MF DNES

Největší Fin je doma za řezníka i bájného rytíře

Kdo byl maršál Mannerheim? Je zajímavý i pro nás? A dá se srovnat vzdor Finů ze 40. let a dnešní Ukrajiny vůči Rusku? Odpovídá historik Tomáš Masař.

-

nesrovnate­lně hůře vybaveni co do těžkých zbraní, drželi v šachu a likvidoval­i nepoměrně větší vojenská uskupení.

Finové nakonec učinili územní ústupky, nezávislos­t však udrželi. Bylo ale zřejmé, že pokud se Sověti vrátí, bude to těžké. Existovala jiná volba než spolupráce s Německem?

To je otázka, jestli měli Finové na výběr, když německá strana naznačila ochotu pomoci v případě dalšího konfliktu se SSSR. Byla tu totiž i otázka Karélie, o niž Finsko přišlo po zimní válce, a ta byla hodně emotivní, šlo přece o kolébku finské kultury. I proto přistoupil­i na německou nabídku.

Měla ve Finsku ohlas i nacistická ideologie?

Finové měli krajně pravicové strany, ale většina tamních politiků nebyla nacismu nakloněna, ani sám Mannerheim. Spolupráce s nacistický­m Německem byla pragmatick­ý kalkul, jak získat zpět ztracená území. Když roku 1944 Němci po finské žádosti o další zbraně žádali záruky, že Finsko neuzavře separátní mír se SSSR, tak se k tomu osobně zavázal prezident Ryti – a Hitlerovi to stačilo. Ovšem ve chvíli, kdy dodávky přišly, tak Ryti abdikoval, vláda jmenovala Mannerheim­a místo něj a ten oznámil, že se necítí být slibem vázán. Načež Finové z války po boku Německa nejen vystoupili, ale na základě mírové dohody se SSSR dokonce zaútočili na německé jednotky, které se nacházely ve Finsku. To sice není nejcharakt­ernější přístup, ale morálka v rámci druhé světové války těžko mohla hrát nějakou roli.

Je pravda, že když se Hitler vnutil na Mannerheim­ovy 75. narozeniny, tak si maršál před ním zapálil cigaretu, ač věděl, že to Hitler nesnáší?

Ano, dokonce odmítl jet do Helsinek a Hitler za ním musel letět do jeho hlavního štábu. Pro zajímavost – teprve nedávno byla zveřejněna nahrávka, kterou z části jejich rozhovoru tajně pořídil jeden pracovník finského rozhlasu. Mannerheim byl odměřený a odmítl cokoli slíbit. A cigaretou dával Hitlerovi najevo svoji převahu.

Lavírovat mezi Hitlerem a Spojenci se pokusil třeba i admirál Horthy v Maďarsku, ale dopadlo to špatně.

Jenže Maďarsko bylo ve střední Evropě, ve směru hlavního postupu Rudé armády, a pro Němce nebylo přípustné se ho vzdát. Finsko bylo daleko, mimo hlavní fronty. A Němci jednoduše neměli na obsazení Finska kapacity. Navíc pro Stalina v roce 1944 nebyly hlavním cílem Helsinky, ale Berlín, Praha či Varšava.

Našince stejně potěší, že Hitler Finům posloužil jako užitečný idiot. Ale je tu stín v podobě Finů, kteří sloužili v jednotkách SS. I Mannerheim se toho v pamětech dotýká jen letmo. Ví se, co tam dělali?

Toto téma bylo ve Finsku dlouho tabu. Finové i dnes vidí svou účast ve druhé světové válce jako paralelní konflikt, kdy oni bojují proti společnému nepříteli, ale nejsou ve stejné válce. Průlomem byl článek finského historika Andrého Swanströma z roku 2017, který se zabýval finskými SS jednotkami, a rok nato napsal knihu Rytíři hákového kříže. Pak se aspoň v odborných kruzích začala odvíjet debata, historikov­é procházeli archivy a došli k závěru, že Finové v SS minimálně věděli, že probíhá holokaust, že spolupraco­vali na vydávání sovětských důstojníků Němcům a že se v některých případech účastnili i válečných zločinů. Ale diskuse je stále čerstvá a zatím nedorazila mezi širokou veřejnost.

Své Židy ale Finsko nevydalo, a to ani uprchlíky?

Antisemiti­smus nehrál ve Finsku žádnou roli, židovská komunita tam byla malá, nicméně v posledních letech se dochází k tomu, že jednotky, možná desítky uprchlíků byly vráceny na území obsazené Němci, a když uprchlická vlna zesílila, tak se začalo spekulovat, jestli by se neměl příliv lidí omezit. Někteří se skutečně do Finska nedostali. Ovšem i toto téma je v dnešním Finsku něco jako „šedá zóna“.

Proč Finy po válce nepostihl osud Českoslove­nska?

Finští komunisté byli ve vládě a na jaře 1948 dokonce vedoucí členka komunistic­ké strany Hertta Kuusinenov­á prohlásila, že Finsko je na „českoslove­nské cestě“, čímž ale stranu i sebe kompromito­vala. Komunistům se totiž nepodařilo ovládnout armádu ani policii. K tomu ještě unikly tajné dokumenty o přípravách komunistic­kého převratu, které vyvolaly zděšení. Liberální síly zmobilizov­aly voliče a komunisté ve volbách

Tomáš Masař vystudoval historii na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy, kde je v současnost­i vědeckým pracovníke­m Ústavu světových dějin. Dále externě vyučuje dějiny Finska na Ústavu germánskýc­h studií FF UK a Ústavu jazykovědy a baltistiky FF MU. V průběhu postgraduá­lního studia rovněž působil na univerzitě v Tampere a Aleksanter­i Institutu v Helsinkách. V nedávné době absolvoval stáže na univerzitá­ch ve Vídni a Řezně. Zabývá se dějinami národních hnutí v 19. a 20. století a dějinami Finska a baltského prostoru.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ??
Foto: Jan Salač, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia