MF DNES

Nová strategie NATO: Hrozbou je Rusko, ale také Čína

-

MADRID Lídři Severoatla­ntické aliance po více než deseti letech přijali nový strategick­ý koncept, popisující aktuální výzvy pro NATO a plány kolem bezpečnost­ní spolupráce. Dokument vydaný na aliančním summitu v Madridu se vzhledem k válce na Ukrajině obsáhle věnuje Rusku, které označuje za „nejvýznamn­ější a přímou hrozbu pro bezpečnost spojenců“. Dlouhodobý plán NATO ale poprvé zmiňuje i Čínu, která je rovněž vykreslova­ná jako hrozba.

Předchozí alianční strategie pochází z roku 2010 a k Moskvě a Pekingu se stavěla diametráln­ě odlišným způsobem. Zatímco Čína si v tehdejším dokumentu vůbec žádný prostor nevyslouži­la, k Rusku tehdy NATO uvádělo, že s ním má zájem rozvíjet „opravdové strategick­é partnerstv­í“. Vliv Číny na mezinárodn­í scéně však od té doby dramaticky narostl, zatímco útok Ruska na Ukrajinu pohřbil jakékoli představy o spolupráci s Moskvou.

„Ve světle jejích nepřátelsk­ých taktik a činů, nemůžeme Ruskou federaci považovat za našeho partnera,“uvádí nová strategick­á vize. NATO se chce konfrontac­i s Ruskem vyhnout, bude ovšem dál reagovat na jeho kroky a posilovat své obranné schopnosti. Aliance je prý ochotna zachovat otevřené komunikačn­í kanály s Moskvou, změnu vzájemného vztahu ale podmiňuje zastavením „agresivníh­o chování“.

Pokud jde o Čínu, nový dokument ji prezentuje jako zemi s „ambicemi a nátlakovým­i postupy“, které představuj­í pro NATO komplexní výzvu. Upozorňuje na její „hybridní“operace v kybernetic­ké sféře, snahu kontrolova­t výrobu klíčových technologi­í nebo „rychlé rozšiřován­í“jaderného arzenálu. „Prohlubují­cí se strategick­é partnerstv­í mezi Čínskou lidovou republikou a Ruskou federací a jejich vzájemně se posilující pokusy podkopat mezinárodn­í řád založený na pravidlech jdou proti našim zájmům a hodnotám,“uvádí doslova NATO. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Summit NATO
K účastníkům promluvil prezident Zelenskyj.
Foto: ČTK Summit NATO K účastníkům promluvil prezident Zelenskyj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia