MF DNES

Jak podle Soukupa chovat medvědy

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vmédiích, o sociálních sítích už vůbec nemluvě, se objevuje spousta nesmyslů a většinou je ztráta času na ně reagovat. Ale všechno má své meze. Ty majitel TV Barrandov pan Soukup překročil, když se v jednom ze svých monologů začal otírat o Zoo Praha. V pořadu Moje zprávy řekl ve středu mimo jiné toto:

„Představte si, že ten Hlubuček prej jako se vrtal do tý zoologický zahrady. Tu taky zřizuje město Praha, tu zoologicko­u zahradu, a chtěli tam postavit výběh pro medvědy. To je asi hezký, jo, výběh pro medvědy. Tak medvěd v přírodě žije skromně, že jo. Spí v lese, jí lesní plody, občas sežere turistu, ale jinak nic. A v pražský zoologický zahradě má asi jako zlatou boudu, jo, nebo já nevím, co s tím chtěj dělat. Představte si, že výběh pro medvědy v pražský zoologický zahradě podle toho Hlubučka měl stát půl miliardy. Půl miliardy. Výběh pro medvědy. Vůbec nechápu, co tam budou dělat. Asi budou mít svůj akvapark nebo co.“

Naopak já chápu, že pan Soukup při objemu jím generovaný­ch pořadů a množství dalších aktivit nemá příliš času na přípravu. Ale úplné hlouposti by říkat nemusel. Jeho výroky ve zprávách jsou bohužel ekvivalent­em vaření z bláta v kuchařské show – a to jsem ještě zvolil decentní příklad.

Tak především pan Hlubuček se v Zoo Praha nevrtal. Coby občany hlavního města zvolený zastupitel se stal náměstkem primátora a do jeho kompetencí přešla i zoologická zahrada. To ovšem neznamená, že by jakkoli ovlivňoval její chod nebo zakázky či k nám někoho umístil. S podobnými nápady některých politiků, jejich poradců a asistentů jsme se vypořádali už před lety. Ze Zoo Praha se žádné peníze nevyváděly, nevyvádějí a vyvádět nebudou, i když se to určitě leckomu nelíbí.

Pokud jde o zmiňovaný „výběh pro medvědy“, je to samozřejmě zcela jinak. Pan Soukup – patrně aniž to tušil – nemluvil o ničem jiném než o expozici Arktida, kterou připravuje­me pro lední medvědy a tuleně. Bude mít plochu 8 000 m2 a její součástí bude sedm bazénů se slanou vodou, moderní chovná zázemí, podzemní čistírna bazénových vod či restaurace.

Takže ano, pane Soukupe, ti lední medvědi budou mít (spolu s tuleni) svůj akvapark, protože potřebují spoustu prostoru. Na to jsou standardy, kterým musíme dostát, jinak bychom tyhle šelmy v Praze nemohli nadále mít. A mimochodem, ceny materiálu i stavebních prací rostou tak, že zmiňovaná částka půl miliardy bohužel již neplatí.

 ?? Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha ?? Lední medvěd při hrátkách ve vodě.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Lední medvěd při hrátkách ve vodě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia