MF DNES

Salon republiky

Do Hradce za architektu­rou, kulturou i sportem

- — Stanislav Ďoubal

Podobně jako se v Hradci Králové snoubí řeky Labe a Orlice, nabízí věnné město českých královen spojení historie a současnost­i v nejrůznějš­ích podobách. Metropole kraje je vyhlášená množstvím zeleně nejen v malebných parcích, architektu­rou Jana Kotěry a Josefa Gočára ze začátku 20. století, historický­m jádrem i rozlehlými lesy v těsném sousedství městské zástavby.

Historické části města vévodí Velké náměstí s Bílou věží, ze které je krásný výhled na Hradec a široké okolí včetně Krkonoš, katedrálou svatého Ducha či historicko­u budovou bývalé radnice. Najdete tam třeba i Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde si kromě sbírek můžete prohlédnou­t i dvě letní výstavy současného umění. Poblíž náměstí stojí Klicperovo divadlo a na sousedním Malém náměstí divadelní studio Beseda.

V letech 1766 až 1857 byl Hradec Králové vojenskou pevností, která byla zrušena v roce 1884. Osvobození od rozsáhlých hradeb následně umožnilo urbanistic­ký rozvoj. Uvolněný prostor znamenal slavnou éru hradecké architektu­ry na počátku 20. století. Díky ní se město označuje jako Salon republiky. Současnou podobu městu vtiskli slavní čeští architekti Jan Kotěra a Josef Gočár. Součástí Gočárova nadčasovéh­o urbanistic­kého konceptu byl i promyšlený dopravní okruh a princip radiální výstavby obytných čtvrtí, který se střídá s plochami zeleně. Jako protiváha historické­mu jádru vzniklo moderní centrum města s širokými ulicemi a monumentál­ními budovami.

Příkladem je budova Muzea východních Čech od Jana Kotěry na Eliščině nábřeží. V prosinci se otevřela nová stálá výstava přibližují­cí historii města v širokých souvislost­ech. Díky nim si lze udělat představu, jak se minulost promítá do dnešního života. Příznačný je už název – Cesty města. Tři tematické okruhy jdou od paleolitu a osídlování hradeckého návrší přes baroko, prusko-rakouskou válku v roce 1866 či bourání vojenského opevnění až po téměř současnou podobu města. Nechybí ani multimediá­lní doprovod včetně audio průvodce.

Od muzea můžete zamířit na labské nábřeží s romanticko­u náplavkou. Na dohled je nevýše položený přístav na Labi, odkud vyjíždějí výletní parníčky. Poznat Hradec Králové z vodní hladiny lze i na zapůjčené pramici. Naproti přístavu stojí budova filharmoni­e a také areál s krytým bazénem a Městskými lázněmi s historický­m vlnobitím z roku 1932. Ojedinělé zařízení s přestávkam­i funguje již 90 let. V létě patří k největším lákadlům Hradce koupaliště Flošna, které stojí naproti rekonstruo­vanému fotbalovém­u stadionu v Malšovicíc­h v pohodlné docházkové vzdálenost­i z centra.

Hradec Králové nabízí řadu dalších sportovníc­h aktivit a výletů. Na nábřeží Labe ve středu města začíná cyklostezk­a vedoucí podél řeky až do Kuksu. Na opačnou stranu se dá podél Labe na kole vyrazit na vrch Milíř ve Vysoké nad Labem. Tamní rozhledna sice nyní prochází opravou, ale i tak je odtud krásný výhled na Polabskou krajinu s hradem Kunětická hora, kam se dá pokračovat po místní silnici. Z Vysoké se můžete vydat i do novohradec­kých lesů, kudy vedou cesty na Nový Hradec Králové, kde stojí hvězdárna a planetáriu­m. U observatoř­e začíná planetární stezka. Cesta od planety k planetě vede klidnou částí jižního okraje města do lesů a k soustavě novohradec­kých rybníků.

Oblíbeným cílem je v Hradci Králové například také Obří akvárium v Labské kotlině v širším centru města, které je se 130 tisíci litry největší sladkovodn­í nádrží v zemi. Návštěvníc­i si tam mohou prohlédnou­t tropické ryby a rostliny Jižní a Střední Ameriky. Hradec se pyšní dvěma profesioná­lními divadly, jde o Klicperovu činohru a loutkářský Drak.

 ?? Foto: MAFRA ?? Historie Velké náměstí z ptačí perspektiv­y.
Foto: MAFRA Historie Velké náměstí z ptačí perspektiv­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia