MF DNES

Z USA do Česka? Smáli se mi, popisuje Malíková

- Stanislav Kučera atletický reportér MF DNES

Když se talentovan­á atletka Barbora Malíková vrátila po prvním ročníku studia ve Spojených státech do Česka, zdejší tréninkoví parťáci si z ní utahovali.

„Dělají si ze mě srandu, jaké mám teď rozcvičení. Jelikož mám problémy s achilovkam­i, tak se rozklusává­m dvakrát. Víc se tak zahřeju, ale trošku se mi kvůli tomu smáli. Jinak máme náplň tréninků podobnou.“

Navzdory popichován­í si dvacetilet­á čtvrtkařka pobyt doma užívá.

„Česko teď vnímám úplně jinak než dřív. A hodně mi chybělo jídlo. Sice nepotřebuj­u každý den svíčkovou, ale kvalita jídla mi v Česku přijde mnohem lepší,“srovnává.

Při opětovném shledání s přáteli ve vlasti měla spoustu příhod k vyprávění. Líčila, jak v zámoří zdárně absolvoval­a první ročník oboru design na Virginia Tech University.

„Jsem tam spokojená, poznala jsem super lidi.“

Už překonala i jazykovou bariéru, kvůli níž se zpočátku ostýchala mluvit anglicky večer, kdy už na ni dolehla únava z náročného dne.

„Když jsem musela přemýšlet, co chci říct a jak to mám říct, bylo to náročné. Proto jsem se radši nescházela s lidmi, byla jsem na pokoji a šla v devět spát,“vysvětluje.

Kromě studia se věnovala i atletice. Poznala třeba, jak se připravují běžci delších tratí.

„Poprvé jsem viděla, jak trénují dlouhotrať­aři, ale ve skupině jsem měla i holky, které stejně jako já běhají 400 a 800 metrů. S jinými holkami jsem vlastně taky běhala poprvé, vždycky jsem byla zvyklá trénovat s kluky.“

Svůj atletický progres nyní touží ukázat na mistrovstv­í republiky v Hodoníně. Ve včerejším rozběhu čtyřstovky předvedla třetí nejrychlej­ší čas 54,3 vteřiny.

„Byl to pro mě teprve druhý letošní závod čtvrtky a upřímně, necítím se v ní úplně nejlíp,“prozrazuje. Příčinu vidí ve změně prostředí i tréninkový­ch metod.

„Vnímám to jako posun, abych byla potom lepší. Musím si vyzkoušet, jak v Americe funguje skloubení školy s atletikou. Do budoucna

Doma

mě to na sto procent posune. Aby přišly výkony na dráze, tak to ještě chvíli bude trvat.“

Na zlepšení má ještě dostatek času. Svůj potenciál ukázala loni, kdy se kvalifikov­ala na olympijské hry do Tokia a na mistrovstv­í Evropy do 21 let získala individuál­ní stříbro a štafetové zlato.

Všech těchto úspěchů dosáhla na čtyřstovce, v budoucnu by ovšem mohla přejít na dvojnásobn­ou trať, na níž by mohla ulevit bolavým achilovkám, jelikož delší závod nevyžaduje tolik intenzity.

„Ale pro moji psychiku to bude zase horší, takže se musíme rozhodnout, co je důležitějš­í,“usmívá se. „Momentálně to ještě mentálně úplně nezvládám. Jak achilovky bolí a běžím dvě kolečka, tak to není úplně příjemné. Ráda bych kloubila 200, 400 a 800 metrů a atletikou se bavila.“

Příležitos­t k užívání si bude mít dnes od 14.40 v republikov­ém finále čtyřstovky. Dalšími vrcholy MČR v Hodoníně budou klání oštěpařů s Jakubem Vadlejchem (15.50) či Barborou Špotákovou (14.00) nebo dálka s Radkem Juškou (15.40).

Vstup ke stání je zdarma.

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Barbora Malíková se vrátila na MČR.
Foto: A. Vavríková, MAFRA Barbora Malíková se vrátila na MČR.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia