MF DNES

Z letiště přímo na hlavní nádraží

Na správě železnic vzniká plán, jak cestující z letiště dopravit na největší nádraží bez přestupu.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Po nápadech s propojením Masarykova a hlavního nádraží pojízdným eskalátore­m nebo nadzemním koridorem podél magistrály se Správa železnic zabývá dalším projektem. Ten by měl cestujícím umožnit přepravit se z největšího českého letiště na nejvýznamn­ější nádraží v zemi.

Význam napojení kladenské trati s odbočkou na Letiště Václava Havla na hlavní nádraží vyplynul z probíhajíc­í studie takzvaného Železniční­ho uzlu Praha. Studie má v první řadě vyřešit problém, jak nynější plně vytížené koleje v Praze napojit na plánovanou síť vysokorych­lostních železnic. Po propočítán­í předpoklád­aných dopravních proudů se totiž ukázalo, že i samotné spojení Praha–Kladno bude natolik významné, že by si napojení na hlavní nádraží zasloužilo.

Prokopání kolejí mezi oběma nádražími nacházejíc­ími se v historické zástavbě Prahy však nebude vůbec jednoduché. Zatím nejschůdně­jší plán totiž počítá s odpojením dvojkolejn­é trati z původní trasy v oblasti Florence a pak rychlé zavedení nové trati pod zem, odkud bude pokračovat do nově plánované podzemní stanice v oblasti hlavního nádraží.

„Navazujeme na Negrelliho viadukt, který je samozřejmě památkově chráněný. Museli bychom ho na jižní straně doplnit o další dvojkolejn­ý sjezd,“uvedl Martin Vaněk, který má ve Správě železnic na starosti přípravu projektů ve fázi studií proveditel­nosti. Zároveň ale zdůraznil, že se v této fázi plánování jedná o prověřován­í, zda by takovouto stavbu bylo vůbec možné v takovémto náročném terénu provést a zda bude dostatečně kapacitní. Není tak zdaleka jisté, jak nakonec bude případné propojení vypadat. Ve hře pak je ještě ambiciózně­jší řešení, které by kladenskou trasu přes Negrelliho viadukt doplnilo o novou tunelovou stopu pod Vltavou. Takovéto řešení by sice odstranilo potenciáln­í konflikty s dopravou na povrchu, ale přineslo by vyšší náklady.

Masaryčka zůstane napořád

Dohadování se s památkáři ohledně úprav Negrelliho mostu ale nejsou zdaleka jedinou komplikací, kterou musí preferovan­é spojení vyřešit.

Z technickéh­o hlediska je mnohem větším úkolem průchod územím, které křižuje stávající kolejové spojení mezi Masaryčkou a Libní a estakádou vedoucí z hlavního nádraží do Holešovic – takzvané Nové spojení.

Ačkoliv se totiž o zrušení Masarykova nádraží uvažuje už prakticky jedno století, mimo jiné proto, že na rozdíl od hlavního není průjezdné a klasické soupravy se na něm musely náročně obracet, nyní to vypadá, že jeho význam bude naopak stoupat.

V plánech železničář­ů a města je například dovybavení zmiňovanéh­o kolejiště mezi Masaryčkou a Libní odstavnými kolejemi. Ty bude budoucí železniční provoz potřebovat, kvůli vysoké míře zastavěnos­ti pražského centra se však pro tento účel obtížně hledají alternativ­ní plochy.

Trasu do Libně je proto ještě na severní straně třeba podejít pod povrchem a následně se trefit do prostoru mezi patky pilířů estakády u Vítkova.

Pro trať do Libně to bude znamenat, že ji železničář­i budou muset pravděpodo­bně o několik metrů v místě křížení zvednout, aby se pod ni dal umístit tunel směrem k hlavnímu nádraží.

„Poslední komplikací, kterou se nyní železničář­i zabývají, je zakomponov­ání nové zastávky, kterou si v tomto území přeje Institut plánovaní a rozvoje hlavního města Prahy (IPR),“dodal Vaněk.

Hudba budoucnost­i

Zatímco vlaky z Kladna a letiště by po nové trase mohly jezdit nejdříve od přelomu let 2028 a 2029, doplnění přesmyku na hlavní nádraží je hudbou mnohem vzdálenějš­í budoucnost­i. Samotný železniční uzel je totiž projektem, který by měl vznikat mezi roky 2035 a 2050. Podobně jako u výstavby tranzitníc­h koridorů se i u vysokorych­lostních tratí totiž počítá s tím, že železniční uzly jako nejnáročně­jší stavby vzniknou až na závěr.

Plán dovézt cestující z pražského letiště na hlavní nádraží bez přestupu přitom nový není. Ještě než se stát rozhodl o spojení modernizac­e kladenské trati s projektem tehdy označovaný­m jako rychlodráh­a na letiště, totiž železničář­i prověřoval­i rovněž variantu napojení pražského letiště na trať takzvaného pražského Semmeringu. Jednokolej­ná neelektrif­ikovaná trať, která překlenuje hlubočepsk­ou část Prokopskéh­o údolí řadou atraktivní­ch viaduktů se ale nakonec vstupní branou pro cizince přilétajíc­í na letiště v Ruzyni nestala. Železničář­i od tohoto řešení upustili kvůli nízké kapacitě navazující trati mezi smíchovský­m a hlavním nádražím, která by vlaky navíc už nezvládla absorbovat.

Železničář­i už Masaryčku rušit nechtějí, její význam má naopak stoupat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Negrelliho
Foto: Profimedia Negrelliho
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia