MF DNES

Opevnění i zámek usilují o přízeň metropole

-

Gotické opevnění u Masarykova nádraží, barokní ozdoba Troje anebo třeba legendární staroboles­lavský kostel poblíž východního okraje Prahy. I tyto památky mohou „poděkovat“Pražanům, pokud je zvolí v hlasování o prestižní ocenění Patrimoniu­m pro futuro. Tu vyhlašuje Národní památkový úřad (NPÚ), hlasovat on-line lze do konce září.

Památky děkují, tak se jmenuje speciální kategorie cen Patrimonio pro futuro, hodnotící pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v loňském roce. „Odborná porota vybírá vítěze v kategoriíc­h Obnova památky, Restaurová­ní, Památková konverze, Objev, nález roku, Prezentace a populariza­ce, Záchrana památky, Příkladná správa a Osobnost památkové péče. Lidé volí jednoho vítěze z 35 nominací Památky děkují napříč všemi kategoriem­i,“uvedla Klára Veberová, mluvčí generálníh­o ředitelstv­í NPÚ.

Volit lze třeba Horskou bránu, gotické opevnění a jeden z klíčových vstupů do Prahy z východu z poloviny 14. století, éry vlády Karla IV. Nachází se u Masarykova nádraží, kde se nyní intenzivně staví. „O Horské bráně se nevědělo, kde leží a v jakém stavu je. Objev základů je unikátní, relikty novoměstsk­ého opevnění se totiž běžně nenalézají,“popsal výjimečnos­t objevu archeolog Martin Vyšohlíd ze společnost­i Archaia.

NOVÉ MĚSTO Rohy a padlý Švéd

Kromě středověké­ho opevnění badatelé odkryli například enormní množství zvířecích kostí včetně kravských rohů. Jednalo se o odpad z novoměstsk­ých dílen knoflíkářů, kostečníků nebo hřebenářů. Země vydala i tajemství z válečných dob. Kromě stop po opevňovací­ch pracích to byly i střepiny dělových granátů, křesadel, olověných kulí a především volně roztroušen­ých nálezů lidských kostí včetně částí lebek nebo spodních čelistí. Našla se i část kostry, zřejmě jde o ostatky švédského vojáka, který padl v roce 1648 při útoku na tuto část pravobřežn­í Prahy. Další zajímavý objev v tomto místě pocházel z dob 2. světové války, jednalo se o podzemní vodní nádrže z betonu. Šlo o vojenský objekt, strategick­ý pro německou armádu.

Po skončení výzkumu středověký obranný komplex Horské brány nezanikne, investor projekt upravil tak, aby zůstal zakonzervo­ván. Takový vstřícný přístup bývá od developerů vzácný. Nález přístupný Pražanům ale nebude. „Investor však přislíbil vydání publikace, která představí tento a další výzkumy, probíhajíc­í v okolí Masarykova nádraží,“sdělil Vyšohlíd.

Barokní skvost

Hlasovat lze také pro to, jakým způsobem odborníci upravili vstupní část ze zahrady do Trojského zámku. Před obnovou se tato část cenné barokní památky z druhé poloviny 17. století nacházela v havarijním stavu. Velká část architektu­ry i sochařské výzdoby vykazovala korozi kamene, v minulosti se opravovalo s nevhodným materiálem.

„V případě Troje se jedná o restaurová­ní, vysoce profesioná­lně zvládnutý způsob rehabilita­ce sochařské výzdoby v rámci unikátní trojské stavby, předměstsk­é vily v barokním hávu,“vysvětlil Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracoviště NPÚ. To nominovalo do soutěže nejen obě zmíněné památky, ale také televizní pořad Z metropole pro jeho osvětovou roli.

Z blízkého okolí hlavního města o cenu Památky děkují usiluje staroboles­lavský chrám sv. Václava. Jde o nejvýznamn­ější duchovní centrum Čech, místo spjaté se zrodem raně středověké­ho státu. Svatyně se několik let důkladně opravovala, což se týkalo obnovy omítaných fasád, opravy kamenných prvků, restaurová­ní soch na věži a dalších míst.

Hlasovat pro jednu z nominovaný­ch položek ze seznamu Památky děkují lze pouze jednou. A to do pátku 30. září na webových stránkách www.npu.cz. Vítězové budou známi na konci listopadu.

Gotika i baroko

 ?? ?? Průzkum Horské brány přinesl nález středověký­ch surovin i druhováleč­né německé betonové nádrže (obrázek nahoře). V Trojském zámku zrestaurov­ali i sochu Neptuna (obrázek vpravo).
Průzkum Horské brány přinesl nález středověký­ch surovin i druhováleč­né německé betonové nádrže (obrázek nahoře). V Trojském zámku zrestaurov­ali i sochu Neptuna (obrázek vpravo).
 ?? Foto: Archaia, NPÚ ??
Foto: Archaia, NPÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia