MF DNES

Historici mapují tajná pohřebiště z dob totalit

- — Jan Bohata

Pátrání po tajně uložených ostatcích obětí a odpůrců obou totalitníc­h režimů 20. století nekončí ani tři desítky let po pádu komunismu. Historie, podoby těchto míst paměti a způsobu důstojného připomínán­í se týkal seminář Ďáblice a další tajná pohřebiště. Toho se účastnili odborníci z Muzea XX. století, Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR) a zástupci pražského magistrátu.

Parašutist­é z výsadku Silver A, štábní kapitán Václav Morávek, kněz Josef Toufar anebo Zdena Mašínová. I tyto oběti nacistický­ch a komunistic­kých represí skončily v bezejmenný­ch šachtových hrobech na hřbitově v Ďáblicích.

„Vzít popraveným i jméno a identitu a jejich rodinám možnost znát místo jejich hrobu – to byla pomsta i zbabělá pojistka. Represivní složky totalitníc­h režimů mazaly stopy po lidech, které zavraždily, a tím i po svých zločinech. Vrátit mrtvým alespoň jméno, je to nejmenší,

ĎÁBLICE

co můžeme udělat,“vysvětlila Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu), pražská radní a předsedkyn­ě správní rady Muzea paměti XX. století. Diskuse a dokumentár­ní film se na zmíněném semináři zabývaly nejen temnou historií pohřbívání v Ďáblicích.

„Vnímám je jako vzkazy pro nás, abychom se pokusili, pokud je to možné, aby oběti totalitníc­h režimů měly důstojný pohřeb a svůj hrob,“řekl historik Petr Blažek. Ten se zabývá dějinami ďáblického pohřebiště v rámci projektu Tajné pohřebiště protivníků a obětí nacistické­ho a komunistic­kého režimu v Ďáblicích, který řeší ÚSTR.

Pohřby hrdinů i vyvrženců

Pohřebiště v Ďáblicích představuj­e nejznámějš­í místo svého druhu v metropoli. V temných letech německé okupace byly do tamních hrobů tajně pohřbívány ostatky příslušník­ů odboje včetně členů spojenecký­ch výsadků. Jde například o

Dvě totality

sedm českoslove­nských parašutist­ů, kteří 18. června 1942 padli v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici a někteří jejich blízcí spolupraco­vníci z řad domácího odboje Jan Zelenka, jeho syn Milíč Zelenka a Břetislav Lyčka.

Po druhé světové válce v šachtových hrobech na Ďáblickém hřbitově končila těla válečných zločinců popravenýc­h na základě retribuční­ch dekretů. A to včetně zrádce a nebezpečné­ho konfidenta gestapa Karla Čurdy anebo kata českého národa, státního sekretáře a ministra Karla Hermana Franka.

Uloženi v bedně

Ďáblický hřbitov ke stejnému účelu zneužili komunisté po roce 1948. Do společných hrobů se tam ukládalo do roku 1961. Za celou dobu existence pohřebiště na něm vzniklo 72 šachtových hrobů o přibližné délce pět metrů, šířce dva metry a hloubce dva a půl metru.

Do jedné šachty se vešlo až čtyřicet beden nebo rakví, uspořádaný­ch do čtyř vrstev po deseti kusech. Na celém pohřebišti může být podle historiků odhadem nejméně 14 tisíc zemřelých či částí jejich těl.

Nejsou to zdaleka jen osoby popravené. Osudy lidí, uložených v Ďáblicích, jsou podle historiků podstatně pestřejší. „Hromadně se tu pochovával­i političtí vězni popravení na Pankráci i vrazi, různí kriminální­ci a sebevrazi, kteří svůj život skončili ve věznici. A také opuštění lidé, tehdejší bezdomovci,“uvedla historička Zora Dvořáková.

Méně známé pohřebiště obětí politickýc­h represí lze nalézt v hlavním městě také na motolském hřbitově. V roce 1965 tam došlo k tajnému uložení 78 uren s ostatky politickýc­h vězňů, do té doby uchovávaný­ch v pankrácké věznici. Na motolském hřbitově také skončila například urna s ostatky Josefa Brykse, českoslove­nského válečného letce, který zemřel ve věznici v západočesk­ém Ostrově.

 ?? Foto: ÚSTR ?? Hřbitov na okraji Prahy v Ďáblicích ukrývá šachty, do nichž byly ukládány oběti nacistické­ho i komunistic­kého režimu. Do šachtových hrobů se pochovával­o až do začátku 60. let.
Foto: ÚSTR Hřbitov na okraji Prahy v Ďáblicích ukrývá šachty, do nichž byly ukládány oběti nacistické­ho i komunistic­kého režimu. Do šachtových hrobů se pochovával­o až do začátku 60. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia