MF DNES

Nejistá místa ve školkách

Po zápisech uprchlíků do školek zůstávají neumístěné děti. Jejich počet bude znám za tři týdny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Pražané nyní řeší problém s volnými místy v mateřských školách (MŠ), situaci navíc zkomplikov­ali uprchlíci. Zápisy do školek pro Ukrajince mohou probíhat až do 15. července. Konkrétní termíny totiž volí ředitelé.

V pražských MŠ už zápisy uprchlíků většinou proběhly a nyní radnice řeší odvolání nebo otázku, co bude s dětmi, které se nikam nedostaly. Radnice, které vyčerpají všechny možnosti, mají svoji nouzi řešit s magistráte­m.

Podle ředitelky magistrátn­ího odboru školství Lenky Němcové jednání s městskými částmi proběhne v půli července, kdy už bude známo, kolik dětí se nikam nedostalo. „Nabídneme hlavně koordinaci. Budeme se radnic ptát, jestli přeci jen někde nepůjde vytvořit jedno dvě místa nebo zřídit dětskou skupinu,“

PRAHA

uvádí šéfka odboru. Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) dodává, že magistrát má jen hrubé odhady, kde jsou problémy s neumístěný­mi dětmi největší, dotace podle jeho slov město poskytne všude tam, kde to bude nutné.

Finance prý půjdou také na provoz škol i platy školských pracovníků, kteří mají na starosti pomoc Ukrajincům, a hlavně na výstavbu. „První peníze jsme již poslali Praze 12, jde o dvacetimil­ionovou dotaci na výstavbu nové MŠ Mydlinky v blízkosti ulice K Beránku, která otevře v červnu 2023,“říká Šimral. Třináctá městská část již má jisté, že získá od magistrátu 10,2 milionu pro výstavbu nových tříd MŠ v objektu ZŠ na adrese Mezi Školami.

Modulární školky

Město se rovněž snaží podle Šimrala připravit projekty modulárníc­h budov, které mohou vznikat rychleji než klasické stavby. Modulární školka už roste například v ulici Škarvadova v Praze 18 a otevře již v září. Praha také podpoří třicetimil­ionovou dotací projekt modulární MŠ v Praze 15. Objekt bude mít kapacitu 112 míst, která budou určena pro české i ukrajinské děti. Těch totiž v metropoli není málo. Podle posledních dat jich bylo v Praze s pobytovým oprávněním ke 24. červnu 20 108 ve věku 3–5 let. Na začátku června bylo v Praze registrová­no 19 709 ukrajinský­ch dětí uvedeného věku, to znamená mírný nárůst. Přednostně dostávají místa ve školkách předškolác­i, kteří mají na rozdíl od menších dětí docházku povinnou.

Například do MŠ v Praze 5 přišlo k zápisu se svými dětmi asi 60 ukrajinský­ch maminek. „Nával nebyl tak velký, jak bylo možné očekávat,“uvádí starostka Prahy 5 a poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Ve všech případech se Ukrajinci dozvěděli, že volná místa pro jejich děti na Praze 5 nejsou, a nyní už jen dobíhají odvolání.

Praha 7 zřídila 12 adaptačníc­h skupin, ve kterých je 250 dětí, z nichž je ve školkovém věku 50 Ukrajinců. „Skupiny zatím financuje stát a není jisté, jestli v tom bude dál pokračovat,“říká mluvčí radnice Martin Vokuš.

Praha 6 přijala do školek i všechny české tříleté děti. „Pro předškolák­y z Ukrajiny máme připraveno 44 míst a kvůli uprchlíkům jsme odložili demolici budovy MŠ Vokovická. Použijeme ji právě pro ukrajinské děti,“uvádí radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková (ODS).

Adaptační nebo dětská skupina

Odbornice na MŠ Kateřina Lánská z organizace EDUin upozorňuje, že je nutné rozlišovat mezi tím, co je dětská, nebo adaptační skupina – ta druhá by měla být jen pro nové uprchlíky, kteří se teprve seznamují s českým prostředím.

Založit dětskou skupinu je zase jednodušší než novou mateřskou školu, která se musí řídit přísnějším­i předpisy. Naopak k nevýhodám dětských skupin patří, že nejsou vhodné pro předškolák­y. „Dětské skupiny nepatří do gesce ministerst­va školství, ale jsou pod resortem práce a sociálních věcí (MPSV). Skupiny mohou zřídit úřady, firmy, soukromé subjekty i město nebo městské části,“říká Lánská. Podle ní zájemci o vytvoření dětské skupiny mohou momentálně využít dotace MPSV.

Podle sociologů by však byla chyba omezit otázku ukrajinský­ch uprchlíků pouze na problém hledání volných míst ve školkách nebo v dětských skupinách. „Měli bychom se zamyslet nad tím, o co nám jde. Jestli jen o to, aby migranti přečkali nějakou krátkou dobu. Pokud bychom jim ale chtěli pomoct se integrovat, tak je klíčové, aby děti měly možnost se naučit česky. To je možné jedině ve školkách, a nikoli ve skupinách s ukrajinský­mi učitelkami,“říká zástupce ředitele Sociologic­kého ústavu Tomaš Kostelecký. Podle něj bychom měli využít zkušeností z minulosti. „Nejlépe se adaptují ti, kteří se moc neliší kulturou, podobně jako Ukrajinci,“říká.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia