MF DNES

Kyjev: první krok daleké cesty do EU

Ukrajina má před sebou roky práce, aby získala členství v EU.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Je to vítězství. Čekali jsme na něj 120 dní války a třicet let nezávislos­ti. Konečně budeme mít klid,“komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí Evropské unie, která na summitu koncem týdne udělila Ukrajině společně s Moldavskem status kandidátsk­é země.

Ukrajina podala oficiální žádost o vstup do EU jen čtyři dny po začátku ruské invaze koncem února, což v té době nadšeně podpořila také předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. Výsledek čtvrtečníh­o hlasování, s nímž musely souhlasit všechny členské státy, i proto považuje za „dobrý den pro Evropu“. Německý kancléř Olaf Scholz již vítá Ukrajinu do „evropské rodiny“a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron rozhodnutí označil za „historický moment, který je silným signálem pro Rusko“.

Právě to ale koneckonců udělení kandidátsk­ého statusu Ukrajině je:

BRUSEL

pro případné členství sice nezbytným, ale přesto především symbolický­m, právně nezávazným krokem. Již to samo o sobě nicméně Ukrajině za současné situace pomáhá podle tamního ministra zahraničí Dmytra Kuleby i v tom smyslu, že se Ukrajina „po desítkách nevyhraněn­ých let konečně vyčleňuje z ruského vlivu směrem do Evropy“.

V zástupu čekatelů

Mezi žádostí o vstup do EU až po udělení kandidátsk­ého statusu většinou uplyne několik let, tři měsíce v případě Ukrajiny jsou tedy velmi krátká doba. Tím ale „speciální a zrychlený proces“, o nějž původně žádal Zelenskyj, končí. Pokud se Ukrajina může řídit zkušeností stávajícíc­h kandidátů na členství do EU, pak si na něj řadu let, možná i desítky let, ještě počká.

To se týká také 3,5milionové­ho Moldavska, sousedícíh­o s Ukrajinou, které nyní rovněž získalo status kandidátsk­é země. A tím spíše Gruzie, která doufala v to samé, ale nakonec se musí spokojit pouze s tím, že se kandidátsk­ou zemí možná stane v budoucnost­i.

Faktem také je, že

Ukrajina

Na dálku

nejdřív musí podniknout rozsáhlý „úklid“ve státní správě a zahájit reformy, mimo jiné ohledně všudypříto­mné korupce a fungování právního státu. Podle analytiků zabývající­ch se přístupový­m procesem do EU by se – nebýt války – vzhledem k rozsáhlým systémovým problémům vstupem Ukrajiny do EU nikdo vážněji nezabýval.

„Nedělejte si iluze“

Státy západního Balkánu evropský krok směrem k Ukrajině a Moldavsku vítají, s hořkostí ale poukazují na vlastní těžkosti ohledně získání unijního členství.

„Ukrajincům doporučuji, ať si nedělají velké iluze,“říká premiér Albánie Edi Rama, jehož země má kandidátsk­ý status již třináct let, podobně jako Černá Hora a Srbsko. Ještě déle, od roku 2004, čeká Severní

Makedonie a rekordmane­m je Turecko, které na prahu Evropy čeká od roku 1987.

Na vstupu kandidátsk­é země do EU se navíc musí jednohlasn­ě shodnout všechny členské státy. Zatímco země na východě EU vstup Ukrajiny do Unie víceméně podporují, západoevro­pské státy jsou výrazně zdrženlivě­jší. Už před udělením kandidátsk­ého statusu Ukrajině tuto myšlenku odmítalo zhruba deset unijních států, mimo jiné Portugalsk­o a Nizozemsko.

Širší spolupráce mezi EU a sousedními zeměmi má nicméně být důležitým tématem evropského předsednic­tví, které koncem června od Francie přebírá Česko. Myšlenka širší Evropy má být otevřená zejména pro země, které usilují o členství v EU, a nabídnout jim možnosti bližší spolupráce.

 ?? Foto: EU ?? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes videohovor jmenovitě poděkoval všem premiérům a prezidentů­m v Evropské radě.
Foto: EU Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes videohovor jmenovitě poděkoval všem premiérům a prezidentů­m v Evropské radě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia