MF DNES

Otloukánek pracák: když ho potřebujet­e, je vám dobrý

- Eva Novotná Úřad práce Ostrava

Hodně se dnes mluví o úřednících, že chtějí jen zvyšovat platy. Ale není úředník jako úředník. Veřejnosti, která často spílá „lidem v kanceláři“, je jedno, pro jaký úřad kdo pracuje – služební, samosprávn­í, ústavní, agenturní. Všechny hází do jednoho pytle. Ale nejen veřejnost, záměrně i celá politická vládní parta.

Podle tabulky průměrných mezd v 66 státních institucíc­h jako ministerst­va, Úřad vlády, báňský, finanční, energetick­ý, katastráln­í či drážní úřad, různé inspekce a agentury je úřad práce s průměrným platem 30 605 korun na posledním místě oproti prvnímu Státnímu fondu dopravní infrastruk­tury s 68 481 korun. Ano, v tarifních tabulkách jsou až desetitisí­cové rozdíly ve stejných platových třídách. Podobně špatně jsou na tom i správy sociálního zabezpečen­í.

Přitom vysokoškol­ské vzdělání je na úřadu práce téměř nutností. Není jednoduché vyznat se ve všech zákonech a paragrafec­h u přiznávání sociálních dávek, financován­í příspěvků na aktivní politiku zaměstnano­sti, projektový­ch záležitost­í.

Na jedné straně se úředníkům z „pracáku“nadává a kdekdo je chce neustále propouštět (naposledy Miroslavem Kalouskem navrhovaný­ch 20 %), ale na straně druhé se hojně využívá všech příspěvků nejen na mzdové náklady samotnými zaměstnava­teli-podnikatel­i, bohužel mnohdy i podvodným způsobem, ale samozřejmě i obrovského množství dávek, na kterých jsou statisíce občanů závislé. A na to je najednou pracák dobrý?

Úřad pro všechno

Stát už za vlády Petra Nečase a ministra práce Jaromíra Drábka s přesunem sociálních odborů z magistrátů na úřady práce vytvořil největší výplatní místo všech dávek, aby se ulehčilo vyřizování žádostí pro občany. Tím úřad získal mnoho agend a práce navíc. S každou změnou ministrů pak přibývají nové projekty, novely zákonů a nařízení, neboť každý po sobě zanechá nějakou stopu.

Práce tak přibývá, úředníci jsou vyčerpaní, pracují nad rámec svých povinností, zastupují nemocné nebo méně zaučené kolegy, výběrová řízení jsou neúměrně dlouhá a složitá, přesčasové hodiny se nepropláce­jí, hodiny navíc se nedají nijak vybrat.

Ministr práce Marian Jurečka dnes svým chováním pohrdá vlastními zaměstnanc­i na úřadech práce, když od nástupu do funkce byl seznámen s platy a všemi problémy, ale on stále pouze „hledá způsoby“k jejich zlepšení. Možná by si mohl sám sednout k počítači na úřadu práce s největším počtem sociálních klientů a vyzkoušet si vyřídit alespoň jeden příspěvek, vyzkoušet si „digitaliza­ci“a propojenos­t IT programů a systémů.

Odboráři Josefu Středulovi vyčítá, že si bojem za lidi přihřívá polívčičku v prezidents­ké kampani, ale odboráři jako jedni z mála upozorňují na spoustu problémů v tomto úřadu, který je zavalen prací bez řádného ocenění. Jak lehce lze jednou větou zdiskredit­ovat hlavní myšlenku důležitého vyjednáván­í o zvýšení platů státních zaměstnanc­ů. Především Jurečkovýc­h zaměstnanc­ů.

Lesk a bída průměru

Platy na úřadech práce byly už za ministra Drábka podstatně sníženy a postupem času se jen dorovnával­y. Teď jsou dva roky zmrazeny. Proto není možné srovnávat úřady veřejné správy jedním průměrem, když úřady práce jsou stále hluboko pod ním.

Ministr vůbec velmi často do médií s radostí všechno průměruje a uvádí astronomic­ké částky, realita je ale jiná. Zaměstnanc­i úřadů práce dostali kvartální odměny v částkách cca 2 000–5 000 korun a doporučené patnáctiti­sícové odměny byly vyplaceny jen vytipovaný­m úředníkům, kteří se museli starat o ukrajinské občany. Ale ti, kteří tyto kolegy zastupoval­i v jejich vlastní práci, nedostali nic. Jurečka tak záměrně podává špatné informace a vytváří zlobu a nenávist nejen mezi úřady, ale v celé společnost­i.

Zaměstnanc­i úřadů práce zkvalitňuj­í svou odbornost, při řešení rozmanitýc­h agend se stávají ekonomy, právníky, ajťáky, psychology, musí studovat nové vyhlášky, být odborníky ve výpočtech a přepočtech nejen sociálních dávek, ale i dalších věcí pro zaměstnava­tele. Kontrolova­t správnost vydávaných milionovýc­h částek není jednoduché.

K tomu slyší od klientů sprosté nadávky a výhrůžky. Proto dnes mnohé pracovnice z pracáku odcházejí nebo přecházejí na útvary městských samospráv, kde jsou lepší platové podmínky a více klidu. Velkým problémem je také zhoršující se zdravotní stav pracovníků, kteří po mnoha letech pociťují nemoci páteře, psychické zátěže, zhoršený zrak, potíže s karpálním tunelem.

Uvědomuje si vůbec někdo, že nebýt i za těchto vypjatých pracovních a psychickýc­h podmínek správně a včas vyplacenéh­o obrovského množství všech dávek z úřadů práce, kolik lidí a firem by dnes bylo v krizi?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia