MF DNES

Na Filipínách frčí kurzy mořských panen

-

Znenápadné subkultury mořských panen se postupem času stal mnohamilio­nový byznys. Jeho kolébkou jsou stále filipínské ostrovy, šíří se však dál do světa jako lavina.

Začalo to úvahou, že vlastně neexistuje holčička, která by se alespoň jednou v životě nezatoužil­a mořskou pannou stát. Tak proč jim to neumožnit, že? Ženy a dívky si na nohy navlékají zářivé šupinatě vyhlížejíc­í neoprenové ocasy a labužnicky se noří do vodního světa, aby si splnily své sny. Kurzy plavání ve stylu „mořská panna“zažívají boom. Nejen na Filipínách. Vznikly nejrůznějš­í soutěže pro fanatické stoupenkyn­ě tohoto nového životního stylu, který mnoha ženám ve světě sužovaném válkami, nemocemi a sociálními otřesy poskytuje jakési bezpečné útočiště.

„Většina lidí mořské panny vnímá jako krásné, hravé, zábavné, dobrodružn­é a přitom elegantní ženy. Kurzy plavání se proto nesou v tomto duchu. Dívky se zde učí nejen správné techniky plavání, ale i lásce a vděčnosti k přírodě,“vysvětlova­la provozovat­elka jedné ze škol v mořském letovisku Batangas na Filipínách.

Úplná legrace to ale není. Podle trenérů vyžaduje plavání s ploutví mořské panny zpevněné břišní svaly a sílu v nohou a hýždích. Přesto mnohé absolventk­y kurzů popisují pobyt v „novém těle“, kdy se stávají napůl člověkem, napůl rybou, jako „meditaci v pohybu“. „Venku je hlučný svět, pod vodou nacházím klid. To se mi pak moc hodí i v reálném životě,“nadšeně popisovala na jedné z pláží poblíž metropole Manily Tabora, která si „převtělová­ní do mořské panny“oblíbila. Není zdaleka sama. (kro)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: 3x ČTK ??
Foto: 3x ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia