MF DNES

České předsednic­tví v Radě EU

-

Vláda představil­a priority, kterým se chce věnovat během českého předsednic­tví v Radě EU. Ukrajina, energetick­á bezpečnost, obrana, ekonomika a odolnost demokratic­kých institucí. Jsou to i podle vás nejdůležit­ější oblasti?

České předsednic­tví začíná už zítra a bude probíhat v extrémně těžké a složité situaci. Nacházíme se v době války na Ukrajině, rostoucích cen energií, potravin a pohonných hmot a v neposlední řadě musíme posílit bezpečnost celé EU. Všechny státy EU začínají urgentně řešit ekonomické dopady války a přijímají opatření, jak svým občanům v těchto těžkých chvílích pomoci. České předsednic­tví by mělo otázce pomoci občanům věnovat větší pozornost. Na stole ale také máme zelenou agendu, kterou budou muset čeští ministři řešit. A tam se hraje o hodně, ať už o možném zákazu výroby aut se spalovacím­i motory v roce 2035 nebo o reformě systému emisních povolenek, které mohou výrazně zatížit peněženky občanů. Tohle jsou hlavní témata v Bruselu a český návrh řešení mi v prioritách chybí.

A co jaderná energie? Výbory Evropského parlamentu zamítly tzv. taxonomii, která podporuje jadernou energii jako čistý zdroj energie. Co to může znamenat pro Českou republiku?

To by byl pro nás velký problém. Jaderné elektrárny vyrábí skoro 40% z celkového objemu domácí elektřiny. Proto také minulá vláda vyjednala, že jaderná energie má patřit do podporovan­ých čistých zdrojů EU. Podpořila nás mj. i Francie, která je na jaderné energii závislá ze 70%. V Evropském parlamentu tuto taxonomii zamítly zatím dva výbory, celé plénum o tom bude hlasovat už příští týden a bude to zcela zásadní hlasování. Pokud nebude jaderná energie na seznamu tzv. zelených energií, tak by to zásadně ztížilo investice do této energie u nás i v celé EU.

Jak moc je pro nás v České republice jaderná energie důležitá?

Velmi. Zajišťuje nám totiž alespoň částečnou energetick­ou nezávislos­t, která se v dnešní době konfliktu na Ukrajině ukazuje jako zcela zásadní. Pokud EU neschválí jadernou energii jako čistý zdroj energie, omezíme tím podporu investic do tohoto zdroje. Pokud se nám naopak podaří jadernou energii dostat na seznam podporovan­ých energií, zajistíme si hladší přechod na nízkoemisn­í hospodářst­ví, což bude zásadní krok k energetick­é nezávislos­ti naší země do budoucnost­i.

Jaké dáváte šance tomu, že plénum celou taxonomii, včetně jádra, nakonec nechá tak, jak je dnes napsaná? Potažmo jak se tomu dá pomoci a co pro to děláte vy osobně?

Text samotného dodatku k taxonomii, kde je zahrnuto i jádro jako čistý zdroj energie, se vyjednával dva roky, spolu s kolegy jsem podepsala i několik apelů, aby se právě jádro na tento seznam dostalo. Celou dobu vysvětluje­me, že jádro žádné emise neprodukuj­e, jde o čistou energii. Budu samozřejmě v tomto přesvědčov­ání pokračovat z mé pozice místopředs­edkyně Evropského parlamentu i nadále. Je to ale především na vládě Petra Fialy, aby tady byla silným vyjednavač­em. Ministři musí být přítomni v Bruselu, vyjednávat s europoslan­ci, vysvětlova­t jim důležitost jádra, a to zejména v době, kdy chceme dosáhnout energetick­é nezávislos­ti.

 ?? ?? Dita Charanzová Místopředs­edkyně Evropského parlamentu
Dita Charanzová Místopředs­edkyně Evropského parlamentu
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia