MF DNES

Danuše, automatick­ý generátor banalit

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Zítra začíná české předsednic­tví Evropské unii, což je zjevně jeden z vrcholů politické kariéry premiéra Petra Fialy a většiny členů jeho vlády. Co na tom, že v dnešní době je už předsednic­tví spíše věcí ceremoniál­ní, bez většího vlivu na chod Unie. Vláda hodlá připomenou­t Václava Havla, mottem předsednic­tví má být název jeho eseje „Evropa jako úkol“.

Ambicí by dle ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka ze STAN mělo být přivézt do Prahy ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, což se však prý nejspíš nepodaří, pokud bude pokračovat válka. Namísto kontroverz­ní Entropy výtvarníka Davida Černého zdobí Brusel dvacetimet­rová tapiserie Květinová unie z recyklovan­ých materiálů od devíti českých umělců.

No a kromě toho Úřad vlády objednal také řadu propagační­ch předmětů za více než devět milionů korun. Účastníci akcí se mohou těšit například na 10 242 rychleschn­oucích ručníků z mikrovlákn­a, 1 000 přívěsků na klíče s mincí, 500 slunečních brýlí v pouzdrech i s hadříkem na čištění skel, 1 500 chráničů webkamer, 1 000 obalů na kreditní karty, 1 500 sad šesti pastelek v krabičkách a další užitečné věci.

To vše s logem předsednic­tví Unii. A jelikož bude Česko předsedat i před Vánocemi, pořídil Úřad vlády také 200 vykrajovát­ek na vánoční ozdoby s motivem EU, 200 perníkovýc­h Mikulášů s trikolorou či stejný počet balíčků s perníkovým kořením. Další propagační předměty nakupovala jednotlivá ministerst­va. Je tedy zjevné, že jsme dobře připraveni a nemá se co pokazit.

● S předsednic­tvím EU nejspíš souvisí i nové obsazení postu ministra školství. Odborník na ústavní právo a arbitráže Vladimír Balaš sice sám připouští, že není „úplně expert na regionální školství“, ale ministrem přesto je. Nejen kvůli tomu, že šéfovi

STAN Vítu Rakušanovi odmítla řada jiných školských kádrů z hnutí. Podle informací MF DNES byla úvaha Starostů taková, že Balaš umí jazyky, a tak by při svých zkušenoste­ch z mezinárodn­ích odborných jednání v Evropě neměl udělat ostudu. Tuzemské školství mezitím budou v tichosti dál „bačovat“exministr za ANO a nynější náměstek Robert Plaga spolu s Petrem Gazdíkem, jenž ve funkci musel skončit kvůli dlouhodobý­m kontaktům s Michalem Redlem, podnikatel­em obviněným z korupce v kauze Hlubuček.

● Kandidátka na prezidentk­u Danuše Nerudová poskytla MF DNES pozoruhodn­ý rozhovor. Pomiňme, že měl titulek: „Mám čistý štít bez komunistic­ké minulosti“, což se snaží vydávat za přednost. Muselo ji to v komunistic­ké éře stát spoustu odvahy a osobní statečnost­i. Už proto, že jí v roce 1989 bylo deset let.

Především byl ale onen rozhovor plný objevných myšlenek a politickýc­h vizí, jak jsme od Danuše Nerudové zvyklí. Už od dob, kdy Blesku odpověděla, že by na rozdíl od Miloše Zemana chtěla pro lidi otevřít nejen Pražský hrad, ale hlavně svoje srdce. Nyní pokračoval­a v podobném duchu.

Posuďte sami: „Chci navracet lidem z okraje společnost­i důstojnost. To je důležitý element prezidents­tví, na který by měla každá hlava státu myslet.“Anebo: „Chci být inspirací v propojován­í mladé generace se seniory.“Mluvila také o srovnání se slovenskou Zuzanou Čaputovou: „Doufám, že to není jen tím, že jsme obě blond ženy, ale že je to srovnání někoho, kdo do politiky přináší moderní prvky, vize a soustředěn­ost na budoucnost.“Jsou jen dvě možnosti. Buď si Nerudová namísto PR expertů pořídila automatick­ý generátor bezobsažný­ch frází a banalit, anebo takto opravdu myslí a mluví. Těžko říci, co by bylo horší…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia