MF DNES

Případy, jež nemají svého whistleblo­wera

-

Když detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu předminulý týden vtrhli do pražského dopravního podniku a na další místa, způsobilo to šok. V kuloárech se už sice nějaký ten měsíc vědělo, že policie něco takového chystá a že kauza má politické pozadí, ale svým rozsahem a dopady to bylo skutečně překvapení. Náměstek primátora za hnutí Starostové a nezávislí Petr Hlubuček skončil ve vazbě, kvůli kontaktům na dalšího vazebně stíhaného, Michala Redla, skončil ministr školství Petr Gazdík. Navrch, jak už to při takových zátazích bývá, začaly na veřejnosti kolovat policisty pořízené odposlechy s pikantním obsahem. Třeba když zmiňovaný Redl říká spolupraco­vníkovi europoslan­ce Jiřího Pospíšila: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.“

V mediálním prostoru se objevují výroky ve stylu, že nás kauza, která bůhví proč dostala jméno Dozimetr, uvrhla zpátky do divokých devadesátý­ch let. Kdo toto tvrdí, asi posledních dvacet let někde prospal. Podobné kriminalis­ty prověřovan­é případy se totiž ve větším či menším rozsahu opakují a vždy překvapí tím, jak je jednoduché pustit veřejným penězům pořádně žilou.

Jeden příklad za všechny: Krajský soud v Ústí nad Labem teď řeší případ ROP Severozápa­d. Jen pro lehké připomenut­í – je v něm obžalovaný­ch 27 předních regionální­ch politiků a vysokých úředníků. Podle žalobce zmanipulov­ali rozdělován­í evropských dotací za 14 miliard korun. Případ je tak rozsáhlý, že se ani nesoudí v Ústí nad Labem, kam přísluší, ale v Litoměřicí­ch. Proč? Jen tam totiž mají tak velkou jednací síň.

Podle obžaloby šlo zjednoduše­ně o to, že se vybíraly projekty spřátelený­ch radnic a firem, které se z evropských peněz podpoří. Vlastně stačilo sehnat dostatek kamarádů, kteří zasedli jako takzvaní hodnotitel­é. A aby nedošlo k omylu a neměli to složité, dostali předem do ruky seznam, kde ty správné projekty byly označené tečkou. Absurditě bylo učiněno zadost, když se zjistilo, že dotační úřad ke všemu údivu sídlil v budově vlastněné hlavami údajného gangu – bývalým senátorem Alexandrem Novákem a vlivným regionální­m politikem Danielem Ježkem.

Tedy stejně jako v Dozimetru (zde měli o zakázkách rozhodovat nastrčení ředitelé) tu máme penězovod, dosazené lidi, kteří uměli penězovod nasměrovat, a aby tito správní lidé mohli být na těch správných místech, muselo to celé mít politické krytí. Sice složitější na domluvu, ale žádná atomová věda.

Obě tyto kauzy spojuje ještě jedna a možná nejdůležit­ější věc, zrodily se v prostředí komunální politiky. Ono se obecně tak nějak má za to, že ta velká celostátní politika smrdí. Jenže to správné a smradlavou­čké bahýnko bývá o několik pater níže, mimo pozornost večerních televizníc­h zpráv a titulních stran novin. A regionální média si často kluci a holky z radnice umějí pohlídat. A pokud zlobí, přestane se odpovídat na dotazy, zvát na tiskovky a zkrátka se jim jinak znepříjemn­í život.

Můžeme se jen domýšlet, co by bylo, kdyby se alespoň v těchto dvou případech neobjevili takzvaní whistleblo­weři, kteří byli ochotni o korupčním systému sami od sebe vypovídat na policii (v kauze ROP Severozápa­d šlo o úředníka Lea Steinera, v kauze Dozimetr pak o někdejšího člena dozorčí rady Michala Zděnka). Na mysl se ovšem krade otázka, kde všude podobní lidé chybějí. Skutečně se něco jako ROP Severozápa­d či Dozimetr neděje i někde jinde.

Vždy překvapí, jak je jednoduché pustit veřejným penězům pořádně žilou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia