MF DNES

„Podívám se na státní maturity“

Kandidát na ministra Balaš mluví o svých plánech. Odmítl, že by nerozuměl školám v krajích

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Novým ministrem školství se nejspíš stane ústavní právník, profesor Vladimír Balaš. Do funkce jej nominovalo hnutí STAN. Dnes se Balaš setká s premiérem Petrem Fialou, který pak kandidáta představí prezidentu Zemanovi.

„Mé jmenování není zdaleka hotová věc. Když to budu já, budu se snažit dokázat, že šlo o správnou volbu,“naznačil pro MF DNES Balaš. Pokud jej prezident ministrem jmenuje, nahradí Vladimír Balaš odcházejíc­ího ministra Petra Gazdíka, který ke konci června podal demisi. Odešel, když vyšly najevo jeho podezřelé kontakty s policií stíhaným spolupraco­vníkem mafiána Radovana Krejčíře Michalem Redlem.

Jedním z úkolů, kterým se chce Balaš ve funkci zabývat, je analýza státních maturit a úprava učebních plánů škol. „Chci se zaměřit na analýzu výsledků a upřesňován­í parametrů na základě tvrdých dat, protože mám dojem, že nikdo ještě pořádně neanalyzov­al dopad jednotlivý­ch kroků včetně dopadu státních maturit,“odepsal včera MF DNES poněkud šroubovaně Balaš.

Řešit podle svých slov chce také otázky zvyšování cen energií a začleňován­í ukrajinský­ch dětí do škol. Nechce se odchýlit od reforem, které zavedli jeho předchůdci Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík (STAN).

Revoluce nebude

„Žádnou revoluci systém nepotřebuj­e, koncepce je připravena, oba poslední ministři ji nastavili správně a je třeba ji postupně naplňovat. Nedělá mi žádný problém pokračovat s koncepcí, kterou nastavil už pan Plaga,“doplnil kandidát na ministra Balaš.

Vedení STAN dříve nevylučova­lo ani návrat bývalého ministra školství za ANO Roberta Plagy, jehož si Petr Gazdík ponechal jako náměstka. Plaga nyní pro MF DNES vylíčil těžkosti, jimž bude muset Balaš na ministerst­vu čelit. „Už během léta musí okamžitě řešit nelehké úkoly – obhájit navýšení rozpočtu 2022 a vyjednat vyšší prostředky rozpočtu 2023, stejně jako připravit školský terén na podzimní integraci ukrajinský­ch dětí a případný návrat covidu. Musí vyřešit revize obsahu vzdělávání nebo situaci na CERMATu. Doufám, že tuto obtížnou misi zvládne,“komentuje aktuální situaci exministr Plaga.

Vykroužkov­án do Sněmovny

Třiašedesá­tiletý Vladimír Balaš je poslancem za STAN od roku 2021, kdy jej ze sedmého místa pražské kandidátky voliči svým kroužkován­ím vynesli na třetí místo. Stal se místopředs­edou sněmovního ústavně-právního výboru a členem podvýboru pro vědu a vysoké školy. V letech 1994 až 2002 vedl Ústav státu a práva. Do roku 1999 byl děkanem právnické fakulty Západočesk­é univerzity v Plzni. Je členem Stálého rozhodčího soudu v Haagu a vyučuje na Univerzitě Karlově.

Zástupci obecně prospěšné společnost­i EDUin kritizují, že Balaš se pohybuje ve vysokoškol­ské sféře a oblasti regionální­ho školství moc nerozumí. Balaš tuto výtku odmítl.

„Regionální školství je takový nejasný pojem, není to homogenní oblast. Jednotlivé regiony mají různé problémy, a i když se asi dají najít společné rysy, je rozdíl mezi potížemi, s nimiž se potýkají na Ústecku, jihu Moravy a v okolí Prahy,“zdůraznil Balaš.

 ?? Foto: ČTK ?? Profesor Ústavní právník Vladimír Balaš má o post zájem.
Foto: ČTK Profesor Ústavní právník Vladimír Balaš má o post zájem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia