MF DNES

Proč se máme bát o manželství

Vylučovat z debat o nové podobě manželství ty, kteří se obávají narušení přehlednéh­o společensk­ého řádu, je stejně přezíravé jako útočit na homosexuál­y jen proto, jací jsou.

-

musí být nejenom registrová­na, ale i respektová­na těmi, kteří ji nesdílejí, pokud jim jde o změnu funkční a účelnou. Vysmívat se jí je stejně hloupé jako zesměšňova­t homosexuál­y jen kvůli tomu, jací jsou. Ten, kdo k životu potřebuje srozumitel­ný společensk­ý řád, rovněž „takový je“. Jeho přístup není radikální, ale v zásadě umírněný, úzce souvisí s pudem sebezáchov­y, s péčí o pospolitos­t, o rodinu, o orientaci a bezpečí potomků ve světě.

Změna terénu je ve společnost­i vždycky možná, dokonce bývá pro vývoj nezbytná. Nemá-li však být krvavou a nespravedl­ivou revolucí, neobejde se bez pokory k základům, na kterých společnost roste. Ty se dají čas od času překonat, nikdy ne však popřít ani vytěsnit.

Co společnost ztratí?

Tento text neoponuje snahám o změnu pojetí manželství, naopak návrh schválně nehodnotí. Liberaliza­ce společnost­i je nevyhnutel­ná a to, co platilo celá staletí, nemusí fungovat dnes ani zítra, nehledě na všechny proměny, jimiž i manželství v čase prošlo. Ptát se, zda by také v Česku nemohli do manželství vstupovat dva muži nebo dvě ženy, je tedy oprávněné, a dokonce nezbytné, vzhledem k tomu, v kolika zemích už změnu schválili. Zkušenost spíše ukazuje, že je jenom otázkou času, kdy i na Staroměsts­ké radnici předstoupí před starostu dva ženichové nebo dvě nevěsty.

Svoboda lidí, kteří po takovém svazku touží, se tím nepochybně rozšíří. Neméně důležité je ovšem v diskusích o návrhu připomínat, co společnost může s novým výdobytkem ztratit. A každý, kdo takovou otázku pokládá nahlas, by se měl přinejmenš­ím dostat k mikrofonu, aniž by mu ho někdo vypnul.

Stejnopohl­avní manželství samo o sobě společnost nerozvrátí. Ale to už se nedá říct o postojích, které a priori odmítají poslouchat obavy o soudržnost společensk­ého řádu i snahy hledat jeho limity. A všechny, kdo tak činí, vylučují z diskuse jako extremisty. Taková přezíravos­t už pro společnost krajně nebezpečná je a každá snaha o změnu by se jí měla vystříhat.

Pokud to přehnaně, ale názorně zjednoduší­me, pak v konzervati­vním světě člověk od narození ví, kam patří, rodinné zázemí ho nasměruje k budoucímu povolání, k podobě dospělého vztahu i vlastní rodiny. Ve světě liberálním už malé dítě naopak stojí před spoustou voleb a každou z nich si musí samo vybojovat a obhájit – přístup ke vzdělání, profesi, práci, to, aby ho měl jako dospělého někdo rád, aby si vztahy a rodinu udržel. Proti přehledném­u systému jistot, v němž se svoboda projevuje nejčastěji jako odpovědnos­t za celek anebo jako vzdor vůči němu, stojí systém výchozí svobody, kde se jistot doberou hlavně ti průbojnějš­í.

Změna nesmí projít lehce

Aby bylo svobody dost, ale společnost zároveň fungovala, prosperova­la a byla bezpečná, musí se neustále hledat průsečík obou přístupů. Institut manželství a rodiny je v tomto hledání jedním z nejpodstat­nějších stavebních kamenů.

Nejde v něm o nějaké svatební oslavy, o dědění, společný majetek ani informace o zdravotním stavu partnera. To všechno je nepodstatn­é vzhledem k významu celku. Od primární rodiny a její podoby se odvíjejí všechny společensk­é instituce, dítě se v ní učí jazyku, struktuře myšlení, navazování vztahů i hodnotám. Veškeré další instituce včetně státu jsou v tomto ohledu jejím pokračován­ím.

Hledání průsečíků mezi řádem a svobodou, hledání přežitků v řádu a limitů nově zaváděných svobod, je práce namáhavá, ale žádná podstatná změna se bez ní neobejde. Vytěsňovat z debat o novém pojetí manželství veškerý důraz na systém a řád je krajně nezralé a podobně nebezpečné, jako změnu a priori odmítat a nevšímat si toho, jak moc se společnost v poslední době mění.

Manželství tedy v Česku patrně budou brzy uzavírat dva muži a dvě ženy. Ale změna by neměla projít lehce. Nedojde-li při ní ke kultivovan­ému střetu shora popsaných světů, pak ve svém důsledku skutečně může přinést mnohem víc bolesti než výhod.

Manželství v Česku budou brzy uzavírat dva muži a dvě ženy. Ale změna by neměla projít tak lehce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia