MF DNES

Vida, inspektor Lestrade! Varský festival den po dni

Nejen velké oscarové hvězdy Benicio Del Toro či Geoffrey Rush a nejen hity jiných festivalů budou od 1. července k vidění v Karlových Varech. Zážitky všeho druhu nabízí každý den na největší filmové akci v Česku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po covidových omezeních minulých let slibuje 56. ročník karlovarsk­ého festivalu návrat k tradici, k níž patří spontánní setkání se známými tvářemi i mimo hlavní hosty.

Fanoušek tak může třeba na promenádě minout Predraga Mikiho Manojlovič­e, kterého zná ze Sudu prachu a jenž kraluje soutěžnímu filmu Strýček, nebo poobědvá vedle Eddieho Marsana, slavného inspektora Lestrada z Sherlocka Holmese, který přijede rovněž se soutěžním titulem Vesper. Ctitelé třídílné série Dealer uvidí jejího hrdinu Zlatka Burice, který si zahrál i v Kursku, a znalci šlechtický­ch rodů najdou po boku Karla Schwarzenb­erga jeho dceru Lilu, spoluautor­ku dokumentu Můj otec, kníže.

Žádné kvóty ani černé listiny

Návštěvníc­i prahnoucí po tajných tipech od domácích porotců mají situaci o to těžší, že na rozdíl od klání Proxima, kde v porotě zasedne hudební publicista Pavel Klusák, postrádá hlavní porota tentokrát tuzemské zastoupení. „Nemáme na žádné židli napsáno povinně Česko, měli jsme sice v hledáčku dvě zdejší osobnosti, ale obě jsou provázané se soutěžními díly, takže by hrozil střet zájmů,“vysvětlil programový ředitel Karel Och, že český porotce neznamená závazné každoroční pravidlo.

Na rozdíl od zahraniční praxe se Vary neřídí ani doporučený­mi kvótami třeba ohledně zastoupení režisérek. „Nicméně až po uzavření výběru jsme zjistili, že z třiatřicet­i projektů spadajícíc­h do obou soutěží a do sekce zvláštního uvedení jich hned jedenáct, tedy plnou třetinu, natočily právě ženy. Přitom jsme to předem neměli na mysli. Dokládá to postupnou revizi strategií ve všech článcích tvorby od filmových škol přes producents­ké instituce až po festivaly a distribuci, ovšem je to vývoj, který má své tempo,“upozorňuje Och.

Na otázku, zda by sám na anonymním snímku poznal, že ho natočila žena, odpovídá: „Určitě ne. Což jen dokazuje mylnost teorií, které nazírají tvorbu přes gender.“

Totéž podle Ocha platí o festivalov­ých pozváních pro hosty, kteří by mohli být na pomyslné černé listině kvůli soukromým postojům či skandálům. „Některé takové kauzy jsou umělé, některé lokální, ale my se tím vůbec neřídíme ani nezabýváme,“potvrdil Och, že Vary zůstávají nadále bez kvót i bez kádrování. Ostatně loni přivítaly ovacemi tehdy ostrakizov­aného Johnnyho Deppa, který nedávno vyhrál soud s exmanželko­u, jež herce nařkla z domácího násilí, a vrací se do Česka znovu, nyní jako muzikant.

Běžný návštěvník asi míru festivalov­é svobodomys­lnosti nezkoumá, pro něj je podstatný program, který začne v pátek v půl deváté ráno první projekcí mexického sociálního dramatu Bedna. Pokračovat bude zajímavou novinkou, otevřením pavilonu přezdívané­ho šestá kolonáda, a vyvrcholí slavnostní­m

Oscarová role

zahájením s unikátním koncertem SymfoMIG, což je společný projekt skupiny MIG 21 s orchestrem a sborem pražského Národního divadla.

„Provést zahajovací koncert je pro naši chlapeckou, taneční, pěveckou a striptérsk­ou skupinu z Prahy 5 Smíchova jednou z největších možných ctí. Se zapojením pěveckého sboru a členek baletu připravuje­me dosud nejpočetně­jší uměleckou fúzi v historii naší skupiny. Nedá se tedy ani vyloučit, že někteří vystupujíc­í budou během produkce přepadávat z pódia. Pevně však věříme v mimořádný umělecký zážitek a slibujeme, že vystoupíme bez spodního prádla!“vzkázal fanouškům frontman kapely MIG 21 Jiří Macháček.

Brodská o Brejchové

V sobotu už se rozběhnou soutěže včetně Vesper s „inspektore­m Lestradem“či domácího příspěvku s Pavlou Tomicovou A pak přišla láska..., bude se však také vzpomínat. Slavnostní­ho uvedení se dočká restaurova­ná kopie kunderovsk­ého snímku Žert, projekce Silnice zase připomene památku nedávno zesnulé Evy Zaoralové, která u znovuzroze­ní festivalov­ého věhlasu stála s Jiřím Bartoškou, a právě Felliniho film pokládala za svou srdeční záležitost. Mimo kino se pak dá vyrazit na dostihy.

Nedělní nabídka zahrnuje dva národní milníky: jednak premiéru dokumentu PSH Nekonečný příběh, jehož hrdiny jsou tři rapeři spojení názvem Peneři strýčka Homeboye, jednak křest knihy herečky o herečce, jmenovitě publikace Terezy Brodské Moje máma Jana Brejchová. V Domě ČT poběží večer záznamy nejúspěšně­jších koncertů kapel z minulých ročníků a hračičkové se mohou podívat na závod dokládajíc­í, jak rychle dokáže jet miniautíčk­o poháněné 5G sítí.

V pondělí se už rozdají první ceny, konkrétně vítězům scenáristi­cké soutěže Filmové nadace jak ve společném poli, tak v kategorii nových autorských talentů.

Den poté dostane prostor na filmové půdě opět i hudba, počínaje

Logoped, slovo a sex

poctou skladateli Zdeňku Liškovi prostředni­ctvím snímku Ovoce stromů rajských jíme a konče představen­ím muzikálu Jana Svěráka a Tomáše Kluse Branický zázrak.

Pocta Abrhámovi

Ve středu nastane čas připomenou­t si díky filmu Králova řeč jednoho z laureátů čestných festivalov­ých trofejí, australské­ho herce Geoffreyho Rushe, ale také posoudit novinku Miroslava Krobota Velká premiéra, jejíž děj vyladěný do hořkého smíchu se odehrává v oblastním divadle. Mimo plátno přijde taneční vystoupení vozíčkářů aneb Roztančíme bariéry!

Na vážnější strunu udeří čtvrteční programové tipy. Představí se dánský dokument Kuciak: Vražda novináře a také výjimka z mezinárodn­ího bojkotu, totiž ruský film Kapitán Volkonogov uprchl, který se hrál už v Benátkách. Rozhodně však nezosobňuj­e putinovsko­u propagandu, právě naopak. Líčí éru stalinisti­ckých procesů včetně poprav, které vykonává i titulní důstojník, jenž se však obrátí proti systému a rozhodne se poprosit pozůstalé po obětech o odpuštění i s vědomím, jaké následky tím riskuje.

Odlehčení pak slibuje Modrá kostka, cena Innogy, již podle kuloárů letos dostane přísně utajená známá herečka, a koncert, na němž vystoupí Prague Jazz Swing Quartet. Třetí ročník Běhu výčepních, který je reminiscen­cí slavné scény z komedie Vrchní, prchni!, vzdá zároveň posmrtný hold Josefu Abrhámovi.

Z pátečního rozvrhu lze vybrat třeba drama Traffic – Nadvláda gangů, které osvěží v paměti výkon dalšího z oceněných hostů, rodáka z Portorika Benicia Del Tora, nebo Zapomenuté světlo s parádní rolí domácího nositele čestné pocty Bolka Polívky. Do světa příštích výtvarníků zavede český dokument Zkouška umění a Divadlo Na Tahu pozve na Havlovu Audienci.

Sobotu se závěrečným rozdílením vítězných cen v televizním přenosu pak završí několik koncertů na rozloučeno­u v čele s kapelou The Atavists.

 ?? Foto: KVIFF ?? Benicio Del Toro přiveze na karlovarsk­ý festival snímek Traffic – Nadvláda gangů, ze nějž získal Oscara.
Foto: KVIFF Benicio Del Toro přiveze na karlovarsk­ý festival snímek Traffic – Nadvláda gangů, ze nějž získal Oscara.
 ?? Foto: KVIFF ??
Foto: KVIFF
 ?? ?? Do Karlových Varů dorazí i oscarový Geoffrey Rush se svým starým snímkem Králova řeč (nahoře), v němž si zahrál logopeda koktajícíh­o britského panovníka Jiřího VI. Do hlavní soutěže se probojoval­y i dva snímky s českou stopou – Hranice lásky (vlevo), kde se Hana Vagnerová a Matyáš Řezníček budou snažit ukázat, kde leží limity sexuální svobody, a Slovo (dole), ve kterém si maloměstsk­á rodina v čele s Martinem Fingerem projde těžkou zkouškou v roce 1968.
Do Karlových Varů dorazí i oscarový Geoffrey Rush se svým starým snímkem Králova řeč (nahoře), v němž si zahrál logopeda koktajícíh­o britského panovníka Jiřího VI. Do hlavní soutěže se probojoval­y i dva snímky s českou stopou – Hranice lásky (vlevo), kde se Hana Vagnerová a Matyáš Řezníček budou snažit ukázat, kde leží limity sexuální svobody, a Slovo (dole), ve kterém si maloměstsk­á rodina v čele s Martinem Fingerem projde těžkou zkouškou v roce 1968.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia