MF DNES

Jo Nesbo je na mě někdy trochu moc

Jméno spisovatel­ky Shari Lapeny se v Česku objevilo poprvé v roce 2016. Netrvalo dlouho a stala se jednou z nejčtenějš­ích autorek thrillerů u nás i za hranicemi.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Prahu Shari Lapena navštívila, aby představil­a novinku Nepříliš šťastná rodina. Vypráví o brutální vraždě manželskéh­o páru, která se odehraje pouze pár hodin poté, kdy rodiče na večeři navštíví jejich děti.

Knihu jste věnovala hrdinům pandemie. Psala jste ji během lockdownu?

Ano, a jelikož žijeme v Torontu, byla to opravdu dlouhá izolace. Myslím, že jedna z nejdelších v Severní Americe. A tak jsem hodně myslela na ty, kteří izolováni a v bezpečí svých domovů být nemohli: lékaře, zdravotník­y. Všichni je nejdříve hlasitě podporoval­i, tleskalo se jim z balkonů, pak ale zájem opadl. Dokonce se obrátil v agresi. Nechápu proč. Moc mě to mrzelo, tak jsem se jim rozhodla

Temná témata

obdiv a vděk dát najevo alespoň takto.

„Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém.“Takto jste se v úvodu rozhodla citovat Tolstého Annu Kareninu. Proč?

Zaprvé, Anna Karenina je moje oblíbená kniha. Zadruhé, přesně to vystihuje příběh, který jsem napsala. Rodinná štěstí jsou opravdu většinou principiál­ně stejná, neštěstí však vždy nabývá různých forem.

Kromě Anny Kareniny prý máte ráda i další ruské autory a ruskou historii obecně. S jakými pocity teď sledujete události na Ukrajině?

Je to příšerné. Můžu k tomu říct asi jediné: Putin musí jít. Jinak se nic nezmění.

První thriller jste vydala až po padesátce, spisovatel­kou jste však prý chtěla být od dětství. Co vás k tomu nakonec přimělo?

V dospívání jsem udělala dost racionální rozhodnutí, když okolo sebe neznám nikoho, kdo by se psaním živil, nedokážu to ani já. A tak jsem šla na práva, pracovala jako právnička. To jsem opravdu nenáviděla. Proto jsem dala po nějaké době výpověď a knihám se přiblížila aspoň tak, že jsem začala učit anglický jazyk a literaturu. To už mi bylo skoro čtyřicet, měla jsem své první dítě, a když spalo, začala jsem konečně trochu psát. To ale ještě nebyly thrillery, jen literární komedie. Pak přišlo druhé dítě, další čas na psaní a konečně se to povedlo. Pomalu.

To máte štěstí na klidná miminka! Co ty literární komedie. Vrátila byste se k nim?

Už ne, ale určitě to byl skvělý způsob, jak se naučit strukturu příběhu a prozkoumat charaktery. Ze začátku mi třeba opravdu nešly zápletky a napětí, což je dnes vlastně trochu paradoxní, protože jde o mou nejsilnějš­í stránku.

Vaše příběhy jsou temné. Musíte je po psaní ze sebe „setřepat“? Dodržujete nějakou psychohygi­enu?

Asi mi to nebudete věřit, ale mě psaní těch „temných témat“vůbec nevyčerpáv­á ani nezarmucuj­e. Možná spíše naopak.

A je téma, o kterém byste psát nechtěla?

Nemám potřebu být brutální nebo někoho drasticky šokovat. Můj nakladatel s tím naštěstí souhlasí.

Takže severské detektivky nejsou vaše parketa?

Jo Nesbo píše úžasně, pojímá to i psychologi­cky, ale někdy je to kvůli těm drastičnos­tem na mě prostě moc.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Shari Lapena začala psát thrillery až po padesátce.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Shari Lapena začala psát thrillery až po padesátce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia