MF DNES

Digitální komfort Pražanů

Hlavnímu městu pomohla ve zrychlení digitaliza­ce především pandemie covidu. Opozice ji však kritizuje za to, že IT projekty často nedávají smysl.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se podle svých slov každé pondělí na Radu hlavního města připojuje už jen online. I to je jeden z pozůstatků covidové doby, která městskou digitaliza­ci značně urychlila. Vedení města se na ni ostatně chtělo ve svém volebním období zaměřit a IT systémy Prahy pořádně „nakopnout“.

„Právě v době pandemie se ukázalo, jak rychle a flexibilně umíme v této oblasti jednat,“říká primátor a připomíná třeba úspěšně zvládnutý systém registrace na očkování či testování na covid. Podle Hřiba však nejde jen o fungující městské weby či aplikace, za úspěch považuje

PRAHA

i předělání celé magistrátn­í IT infrastruk­tury. „Celkem v tichosti se nám povedlo přejít na in-housing datových center radnice, nyní je provozujem­e sami či pomocí městských společnost­í, jako je Operátor ICT,“vysvětluje Hřib.

Město na pár kliknutí

Město samo však ví, že má stále co zlepšovat. Válka na Ukrajině například podle ředitele úseku Digitaliza­ce, rozvoje aplikací a IT architektu­ry Operátora ICT Jana Znamenáčka odhalila ještě větší potřebu akcelerace a škálování služeb města, které nyní ve velkém využívají i ukrajinští uprchlíci.

„Úředník tu potřebnou kapacitu nemůže zajistit. My musíme připravit všechny systémy tak, aby bylo co nejvíce věcí takzvaně na pár kliknutí,“sděluje Znamenáček. Uvědomuje si také, že Pražané nemají vždy v oblasti IT služeb zajištěný komfort v podobě optimaliza­ce pro vyhledávač­e neboli SEO (angl. Search Engine Optimizati­on, pozn. red.). „Chápeme, že ne každému vyjedou naše stránky na Googlu mezi prvními, SEO hlavního města musíme zlepšit,“říká Znamenáček.

Dalším důležitým úkolem je podle vedení města také větší propojení se soukromým sektorem. I tomuto cíli pandemie pomohla. „V Praze jsme zaznamenal­i mnohem více bezkontakt­ních plateb, digitalizo­valy se i menší podniky, které se tomu dříve bránily,“potvrzuje Kateřina Kakalíková, viceprezid­entka pro oblast veřejné politiky ve střední Evropě společnost­i MasterCard.

Praha bude nově využívat anonymizov­aná data z platebních karet Mastercard pro potřeby městského plánování, rozvoj turistické­ho ruchu a další projekty. „Máme zajímavá data, která mohou městu pomoci vidět, jak se zde turisté chovají,“míní zástupkyně společnost­i. Se správou města v této oblasti však nejsou spokojeni zástupci opozice. Nelíbí se jim například investice v desítkách milionů korun do rozvoje Portálu Pražana.

„Lidé prostě nepotřebuj­í každodenní transakci s magistráte­m. Jedno podání aktuálně stojí takřka 17 tisíc korun. Nevím, kolikrát potřebujet­e žádat o záštitu primátora,“kritizuje projekt zastupitel Tomáš Portlík (ODS).

Kam má tedy digitaliza­ce hlavního města směřovat? „Rozhodně využívat průřezové technologi­e, které jsou etablované, a nevymýšlet nesmysly. Dám příklad – bankovní identita, datovka nebo iniciativa našeho Zdeňka Zajíčka na právo na digitální službu. Prostě jakákoli městská firma musí mít digitální podání na svých stránkách. Pokud to tak nebude a management nesplní tato tzv. KPI (česky klíčové ukazatele výkonnosti, pozn. red.), tak jej propustíme,“komentuje situaci Portlík.

Chytré semafory

Podle Václava Zubra, bezpečnost­ního experta společnost­i ESET, se městu v oblasti digitaliza­ce několik projektů povedlo. „Zaznamenal­i jsme několik povedených projektů, ať už se jedná o projekt Pragozor, který na jednom místě nabízí široké veřejnosti statistick­á data z různých oblastí života v Praze, jako jsou zdraví, doprava, bezpečnost, turismus, anebo aplikace změňte.to, kam mohou sami občané posílat své náměty na zlepšení kvality života v hlavním městě,“uvádí Zubr.

Expert z technologi­cké firmy se domnívá, že vhodným přístupem by bylo podívat se hlavně na problémy, které Pražany nejvíce trápí, a poté zkusit zjistit, jestli by se nedaly řešit právě pomocí moderních technologi­í. „V oblasti automobilo­vé dopravy například po analýze zajistit chytré řízení semaforů s dynamicky se měnícími časy na jednotlivé průjezdy, propojení semaforů z více křižovatek k zajištění takzvaných zelených vln, online sledování obsazenost­i alespoň velkých parkovišť. V případě hromadné dopravy zase například online sledování polohy, aby cestující věděli, kde přesně se jejich spoj nachází a kdy na zastávku přijede,“myslí si Zubr.

Vlajkovou lodí v této oblasti jsou podle něj nové zastávky MHD, které se začaly v ulicích Prahy objevovat, a kromě zobrazován­í časů odjezdů tramvají nabízejí i prostor pro komunikaci občanů s městem v reálném čase.

„Musíme připravit všechny systémy tak, aby bylo co nejvíce věcí na pár kliknutí.“Jan Znamenáček Operátor ICT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia