MF DNES

Vláda odsouhlasi­la peníze potřebným

- — Robert Oppelt

PRAHA Už podruhé letos vláda zvýšila životní a existenční minimum. Předchozí zvýšení bylo o 10 procent, teď to bude o dalších 8,8 procenta. Důvodem je zdražování způsobené vysokou inflací.

Životní minimum se od července zvýší z 4 250 na 4 620 korun. Existenční minimum se zvýší z 2 740 na 2 980 korun. Obě minima slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Po zvýšení například více rodin než teď dosáhne na přídavky na děti či na porodné.

Životní minimum představuj­e částku, která má stačit na jídlo a základní osobní potřeby.

Ještě nižší existenční minimum pak ukazuje hranici příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující

Zvyšujeme dávky

přežití. Minimum hraje roli pro přiznání zvýšení příspěvku na péči či pro stanovení výše dávek mimořádné okamžité pomoci. Vyšší by měla být také částka nezabavite­lného minima u dlužníků. Od minima se případně odvozují i alimenty. Po zvýšení minima přibude lidí, kteří mohou podpory pobírat.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je jich nyní asi 360 tisíc, od července by to mohlo být kolem 400 tisíc osob. Podle podkladů k nařízení vlády tak bude na dávky na druhé pololetí potřeba o 415,2 milionu korun víc.

Peníze za Ukrajince

Vláda na včerejším jednání rozhodla i o úpravě solidárníh­o příspěvku pro lidi, kteří u sebe zdarma (bez nájmu) ubytovávaj­í uprchlíky. Od července při poskytnutí celého bytu aspoň na 16 dní v měsíci v kuse je možné od státu získat 5 tisíc až 15 tisíc korun podle počtu ubytovanýc­h. Při ubytování v pokoji zůstává podpora tři tisíce korun na osobu, ale nejvýš devět tisíc korun na měsíc.

Po téměř čtyřech měsících také skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Ministr Jurečka jde na vládu.
Foto: P. Topič, MAFRA Ministr Jurečka jde na vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia