MF DNES

Ceny se budou zvedat tam, kde pro to bude důvod

-

Jadranská velmoc, jak se někdy Chorvatsku přezdívá, má našlápnuto k velmi dobré sezoně. Dosavadní čísla se blíží rekordnímu předpandem­ickému roku 2019. „Chuť cestovat je tak vysoká, že by se případné zvyšování cen nemělo ve výdajích hostů nijak zásadně projevit,“říká v rozhovoru pro MF DNES Veljko Ostojić, šéf asociace Hrvatska udruga turisma, která zastřešuje největší turistické firmy a nejdůležit­ější profesní turistická sdružení v zemi.

Zaplatí turisté letos více?

Bohužel, ani nám se nevyhnulo zdražování. Existují ale dva základní faktory, které aktuálně ovlivňují ceny ubytovacíc­h kapacit. Na jedné straně jsou fixní ceny. Určitá část kapacit se totiž prodává prostředni­ctvím cestovních kanceláří, a tam byly ceny definovány už v minulém roce. To znamená, že není možné, aby se v tuto chvíli zvedaly. Na druhou stranu máme ale kapacity, ať už hotely, kempy nebo apartmány, které se prodávaly v průběhu jara, nebo se prodávají dokonce až teď, což znamená, že tady určitá cenová dorovnání směrem nahoru probíhají. Ale není to nic mimořádnéh­o, Chorvatsko jen kopíruje trend celkového zdražování v celé Evropě.

O kolik se budou ceny zvedat?

To je velmi těžké říci, zda v řádu deseti, dvaceti nebo více procent. Ale všem, kteří pracují v turistické­m byznysu, je jasné, že pokud zvýší ceny neúměrně, budou muset počítat s nižším obratem.

Pokud se ceny zvednou nebo už se zvedly, zůstanou tak celou sezonu?

Velké hotelové řetězce používají software – pokud hoteliér vidí, že je poptávka v danou chvíli slabá, zmrazí ceny, nebo je dokonce i sníží. Pokud roste, roste i aktuální cena. Takže lze zakoupit pobyt v různém čase za různé ceny.

A co restaurace?

Zmrazení cen na loňské úrovni bude skutečně výjimkou. Všichni to vidíme, jak dramaticky dochází ke zdražování vstupů, a to se bude letos promítat i do cen v chorvatský­ch restaurací­ch.

Co když lidé začnou šetřit, nebo nedorazí vůbec?

Toho bych se nebál. Možná zůstanou o den méně nebo si dají o jednu zmrzlinu méně, ale podle posledních průzkumů je chuť cestovat

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia