MF DNES

Letenská pomsta

Šok pro Slavii: její bývalý střelec Kuchta mění Rusko za Spartu

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Pokud jste čekali na fotbalový přesun léta v české lize, je to tady. Největší, nejpřekvap­ivější, nejtřaskav­ější. Přímo brizantní, kdyby vám pomohlo slovo, které proslavil trenér František Straka, jeden z nejznámějš­ích přeběhlíků mezi Spartou a Slavií.

Teď se do podobné pozice jako kdysi on dostává Jan Kuchta, reprezenta­ční útočník.

Teprve v zimě vyměnil Slavii za Lokomotiv Moskva, ale když se rozhodl po půlroce Rusko opustit a vrátit se do Česka, vybral si Spartu.

Ta ještě jeho příchod oficiálně neoznámila, ale podle informací MF DNES jednání během včerejšího večera finišovala. Pokud se nestane cosi překotného, Kuchta se brzy oblékne do rudého a nejen slávisté, ale celé fotbalové Česko se bude ptát: Proč?

„Chce hrát doma v Česku, z rodinných důvodů,“prozradil včera Thomas Zorn, sportovní ředitel Lokomotivu. A vzhledem k tomu, že FIFA zahraniční­m hráčům z ruských klubů povoluje dočasně přerušit smlouvu a hrát jinde, Kuchtovu přání vlastně nic nebránilo.

Podle zákulisníc­h zpráv ovšem nejde jen o napjatou politickou situaci, která Kuchtu provázela celým půlrokem, jež v Rusku strávil. V takovém případě by mohl odejít jinam do zahraničí, v poslední době kolem něj kroužily především kluby z Portugalsk­a, proti kterému se stejně jako proti Španělsku či Švýcarsku - parádně předvedl v nedávných zápasech Ligy národů.

Osobní důvody ovšem Kuchtu vážou k setrvání v Česku, což by logicky nabízelo jako variantu číslo jedna návrat do Slavie.

Jenže pětadvacet­iletý střelec se rozhodl pro největšího rivala - a důvody si můžeme jen domýšlet.

Možná ho lákají extrémní výzvy.

Konec ruských časů

Možná hrálo roli, že ve Spartě vyrůstal a do Slavie odešel až v dorostenec­kém věku. Možná ho se Slavií z minulosti nepojily tak vřelé vztahy, jak se mohlo zdát. A velmi pravděpodo­bně sehrály významnou roli peníze: Sparta měla Kuchtovi nabídnout výrazně lepší podmínky než rival, na české poměry nadstandar­dní.

Jisté je, že tenhle přesun vypadá jako zdařilý revanš za to, čím Slavia ještě nedávno Spartu trápila.

V poslední době největšího soupeře deptala nejen na hřišti, ale i v zákulisí: tím, že do kádru lákala hráče s čerstvou sparťansko­u zkušeností. Když před rokem v létě po skončení smlouvy přivedla záložníka Plavšiče, bylo kolem toho velké haló.

To samé v létě 2019, kdy vyplatila sto milionů za bývalého sparťana Stancia, kterého vykoupila ze Saúdské Arábie.

Letos pro změnu zkoušela přivábit střelce Pulkraba, ten ale po vypršení kontraktu raději zvolil angažmá ve druhé bundeslize.

Teď se role otočily. A Sparta dál dokazuje, že nabírá sílu.

Najela na úplně nový režim, angažovala dánského trenéra Priskeho, vrhla se na datové analýzy, už stačila oznámit čtyři posily. Ale s příchodem Kuchty překvapila mimořádně. Podobně jako dohodu s koučem Priskem, také jednání s reprezenta­čním útočníkem dokázala dlouho tajit. Nebo že by proběhla v tak bleskovém tempu?

Vše je možné, protože Kuchta chtěl za každou cenu během léta opustit Rusko a mít o novém angažmá jasno co nejdřív.

Nečekanou volbou si na sebe jistě vytvořil tlak, ale to mu vadit nebude: středem pozornosti je rád.

Teď o ni jistě nebude mít nouzi.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Z Lokomotivu Moskva se vrací reprezenta­ční útočník Jan Kuchta (uprostřed) do české ligy. Jenže nikoliv do pražské Slavie, jak by se dalo čekat, ale do Sparty. K největšímu rivalovi.
Foto: Profimedia.cz Z Lokomotivu Moskva se vrací reprezenta­ční útočník Jan Kuchta (uprostřed) do české ligy. Jenže nikoliv do pražské Slavie, jak by se dalo čekat, ale do Sparty. K největšímu rivalovi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia