MF DNES

Na prašné antuce české tenistky zvadly. Po přesunu

Na travnaté kurty okřály, což teď chtějí potvrdit v Londýně. Co naznačil los Wimbledonu?

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Tak nějak si zřejmě Petra Kvitová představuj­e tenisovou idylu. Slunečný den v přímořském městě na jihu Anglie. Její kroky tlumí jasně zelený pažit na krásně upraveném kurtu. Hladí ji svěží vánek od oceánu. Servis ovládá skoro vzorně.

Raketou švihá uvolněně. Ač míče pálí ostře, drží je pod kontrolou.

Pryč jsou pochybnost­i, bolístky a smutky minulých měsíců. Soustředěn­ě a bojovně kvačí za vyřazením rozjeté rivalky, které zdárně stříhá šňůru 13 vítězných utkání.

Semifinále turnaje v tradičním Devonshire Park Clubu v Eastbourne: Kvitová – Haddadová Maiaová 7:6, 6:4.

Poprvé od března 2021, kdy získala svůj zatím poslední titul v Dauhá, vyhrála Češka čtyři mače za sebou. A než se přesune do posvátného All England Clubu (AELTC) v Londýně, střetne se v sobotu o svou 29. trofej na WTA Tour s divokou Lotyškou Ostapenkov­ou.

„Podání mi hodně pomáhalo. Proti soupeřce, která je v parádním laufu, jsem čekala na šanci. Klíčový byl úspěšný tie break,“řekla v rozhovoru na kurtu, z tváře jí čišely blaženost a úleva.

Po slzách naděje

Dvaatřicet­iletá Kvitová stejně jako řada jejích krajanek letos tápe. Na antukové sérii vadly Karolíny Plíšková s Muchovou i loňská pařížská šampionka Barbora Krejčíková. Vážné potíže s rukou úplně zastavily nadějně se vzmáhající Markétu Vondroušov­ou.

Vlastně všechny zmíněné hvězdy posledních sezon soužily všemožné zdravotní neduhy, což se projevilo též na žebříčku, na němž klesají. Jejich nálada se přirozeně nedala popsat jako jásavá. Krejčíková s Muchovou se na tiskovkách po vypadnutí z Roland Garros rozplakaly.

Nová příležitos­t ke vzkříšení se nabízí už po víkendu ve Wimbledonu, kde Kvitová dvakrát triumfoval­a, Plíšková před rokem podlehla až ve finále a Muchová se smí holedbat znamenitou bilancí 8-2.

Není radno propadat bezbřehému optimismu. Krajanky tentokrát podle zahraniční­ch sázkových kanceláří nepatří mezi hlavní kandidátky na nádherný talíř zvaný Rosewater Dish.

Příznivějš­í kurzy jsou vypsané nejen na suverénní Polku Šwiatekovo­u, šikovnou Tunisanku Džabúrovou, dravou Gauffovou z USA, zkušenou Rumunku Halepovou či domácí hvězdičku Raducanuov­ou. Nýbrž také na již zmíněné Ostapenkov­ou a Brazilku Haddadovou Maiaovou. Nebo dokonce na vracející se veteránku Serenu Williamsov­ou.

Malebný areál na jihozápadě Londýna ovšem Češkám dlouhodobě svědčí.

Rosol zpět na místě činu

Kvitová se k Wimbledonu upíná každý rok. Plíšková ho vzala na milost při loňském báječném tažení. Chtějí se předvést, třebaže se za účinkování na něm tentokrát neudělují body do pořadí WTA a ATP.

„Jela bych i zadarmo,“prohlásila Plíšková při Roland Garros.

Odměny jsou štědré, vlastně nejvyšší v dějinách akce. Podstatná je její neskonalá prestiž, již nesnižuje ani zákaz účasti reprezenta­ntům Ruska a Běloruska. Snad nikdo ji nehodlá brát jako exhibici.

Vývoj v pavoucích čítajících 128 doufajícíc­h bývá zvlášť u dam těžko předvídate­lný, pročež los pouze naznačuje, s jakými šancemi do klání vstupují.

Pro Plíškovou patrně není dvakrát příjemné, že v úvodu narazí na dobrou známou, Terezu Martincovo­u, jíž tráva sedí. Ve třetím kole by mohla vyzvat Williamsov­ou, která se ovšem v singlu představí po dvanácti měsících.

Muchovou nepotěšilo, že ji čeká Halepová, bývalá světová jednička a královna AELTC z července 2019. Rumunka včera kvůli zablokovan­ému krku odstoupila ze závěru podniku v Bad Homburgu.

Na Krejčíkovo­u číhá na wimbledons­kém prahu přijatelná sokyně Zanevská, narozená v Oděse a startující pod belgickou vlajkou. V případném osmifinále se rýsuje mač se Šwiatekovo­u.

Nevyzpytat­elná Kvitová se vždy zatvrzele brání vzdálenějš­ím výhledům, soustředí se pouze na nejbližší zápas.

Až se na generálce v Eastbourne vypořádá s Ostapenkov­ou, přeladí se na Italku Paoliniovo­u, která se na nejslavněj­ším turnaji představí teprve podruhé.

V mužském poli se skrývají čtyři Češi. Nejpoutavě­jší příběh se pojí s Lukášem Rosolem, jenž se deset let po svém senzačním triumfu nad jasným favoritem Nadalem opět kvalifikov­al do hlavní soutěže.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia