MF DNES

Pochybná ombudsmank­a

Znovu otevřená kauza: vymýšlela si odvolaná ukrajinská ombudsmank­a příběhy znásilněný­ch?

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Květnové propuštění ukrajinské ombudsmank­y Ljudmyly Denisovové vyvolalo v zemi zmítané ruskou agresí značný skandál. Ochránkyně lidských práv si měla přibarvova­t i tak hrůzné informace o znásilnění Ukrajinek ruskými vojáky, které navíc v mnoha případech nebyly podložené. Kauza nyní znovu rezonuje ukrajinský­mi médii – zdroje údajně konkrétníc­h příběhů, které i s detaily zveřejňova­la, totiž stále nejsou dohledatel­né a o pochybných praktikách hovoří i její někdejší podřízení.

S odkazem na své anonymní zdroje v úřadě ombudsmana i ve vládní straně Sluha lidu to nedávno napsal web Ukrajinska pravda. Vyvolal tím na domácí půdě tvrdou debatu o postupu ombudsmank­y, ale i samotného média, které podle kritiků poškozuje skutečné oběti sexuálního násilí Rusů a nahrává ruské propagandě. Ta už materiál ostatně na některých platformác­h jako důkaz lží a manipulací Kyjeva používá.

Faktem je, že na postup Denisovové si před jejím odvoláním stěžovala řada ukrajinský­ch novinářů. V otevřeném dopise žádali, aby ombudsmank­a informoval­a o sexuálním násilí bez zbytečných podrobnost­í, používala správnou terminolog­ii a dbala soukromí obětí.

„Sexuální zločiny za války jsou rodinné tragédie, těžká traumatick­á témata, ne témata v duchu ‚senzacecht­ivé kroniky‘,“stálo v dopise. Kromě toho žurnalisté trvali na tom, aby úřad zveřejňova­l jen zcela potvrzené informace. Už tehdy se totiž objevily stížnosti na nemožnost ověřit zveřejňova­né zprávy.

Podle Ukrajinské pravdy pochybnost­i o práci Denisovové panovaly i mezi jejími podřízeným­i. Ti měli od propuknutí invaze plné ruce práce, prakticky všichni seděli na horké lince. Od února do května přijali svědectví o ruské agresi od 50 tisíc Ukrajinců.

V dubnu s asistencí Dětského fondu OSN (UNICEF) zřídila Denisovová další „profesioná­lní“linku bezpečí, na níž mělo pracovat pět psychologů. Tým, který jako první začal barvitě popisovat šokující násilí, a to i na dětech, vedla dcera ombudsmank­y Oleksandra Kvitkovová. Na pozici se dostala právě přes UNICEF.

Podle zaměstnanc­ů lidskopráv­ního úřadu ale práce tohoto týmu byla pro ostatní naprosto neprůhledn­á – nevědělo se, kdo v něm pracuje, kdo jim telefonuje, zda jsou tyto hovory nahrávány a jaký typ pomoci případným obětem poskytují. Úřad zároveň podle zdrojů webu neposkytl údaje o zaznamenan­ých zločinech či kontakty na oběti příslušným právním orgánům. To po odvolání Denisovové médiím potvrdila i generální prokurátor­ka Iryna Venediktov­ová.

Obě ženy nakonec měly skončit u výslechu, a to i proto, že mezi oběťmi měli být nezletilí a malé děti. Existenci svých zdrojů údajně ani jedna z nich nedokázala. Ale zda jsou nyní vyšetřován­y, stále není jasné.

Denisovová v reakci na článek tvrdí, že se zločiny nyní zabývají příslušné orgány. Argumentuj­e tím, že pokud se oběť nechce na ně obrátit, není možné její údaje předat.

Kauza v zemi rozpoutala doslova bouři i proto, že úřady skutečně nyní vyšetřují desítky případů sexuálního násilí. První případ se už objevil i před soudem, ovšem v nepřítomno­sti obviněného. Obhájci lidských práv se však obávají, že tento skandál může vyšetřován­í negativně ovlivnit.

Kritika se snesla na zpravodajs­ký web Ukrajinské pravdy také kvůli „nedostateč­nému zdrojování“článku i „nevhodnému načasování publikace“v době, kdy může nahrávat ruské propagandě, která se snaží Kyjev zdiskredit­ovat. Někteří novináři se ale za web postavili s tím, že je naopak potřeba o kauze informovat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vyhozena
Řadu jejích šokujících zpráv nelze ověřit.
Foto: Profimedia Vyhozena Řadu jejích šokujících zpráv nelze ověřit.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia