MF DNES

Praha brigádám přeje

Přivýdělky již nejsou doménou studentů

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Idea, že letní brigáda je především doménou studentů, je, jak se zdá, již přežitá. A to hned z několika důvodů. Tím prvním je klesající zájem ze strany studentů. „Studenti se zaměřují na dlouhodobé přivýdělky, pokud možno ve svém oboru. Přemýšlejí více v dlouhodobé perspektiv­ě a chtějí si zvýšit svoji cenu na trhu práce. Vysokoškol­áci raději nastoupí na dlouhodobý částečný úvazek jako administra­tivní výpomoc ve firmě, než aby v supermarke­tu rovnali zboží, i když by si tak vydělali více peněz, vysvětluje Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGr­oup.

Ředitel divize pro agenturní zaměstnává­ní společnost­i Randstad Česká republika Martin Jánský k tomu dodává, že když už v hlavním

PRAHA

městě studenti brigádu shánějí, poohlížejí se spíše po nabídkách v administra­tivě nebo IT, které případně také obohatí jejich životopis.

Druhým hybatelem této změny je současná krize, ve které se Česko nachází, spojená zejména s inflací. Lidé kvůli ní přestávají každý měsíc vycházet pouze se mzdou ze svého hlavního úvazku, a proto se čím dál více poohlížejí po dodatečné práci.

„Důchodcům a rodičům na mateřské a rodičovské dovolené nestačí podpora státu. Ti všichni si s pokrýváním narůstajíc­ích životních nákladů pomáhají prostředni­ctvím brigádního přivýdělku,“sděluje Jánský.

Stovky nabídek

Poslední abnormalit­ou letošního roku je příliv uprchlíků z Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že mnohdy nevědí, kdy se budou moci na Ukrajinu vrátit, hledají právě především krátkodobé úvazky, přičemž v Praze je běženců nejvíce ze všech krajů.

Kdo letos v hlavním městě shání brigádu na léto, nemusí se ale bát, že by na něj nezbylo místo. Nabídka v metropoli totiž podle personální­ch agentur stále zdaleka převyšuje poptávku.

„Aktuálně hledá Manpower asi 100 brigádníků na různé typy prací. Je to výrazně více než v období pandemie,“informuje Halbrštát s tím, že nejvíce nabídek pochází tradičně z gastronomi­e, cestovního ruchu a zemědělstv­í nebo také například v souvislost­i s festivaly.

Desítky pracovních míst nabízejí také obchodních řetězce. „V Praze máme aktuálně přibližně dvacet volných míst pro brigádníky. Jedná se o práci v našich prodejnách, například na noční doplňování, vybalování zboží, práci za pokladnou a obslužným pultem a podobně,“říká mluvčí Kaufland Česká republika Ivana Dvořáková.

Velkou výhodou v případě brigád je, že nedostatek pracovníků tlačí odměny výrazně nahoru. Na rozdíl od stálých zaměstnání, kde se zaměstnava­telé mnohdy v duchu úspor brání navyšovat mzdy, se v případě brigád daří alespoň dorovnat inflaci.

„Nedostatek zájemců o sezonní práce tlačí mzdy rychle nahoru, někde i meziročně o deset procent. V Praze najdete brigádníky velmi těžko pod 150 korun. Máme ale aktuálně v nabídce brigády ve skladu za více než 220 korun na hodinu,“říká Halbštát. Jánský dokonce zmiňuje nárůst mezd brigádníků mezi 10 a 15 procenty.

Specifické velkoměsto

Hlavní město má v rámci pracovního trhu v České republice unikátní postavení. Kromě mnohem vyšších mezd než v ostatních regionech je zde také rozšířená nabídka brigád. Kromě těch tradičních je tedy možné se uplatnit ve službách nebo na různých akcích.

„Zájemci mají v metropoli možnost se ucházet i o méně obvyklá místa, jako je barman ve vegan restauraci, vlasová modelka či rumunsky hovořící asistentka,“sděluje Jánský.

Místo, kde sezonní pracovníci najdou obrovské množství brigádních nabídek a zároveň jsou zde sezonní pracovníci nyní kriticky potřeba, je pražské Letiště Václava Havla. To totiž v nadcházejí­cích dvou týdnech čeká největší nápor v roce a přitom ještě stále nemá doplněné personální řady prořídlé vlivem pandemie.

„Na letošní doslova živelný nárůst leteckého průmyslu Letiště Praha reaguje od ledna souvislou náborovou kampaní a mimo pracovní poměry nabízí i zajímavou skladbu brigád. Aktuálně nabízíme na našich kariérních stránkách 12 typových pozic,“říká mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková s tím, že jde například o post člena ostrahy nebo pracovníka bezpečnost­ní kontroly. Dohromady v současné době letiště shání 180 brigádníků.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia