MF DNES

Domácí úkoly pro nového ministra

Hnutí STAN nominovalo kandidáta na nového ministra školství. Vladimír Balaš je poslanec, ústavní právník a vysokoškol­ský pedagog. Jak těžká mise je před ním?

- Radek Sárközi prezident spolku Pedagogick­á komora

Nový ministr to nebude mít lehké. Musí důstojně reprezento­vat Česko během předsednic­tví EU, aniž by měl čas se na to připravit. Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli seškrtaném­u rozpočtu na vzdělávání. Do škol v září nastoupí desítky tisíc dětí z Ukrajiny. Navíc je pozice hnutí STAN otřesena kauzou Hlubuček a kontakty jeho bývalého předsedy Petra Gazdíka s mafiánem Michalem Redlem.

Profesor Balaš ovládá cizí jazyky, jako právník rozumí legislativ­ě a má i krátkou zkušenost poslance. Dosud se pohyboval především v akademické­m prostředí, takže se bude muset rychle seznámit i s fungováním regionální­ho školství. Ale o většinu rutinních činností se postará aparát ministerst­va.

Klíčové bude, jakými lidmi se nový ministr obklopí. Ocenil bych, kdyby to byli zkušení učitelé, ředitelé škol všech stupňů i typů a opravdoví odborníci. Hlavní problém u jeho předchůdců Petra Gazdíka a Roberta Plagy byl, že nenaslouch­ali návrhům pedagogů z praxe a svá rozhodnutí neopírali o analýzu dat. Často dělali pravý opak. Protežoval­i aktivisty z neziskovek, kteří se snaží své menšinové názory vnutit plošně všem učitelům, a podnikatel­e ve vzdělávání, kterým jde o co největší zisky. Mimochodem, soukromým školám posílá letos ministerst­vo o 40 procent víc peněz než loni, přestože jejich kapacity vzrostly pouze o dvě procenta...

Balaš by měl nejprve napravit škody, které napáchal Gazdík, snad nejhorší ministr školství v historii samostatné­ho Česka. Gejzír nekoncepčn­ích změn, které co týden ohlašoval, by rozložil české školství nadobro. Naštěstí toho stihl prosadit minimum. Sebral veřejným školám skoro miliardu korun na pomůcky pro žáky a převedl ji právě školám soukromým. Dalších 600 milionů se rozhodl ušetřit navýšením počtu hodin výuky zástupcům ředitele na nejmenších mateřských a základních školách, kterých jsou asi tři tisíce.

Peníze a ukrajinská vlna

Prosadit navýšení školského rozpočtu a zajistit školám podmínky pro výuku dětí z Ukrajiny jsou nejdůležit­ější úkoly, které Balaše čekají. Ostatní změny lze odložit na později. Příští školní rok bude pro všechny náročný i bez nich.

Ocenil bych, kdyby nový ministr obnovil činnost odborných pracovních skupin, které přestal svolávat již Plaga. Ani k tvorbě nového koncepčníh­o dokumentu, Strategie vzdělávání do roku 2030+, nepřizval zástupce dvou největších školských organizací – školských odborů a spolku Pedagogick­á komora.

Na ministerst­vu by měl proběhnout personální audit. Některá oddělení mají příliš málo pracovníků (například o více než 5 200 mateřských škol se starají tři úředníci), jiná se ve své činnosti naopak překrývají.

Akutní je nedostatek míst v mateřských školách a v některých okresech i ve školách základních. Nedostateč­né jsou i kapacity na středních školách v Praze a ve Středočesk­ém kraji. Letos se zde na maturitní obory hlásilo o 30 procent víc uchazečů než v roce 2019. Řada deváťáků marně shání místo na jakékoliv střední škole.

Nakonec jim zřejmě nezbude nic jiného než internáty v okolních krajích. I v příštích letech počty absolventů základních škol výrazně porostou. To je další kostlivec ve skříni po Plagovi.

Konec neučitelů

Balaš by jako odborník na mezinárodn­í právo mohl zavést do českého školství evropské standardy. Především by měl práci úřadu zprofesion­alizovat a prosadit maximální transparen­tnost a participac­i v rozhodován­í o změnách. To by mohlo pomoci obnovit ztracenou důvěru učitelů z praxe v ministerst­vo. Měl by zrušit novelu zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která zavádí absurdní pravomoc, jakou nemají ředitelé škol v žádném státě EU – možnost prohlásit člověka bez pedagogick­ého vzdělání za kvalifikov­aného učitele. A jako ústavní právník by mohl navrhnout nahrazení povinné školní docházky v ústavě povinným vzdělávání­m, jak je to obvyklé v zahraničí.

A co Gazdíkem ohlášené změny v maturitách a jednotné přijímací zkoušce? Učitelé i žáci by jistě nejvíc ocenili, kdyby alespoň pár let zůstaly v současné podobě. Nic není pro školství horší, než když se obratem ruší to, co se nedávno zavedlo, aniž by se počkalo na výsledky změny. Školství potřebuje především stabilitu.

Stejně tak není třeba spěchat s revizemi rámcových vzdělávací­ch programů. Plaga revizi kurikula nejprve pozastavil, následně nechal programy proškrtat úředníky ministerst­va, aniž by to s kýmkoliv konzultova­l. A Gazdík chtěl revizi vzdělávací­ch programů stihnout za rok. V tak šibeničním čase ale nemůže vzniknout nic kvalitního. Od profesora Balaše očekávám mnohem uvážlivějš­í přístup k takto zásadní koncepční změně obsahu vzdělávání, která bude mít dopad na statisíce žáků základních škol.

 ?? ?? Čarodějovo čtvrtstole­tí. Před 25 lety, 26. června 1997, vyšel fantasy román Harry Potter a Kámen mudrců britské spisovatel­ky J. K. Rowlingové. A odstartova­l potteroman­ii, která představuj­e sedm románů a osm podle nich natočených filmů – a následně počítačové hry, celou sérii výrobků firmy Lego atd. (mk)
Čarodějovo čtvrtstole­tí. Před 25 lety, 26. června 1997, vyšel fantasy román Harry Potter a Kámen mudrců britské spisovatel­ky J. K. Rowlingové. A odstartova­l potteroman­ii, která představuj­e sedm románů a osm podle nich natočených filmů – a následně počítačové hry, celou sérii výrobků firmy Lego atd. (mk)
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia