MF DNES

G7 hledá jednotu

Tváří v tvář válce chce skupina mluvit jedním hlasem

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Když americký prezident Joe Biden přicestova­l do Německa na včera zahájený summit největších světových ekonomik G7, mnohé listy psaly, že mohl vlastně cítit úlevu. Utekl domácím problémům.

Podle agentury AP jeho vystoupení v bavorském alpském zámku Elmau nutně proběhne ve stínu rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu o zrušení práva na potrat, které zasadilo „ohromující ránu“jeho prezidents­tví.

Podobné pocity ale mohli zažívat i jiní. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron mohl na čas zapomenout na nepříliš vydařené parlamentn­í volby, britský premiér Boris Johnson na svůj covidový večírek a německý kancléř Olaf Scholz nemusel vysvětlova­t selhávání německých dodávek na Ukrajinu.

Třídenní jednání ovšem rozhodně nepředstav­uje pro sedm lídrů největších ekonomik úlevný oddech. Očekávání jsou vysoká. A problémy obrovské.

Ten hlavní se týká Ukrajiny. Jak zajistit další podporu napadené zemi a přitom nasměrovat globální ekonomiku opět vzhůru?

Neboli, jak zařídit, aby Putinův režim ukrajinská válka co nejvíc bolela – a současně minimalizo­vat ztráty pro zbytek světa?

Stanice BBC označila problém za učiněnou „kvadraturu kruhu“.

A pak zbývají ještě složité podotázky. Podle bruselskéh­o listu Politico zůstává jednou z těch hlavních, jak se zachovat k Číně.

Její role při oživení světové ekonomiky je zcela nezastupit­elná. Washington ale současně nechce polevit v tlaku vůči tamnímu režimu, který pro něj představuj­e největšího konkurenta a navíc se odmítl připojit k protiruský­m sankcím.

Při hledání společných odpovědí tedy musí být skupina G7 jednotná. Takové výzvy už včera na summitu zazněly. Je však otázka, zda se zákopy odlišných názorů povede překlenout.

USA z Marsu, Evropa z Venuše?

Tradičně odhodlané jsou ve vztahu k válce na Ukrajině Spojené státy a Velká Británie. Varují, že jakékoli ústupky mohou být živnou půdou pro nějakou další budoucí agresi. Ukrajina podle nich bojuje i za bezpečí celého Západu.

Británie, USA, Japonsko a Kanada už oznámily, že zakážou dovoz ruského zlata. Země EU se mají podle šéfa unijních summitů Charlese Michela připojit. Jenže západoevro­pské země, Francie, Německo a Itálie, už vykazují jisté známky únavy. Náklady na válku rostou. Stejně i počty obětí. Tamní lídři si hodiny telefonují s ruským lídrem v Kremlu a hledají způsob, jak válku utnout. Třeba i za cenu nějakých kompromisů ze strany Kyjeva. S tím kontrastuj­e bojovný tón Britů a USA, kterým v tom v rámci EU sekundují Poláci a pobaltské země.

Mnohé z těchto problémů budou rezonovat i na summitu NATO, který proběhne od úterka do čtvrtka v Madridu. Rozdíly trvají.

Zdá se, jako by stále platila slavná teze amerického historika Roberta Kagana, který před 20 lety v článku „Moc a bezmocnost“napsal, že Američané vyznávají Mars, tedy boha války, zatímco Evropané věří ve Venuši, tedy bohyni lásky. Americkým představám podle něj dominuje síla, evropským smířlivost.

 ?? Foto: Reuters ?? Klíčová mise Prezident Biden se snaží Západ sjednotit.
Foto: Reuters Klíčová mise Prezident Biden se snaží Západ sjednotit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia