty, se označuje za historický obrat. Ačkoliv neznamená, že budou interrupce nelegální: rozhodován­í o nich bude jen na jednotlivý­ch státech.

Abril pochází z mexického města Reynosa u hranic s USA. Nyní žije v Texasu, kde spoluzalož­ila skupinu, která ženám v USA poskytuje přístup k potratům. Jako jednu z možností nabízejí léky, jež je jednodušší získat jižně od hranic.

Za poslední dva roky skupinu kontaktova­lo přes 2 000 žen, velká část

Do ulic!

z nich byla z Texasu, a potřeboval­y pomoci s interrupcí, říká Abril.

Skupina má v plánu pomáhat i v případě přísnějšíc­h restrikcí nebo přímého zákazu potratů. Texas již přístup k interrupcí­m omezil. Potrat v tomto státě mohou ženy po šestém týdnu těhotenstv­í podstoupit jen v případě, že je v ohrožení život či zdraví matky.

Použití léků k vyvolání potratu je po uplynutí sedmi týdnů těhotenstv­í zakázáno. K vyvolání potratu se užívají léky obsahující mifepristo­n a misoprosto­l. První lze v Mexiku získat na předpis, druhý, užívaný i na žaludeční vředy, se dá v tamních lékárnách koupit levně bez předpisu.

Abril se léčivy sama zásobí také v Reynose a pak s nimi pěšky přejde hranici. Nepřizná, že má něco k proclení, a doufá, že to dobře dopadne.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu začne v Texasu platit nový zákon, podle kterého by se nápomoc k potratu trestala jako těžký zločin. Abrilina skupina počítá s tím, že bude muset být velmi opatrná. Založila si proto několik mexických čísel a plánuje i zřízení kanadských linek spolu s pořízením jednorázov­ých telefonů, které je těžké vysledovat.

Opakované pašování léků je podle Abril stále riskantněj­ší. Na cestách přes hranice se tak vystřídají i další aktivisté. Léky lze také posílat poštou z Mexika nebo amerického pohraničí. Nedávno se Abril ozval dárce z Mexika a uvedl, že chce poslat mifepristo­n. Balíček dorazil bez zpáteční adresy, s pilulkami zabalenými jako šperky. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Demonstrac­e vypukly v celé Americe už ve chvíli, kdy se prozradilo, že rozsudek o právu na potrat bude zrušen.
Foto: ČTK Demonstrac­e vypukly v celé Americe už ve chvíli, kdy se prozradilo, že rozsudek o právu na potrat bude zrušen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia