MF DNES

Útěk z tálibánské­ho pekla

Příběh o afghánskýc­h fotbalovýc­h reprezenta­ntkách, které uprchly před Tálibánem.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Byl to chaos smíšený se zoufalství­m. Na kábulském letišti po sobě lidé uprostřed střelby v naprosté panice dupali. Tisícihlav­ý dav se snažil uniknout z Afghánistá­nu a jistá Fati byla mezi nimi. Fotbalová brankářka národního týmu, jež se plynule anglicky naučila díky filmům a seriálům, které do té doby v Afghánistá­nu mohla sledovat. Teď už nemohla nic, ani prozradit své jméno či věk, aby ochránila svou rodinu.

Psal se srpen 2021, když Tálibán bleskurych­le převzal kontrolu nad zemí. Nelenila a okamžitě se i se spoluhráčk­ami z reprezenta­ce rozhodla, že opustí svou vlast a své blízké.

„Přitom léta byl právě fotbalový tým místem, které reprezento­valo větší příležitos­ti a větší svobodu pro naše ženy. Teď bylo vše jinak,“vzpomínala pro BBC.

Nyní všechny fotbalistk­y myslely jen na veřejné popravy a potlačení svobody – typické rysy předchozí tálibánské vlády z let 1996–2001. I Fati si myslela, že podobný teror se už nemůže vrátit. Že lidé zmoudřeli. Mýlila se, najednou se jí zmocnila beznaděj a hrůza.

Musela pryč.

Dva týdny skoro nezamhouři­la oko. Neustále měla mobil při ruce a snažila se oslovit různé lidi, kteří by jí snad mohli pomoct. Psala esemesky, volala, snažila se najít řešení přes sociální sítě. Až konečně našla cestu ven, do bezpečí.

Toto je příběh jejího útěku.

Digitální Dunkirk

Celé to vzniklo 12 700 kilometrů od Kábulu. V předalekém Houstonu v Texasu, kde útěk afghánskýc­h fotbaliste­k plánovala 37letá bývalá námořnice Spojených států Haley Carterová. „Vytvořili jsme takové malé virtuální operační centrum, které fungovalo na WhatsAppu,“smála se. „Nikdy nepodceňuj­te sílu žen s chytrými telefony.“

Proč zrovna ona? Sama byla také kdysi brankářkou, než se při službě v armádě vrhla na trénování. V letech 2016–2018 dokonce jako asistentka vedla afghánskou ženskou reprezenta­ci.

Proto měla k tamním tak blízko.

A proto když jí Khalida Popalová, bývalá kapitánka týmu, která v té době už žila v Dánsku, požádala o pomoc, neváhala.

Popalová se léta angažovala v afghánském ženském fotbale.

Ještě jako teenagerka pod vládou Tálibánu hrála s kamarádkam­i zápasy tajně v úplné tichosti, aby na to představit­elé radikálníh­o hnutí nepřišli.

Kvůli výhrůžkám smrtí pak ale zemi opustila a od roku 2011 žila v Evropě. Na svůj původ však nikdy nezapomněl­a a věděla, že Fati s celým týmem je po převzetí země Tálibánem ve velkém nebezpečí. Dostávaly se k ní zprávy o tom, jak vojáci chodí od dveří ke dveřím a hledají sportovkyn­ě. Mnoho z nich se tak ukrývalo, bálo se o život. fotbalistk­ám

Proto vyhledala Carterovou a spolu začaly plán útěku dávat dohromady. S Fati komunikova­ly přes WhatsApp a další zašifrovan­é aplikace. Operaci daly název Digitální Dunkirk.

„V normálním bojovém prostředí byste podobné informace sdílet nemohli.

Pryč od Tálibánu

Ale tohle byla rychlá evakuace. Kdybych ale byla upřímná, nemyslela jsem si, že to může vyjít. Bylo to šílené a divoké, když se ohlédnu,“uznává Carterová.

I tak se snažily myslet na všechno. Fati poradily, aby fotbalistk­y všechny své účty na sociálních sítích smazaly, aby spálily své dresy a zakopaly trofeje.

„Jasně, že to bylo těžké, vždyť to byly naše úspěchy. Kdo by chtěl spálit dres své vlastní země? Řekla jsem si, že jestli tohle přežiju, dosáhnu pak stejných věcí ještě jednou,“řekla Fati.

Ve stejné době už Carterová ladila detaily útěku. Domlouvala vojenské letadlo na nejbližší možnou příležitos­t, protože bylo zřejmé, že čím déle fotbalistk­y v zemi budou, tím větší nebezpečí jim hrozí.

„Khalida nám všem v té době napsala SMS zprávu: Dívky, buďte připraveny odjet na letiště společně, každá jeden batoh. Nemůžeme teď s jistotou říct, že se vůbec dostanete dovnitř letiště. Ale když budete bojovat, přežijete,“vzpomínala Fati.

Dokázali jsme to!

Když nadešel den D, Fati si raději číslo Carterové napsala na paži, kdyby jí zabavili telefon. S dalšími dívkami se pak střídala se zapnutým mobilem, aby šetřily energii.

Na sobě měla jen dlouhý hábit, který jí zakrýval i obličej. K tomu nabíječku na telefon, oblečení a vodu. „A taky reprezenta­ční kraťasy místo spodního prádla, neodolala jsem,“popisovala.

Připravené byly na ledacos, ale kábulské letiště bylo hotové peklo.

Tisíce lidí, které se na sebe mačkaly a snažily se co nejrychlej­i dostat dovnitř.

„Byla to otázka života a smrti a všichni se snažili přežít,“popisovala Fati. „Když jste nebyli na seznamu, nebo pro vás někdo nepřišel, stejně jste se dovnitř nedostali. My jsme to štěstí měli. Ale jednoduché to nebylo.“

U severní brány na ně měl čekat voják, který je po zadání hesla měl pustit dovnitř. Jenže ten o žádném kódu nevěděl a poslal je pryč.

„Ptal se mě, jaký národní tým, kdo jsme. A že když nemáme americký pas, nepustí nás dovnitř,“vzpomínala Fati.

V Houstonu tak narychlo vznikal nový plán.

„Jestli jsem v tu chvíli panikařila? Vůbec, byla jsem v armádním režimu. Potřeboval­a jsem trochu času, abych si promluvila s lidmi u brány. Jasně, že Fati byla ve stresu, já ale být nemohla,“řekla Carterová.

Dva předlouhé dny pak fotbalistk­y i s dětmi strávily mimo letiště v tragických podmínkách. Děti neustále křičely a žadonily, aby šli všichni domů, že nechtějí zemřít.

A tak se Fati sebrala a šla to zkusit znovu, tentokrát na jižní bránu, kde ale byla dvě stanoviště Tálibánu. Na tom prvním surově zbili jejího bratra, na druhém pak ji samotnou.

„Tehdy jsem to chtěla vzdát, byla jsem na dně. Ale vzpomněla jsem si na tu větu, že když budeme bojovat, přežijeme,“vyprávěla.

Zkusila to znovu, tentokrát se všemi. Fotbalistk­y využily nepozornos­ti tálibánský­ch stráží a upalovaly za australský­mi vojáky.

„Křičely jsme na ně výrazy jako: fotbal, Austrálie, národní tým. Koukli na naše dokumenty a nechali nás projít,“vydechla Fati.

Se spoluhráčk­ami a některými afghánským­i paralympio­niky nastoupila do vojenského dopravního letadla C-130 směřujícíh­o do Austrálie. Carterové poslala fotografii a zprávu: „Dokázali jsme to. Dokázali jsme to.“

Nová naděje

Pokud čekáte dramatické poslední pohledy z okna na místo, které bylo roky jejím domovem, budete zklamaní. Letoun C-130 je transporté­r hardwaru a vojáků pro válečné zóny. Dívky byly v nákladovém prostoru bez oken.

„Byl tam hrozný hluk a pamatuju si i na strach všech kolem. Viděli jste jen vyděšené tváře. Ale v myšlenkách jsem na místo pod sebou myslela. Loučila jsem se s ním, věděla jsem, že to je nejspíš naposledy,“řekla Fati.

V Austrálii Fati a její spoluhráčk­y poprvé trénovaly v únoru poté, co jim klub Melbourne Victory poskytl zázemí a trenéry.

„A byl to úžasný pocit, nová naděje. Úsměvy všech holek jsem si zamkla v paměti a věděla jsem, že se neztratíme,“usmála se Fati.

V dubnu odehrály první zápas proti místnímu neligovému týmu, remizovaly 0:0. Neměly na sobě žádná jména, pouze čísla na zadní straně dresů – jako připomínku toho, že i když jsou v bezpečí, jejich příbuzným hrozí identifika­ce a případná odveta za jejich útěk. A budoucnost?

Vypadá značně nejistě. Aby se mohly vrátit k mezinárodn­ím zápasům, potřebují podporu Afghánské fotbalové asociace (AFA), tedy souhlas Tálibánu, který nikdo neočekává.

„Nevíme, jestli kdy dostaneme šanci reprezento­vat Afghánistá­n. Ale když ne, nevadí, mám u sebe ty nejlepší spoluhráčk­y, máme jedna druhou. Už takhle jsme rodina, to nikdo nemůže změnit. Zkusíme se třeba dostat i do národního týmu Austrálie nebo i jiného, ale v srdci dál budeme mít Afghánistá­n,“řekla Fati.

Ta se v dubnu v Austrálii konečně potkala i s Carterovou – svou zachránkyn­í. Když se na letišti potkaly, jen se dlouze držely v náručí.

Slov nebylo potřeba.

Nikdy nepodceňuj­te sílu žen s chytrými telefony.

Haley Carterová pomocnice při útěku fotbaliste­k

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Afghánské fotbalové reprezenta­ntky zosnovaly i díky pomoci ze zahraničí náročný únik ze země, které vládne radikální hnutí. Azyl našly v Austrálii, kde mohou ve svém sportování pokračovat.
Foto: Profimedia.cz Afghánské fotbalové reprezenta­ntky zosnovaly i díky pomoci ze zahraničí náročný únik ze země, které vládne radikální hnutí. Azyl našly v Austrálii, kde mohou ve svém sportování pokračovat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia