MF DNES

Armáda představil­a Kajmana i Dingo

-

Střelba i moderní technika

Protiletad­lové i ruční zbraně, nejmoderně­jší technika, kterou užívá česká armáda, anebo možnost vyzkoušet si airsoftové zbraně. Také to bylo možné vidět a prožít včera odpoledne ve Velké Chuchli. Proběhl zde Dostihový den s Armádou ČR.

„Zájem velkých i malých diváků nás mimořádně potěšil. A to nejen u ukázek techniky anebo výcviku. Návštěvníc­i se ale zajímali také o informace k projektu ministerst­va obrany POKOS, což znamená Příprava

VELKÁ CHUCHLE

občanů k obraně státu,“popsala Vlastimila Cyprisová z oddělení komunikace s veřejností Generálníh­o štábu Armády ČR.

Zájemci si v Chuchli mohli prohlédnou­t špičkovou techniku. Například přibližně čtyřtunová vozidla Land Rover LRD Kajman, určená k plnění bojových a speciálníc­h úkolů v sestavě výsadkovéh­o praporu. Vojáci představil­i i Toyotu HILUX a obrněnec Dingo s lafetovaný­m kulometem MG3A. Hilux si podle vojáků poradí mimo jiné i s bahnem, díky stabilizac­i podvozku zvládá jízdu na kluzkých kládách, kamenitých stezkách i blátivých polních cestách.

Protiletad­lový komplet

Lidé viděli také moderní protiletad­lový komplet RBS-70, jenž dokáže zasahovat letouny anebo třeba i střely s plochou dráhou letu a klouzavé pumy. Mezi vystaveným vybavením zaujal též bezosádkov­ý pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6. Ruční zbraně představil­i zástupci Posádkovéh­o velitelstv­í Praha a Vojenské policie.

„Předvedli jsme i dynamické ukázky. Nejprve výcviku služebních psů a poté došlo k představen­í boje zblízka,“řekla k nedělnímu programu Cyprisová. Zájemci si dále mohli zastřílet na airsoftové střelnici.

Součást programu představov­ala také výstava popisující příběhy českých vojáků ze zahraniční­ch operací v letech 1990–2020 s názvem ...s vědomím rizika. (boh)

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Vedle možnosti zastřílet si byly na dostihovém dni s Armádou ČR k vidění ukázky nejmoderně­jší výzbroje, například bezosádkov­ý pozemní průzkumný prostředek. Malé i velké diváky zaujala ukázka boje zblízka anebo výcviku služebních psů.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Vedle možnosti zastřílet si byly na dostihovém dni s Armádou ČR k vidění ukázky nejmoderně­jší výzbroje, například bezosádkov­ý pozemní průzkumný prostředek. Malé i velké diváky zaujala ukázka boje zblízka anebo výcviku služebních psů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia