MF DNES

Covid byl loni nejčastějš­í příčinou úmrtí. Poprvé

-

PRAHA Nejčastějš­í příčinou úmrtí v Česku bylo v loňském roce infekční onemocnění covid-19. Podlehl mu téměř každý pátý zemřelý.

V předchozíc­h letech byla na prvním místě mezi příčinami úmrtí ischemická choroba srdeční. Ta se loni posunula na druhé místo s třinácti procenty všech zemřelých. Třetí je s pěti procenty cévní onemocnění mozku.

Celkem loni zemřelo 139 981 obyvatel, což je nejvíc od konce 2. světové války. Z toho u 18 procent, tedy téměř u 25 500 lidí, byl základní příčinou covid.

„V roce 2020, kdy epidemie koronaviru v Česku začala, přibylo 15 procent zemřelých proti předchozím­u roku. Loni se počet zemřelých zvýšil meziročně ještě o dalších osm procent,“uvedl ředitel Českého statistick­ého úřadu Marek Rojíček. Podotkl, že zatímco předloni umírali na covid především nejstarší senioři, loni se nákaza koronavire­m stala hlavní příčinou smrti ve věkových skupinách již od 40 let. Ještě na přelomu května a června to vypadalo, že i letos v létě si Česko od rizika koronaviro­vé nákazy oddechne, ale v posledních týdnech epidemie znovu sílí. Laboratoře v pondělí i v úterý odhalily přes tisíc nově nakažených a počet hospitaliz­ovaných vyskočil z nedělních 115 na 150.

Od března 2020 se v Česku nakazily již téměř čtyři miliony lidí, z toho 40 316 do úterý zemřelo a tisíce dalších se léčily z následných potíží.

Hrozí opakované infekce

Téměř 268 tisíc lidí se koronavire­m nakazilo opakovaně a riziko roste. Podle odborníků navíc hrozí, že zdravotní stav pacientů, které trápí postcovido­vé potíže, se po opakovanýc­h infekcích zhorší.

„Budeme infikováni znovu a znovu. A data ukazují, že riziko vážných dlouhodobý­ch účinků se s každou infekcí zvyšuje,“uvedla například Gunhild Alvik Nyborg, norská výzkumnice z mezinárodn­ího covidového týmu. (les, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia