MF DNES

Premiér, který plul s proudem

Jako druhý muž české správy protektorá­tu byl ve stínu Emila Háchy. Jako masarykove­c se stal v těžké době premiérem. Byl na justičním Olympu jako předseda Ústavního soudu a skončil život ve vězení. Před 130 lety se narodil Jaroslav Krejčí.

-

ustala, ale nebyl zrušen. V protektorá­tu se tak vytvořila zvláštní situace, kdy prezidente­m byl bývalý prezident Nejvyššího správního soudu Emil Hácha a premiérem předseda Ústavního soudu Jaroslav Krejčí. Soudcokrac­ie v praxi – už tehdy tedy vznikla tradice politizují­cích předsedů Ústavního soudu.

Krejčí politik

Krejčí se vždy zajímal o veřejné dění. Za studií se stal stoupencem Masarykovy Realistick­é strany a psal do jejího deníku Čas. Za první republiky byl národní socialista a člen Českého zemského zastupitel­stva. V roce 1938 byl na přání Háchy jmenován ministrem spravedlno­sti ve vládě Rudolfa Berana. Ministrem zůstal do konce války.

Kariérního vrcholu dosáhl za protektorá­tu. V roce 1940 se stal náměstkem předsedy vlády Aloise Eliáše. Po jeho zatčení řídil vládu, kontrasign­oval Eliášovo odvolání z funkce a byl proti demisi vlády i abdikaci prezidenta Háchy. Hlasování ve vládě o demisi skončilo nerozhodně.

V lednu 1942 se stal na základě Heydrichov­a výběru předsedou vlády, která se nazývala vláda koncentrac­e sil. Krejčí byl vybrán i proto, že byl ministrem už za Českoslove­nska, obdobně jako v úřadu pokračoval prezident Hácha. To umožnilo Němcům vydávat obsazení Čech a Moravy za akt se souhlasem českoslove­nských představit­elů. Heydrich jej charakteri­zoval slovy: „Krejčí je člověk, který vždy přikývne tomu, u koho byl naposled. Když je na něj v tom okamžiku vyvíjen tlak, jde cestou nejmenšího odporu.“

Krejčí přijal Háchovu politickou koncepci spolupráce s Němci pro ochranu zbytku autonomie protektorá­tu. Dosáhl propuštění řady vězněných. Při jmenování jeho vlády nechal Heydrich propustit vězněné studenty za to, že Hácha a Krejčí souhlasili se jmenováním ministra Moravce, což původně odmítali. Krejčí při jednání o Moravcovi s K. H. Frankem poukázal na to, že Moravec dostal dříve cenu za nejlepší článek proti německé armádě – a nyní o ní píše oslavné články. Na to Frank s úsměvem řekl: „Ale pane doktore, právě v tom je vidět, že pan Moravec uznal svůj omyl a že dle toho jedná.“Do vlády byl jmenován jako ministr hospodářst­ví i říšský Němec Walter Bertsch. To Heydrich označil v hlášení Hitlerovi za ústavní kuriozitu s tím, že donutil vládu jednat v němčině, protože Bertsch neuměl česky.

Hácha Krejčího v politické závěti roku 1943 doporučil za svého nástupce v úřadu prezidenta. Přestože se Háchův zdravotní stav horšil, formálně byl v úřadě. Některé jeho akty za něj Krejčí podepsal, což potvrdil po válce, kdy na otázku předsedy Národního soudu, proč podepisova­l dokumenty za Háchu, uvedl: „No, konečně, někdo to musel podepsat.“A na doplňující otázku, zda by podepsal i směnku, odpověděl: „Ne, to by byl podvod.“

Předsedou vlády byl Krejčí do 19. ledna 1945, kdy byl z podnětu K. H. Franka vyměněn za ministra vnitra Richarda Bienerta. Frank tím sledoval možnost domluvy s Američany a Brity, neboť Bienert byl znám jako protirakou­ský odbojář.

Za války vedl Krejčí neveřejné protiněmec­ké řeči, což mu bylo vyčteno právě Frankem. On ale neměl z lidí strach, nepoužíval ani ochranku. S Němci se stýkal i po vinárnách a večírcích. Spíš než kolaborace se zde ale projevil Krejčího přístup k životu pod heslem „Užívej dne“. I zastupován­í prezidenta využil k tomu, aby žádal zvláštní reprezenta­ční příděly alkoholu a potravin.

Krejčí vězeň

Po osvobození byl Krejčí odsouzen Národním soudem na 25 let vězení za to, že za války opatřoval nepříteli prospěch, podporoval fašistické a nacistické hnutí a nařídil ve prospěch Německa nucenou práci. Prokurátor žádal trest smrti. Ale Krejčí nebyl vnímán jako hlavní představit­el kolaborace, tím byl Emanuel Moravec.

Před soudem svědčila řada lidí, jimž Krejčí pomohl z německého vězení. Svědčil i syn Jaroslav, který byl zapojen do odboje, což Krejčí věděl a podporoval. Za svou činnost obdržel syn vyznamenán­í od prezidenta Edvarda Beneše i později od Václava Havla.

Expremiér ve vězení odebíral Rudé právo a měl na cele ústavu z roku 1948 i ústavy jiných lidově demokratic­kých států. Dokonce náčelník věznice v Leopoldově doporučil za dobré chování udělení milosti. Pro zhoršení zdraví byl v roce 1956 převezen do vězeňské nemocnice v Praze. Zde jej navštívily manželka i matka. Syna čekal marně, protože byl zrovna za údajnou protistátn­í činnost vězněn. Manželka to tajila, aby se zbytečně netrápil, a tvrdila, že syn má hodně práce.

Jaroslav Krejčí zemřel 18. května 1956. Tělo bylo zpopelněno a urnu měla jeho žena až do své smrti doma. Pak byla i s jejím popelem rozptýlena na Vinohradsk­ém hřbitově v Praze.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia