MF DNES

Návrat psa baskervill­ského. Bez hrůzy

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

V loni vydané knize Záhada zamčeného pokoje si Miroslav Macek jemně parodicky pohrál s osobami dvanácti známých detektivů. Ve své novince Návrat psa baskervill­ského (oba tituly vyšly v nakladatel­ství XYZ) se soustředil na dalšího, a rovnou toho nejslavněj­šího – Sherlocka Holmese – a na nejproslul­ejší příběh z pera Arthura Conana Doylea.

Bez stopy ironie

Tentokrát ovšem beze stopy ironie, naopak s až pietní úctou k autorovi a jeho hrdinovi. Východiske­m románu je úvaha, že Jack Stapleton neutonul na blatech, ale zázračně se zachránil. A že třeba stojí za špionážní aférou, která může ohrozit bytostné zájmy Britského impéria.

Vlastní děj je v podstatě plytký. Holmese a Watsona pozve sir Henry Baskervill­e na svůj zámek, aby se zúčastnili zahájení lovecké sezony. Holmes se při té příležitos­ti hodlá porozhlédn­out, jestli někde na blatech není ukryta kopie výsečového grafu, který, jak mu sdělil jeho bratr Mycroft, znázorňuje „podíl jednotlivý­ch investic v té které zájmové oblasti admirality v příštích pěti letech“. Tyhle znalosti by byly značně cenné pro nepřátelsk­é mocnosti. Toť vše.

Holmes školí

Přesto má Mackova kniha svůj půvab, třebaže v něm není nic z Doyleovy hrůzy. Spočívá jednak v autorově schopnosti stylem se přiblížit anglickému klasikovi, jednak v debatách mezi Holmesem a Watsonem, které vedle obsáhlých popisů míst děje tvoří převážnou část obsahu románu.

Přirozeně Sherlock svého přítele školí – o puškách, o fotografic­ké paměti a hlavně o psech. Neboť ti nesmějí chybět. Nejde však o krvelačnou bestii s fosforesku­jící tlamou, ale o reprezenta­nty dvou u nás nepříliš známých plemen, landseera a kooikera.

Objeví se na blatech s manželskou dvojicí Craneových (muž Angličan, žena Holanďanka) a sehrají příslušnou roli. Ostatní účinkující osoby znají Doyleovi čtenáři z původního Psa baskervill­ského, Macek je jen posouvá dál v souladu se svým záměrem.

O Holmesově charakteru

Nepříliš rozsáhlé vyprávění, ve kterém kromě špionáže figuruje také pomsta a v němž zaujmou rovněž Mackovy postřehy o Holmesově charakteru a metodách, je příjemným čtením na jeden večer.

Nic víc, ale také nic méně. Za doporučení však rozhodně stojí autorův doslov o Doyleovi a „posmrtném životě“psa baskervill­ského, svým způsobem zajímavějš­í než samotný příběh.

Návrat psa baskervill­ského Miroslav Macek

55 %

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia