MF DNES

Do nekonečnéh­o seriálu bych teď nešla

Herečka Veronika Arichteva se v létě vrací k divadelní roli Perdity v Zimní pohádce a za sebou má natáčení seriálu O mě se neboj, který režíroval její manžel Biser Arichtev. Společně dělali třeba i První republiku nebo Vyprávěj.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Ani do seriálu O mě se neboj mě ze začátku nechtěl obsadit, prozradila v rozhovoru. Veronika Arichteva tím naráží na situaci z příprav První republiky, kdy si její manžel původně myslel, že se pro roli Magdalény Škvorové nehodí.

„Tentokrát však šlo o syna starého jen rok a čtvrt měsíce, nebyli jsme si jistí, jestli by bylo dobré, aby oba rodiče v podstatě strávili dva a půl měsíce mimo domov. Hraju tam totiž hlavní roli a Bisi režíroval, takže jsme oba stáli nonstop na place,“vysvětluje. „Nakonec jsme se ale nechali ukecat a náš syn to zvládl skvěle,“dodává.

O společném fungování na place říká: „Asi není možné, abychom úplně přepínali z jedné role do druhé a měli stoprocent­ní profesní odstup. Svého manžela velice uznávám jako režiséra, na jeho názor dám, ale občas, pravda, mám svůj náhled na věc. Tak je někdy na place trochu dusno, protože je na mě zase on přísnější, abychom se vyhnuli řečem o protekci.“

Ambici stát se profesním párem, který úzce spolupracu­je na každém projektu, podle Arichtevy nemají. „Asi to ani nejde, jsem určitý typ herečky a hodím se jen na nějaké role,“přemýšlí.

Oblíbený Shakespear­e

Zimní pohádka Williama Shakespear­a se v rámci Letních shakespear­ovských slavností uvádí od roku 2019. „Mísí se v ní různé žánry. Na začátku jde o velké drama, skoro tragédii, a ke konci druhého dějství se změní v opravdovou komedii. To se mi na tom líbí,“říká.

Za jedno z hlavních poselství hry Veronika Arichteva považuje to, jak ukazuje, kam až může zajít chorobná žárlivost a nedůvěra.

„Může fatálně ničit životy, takže pokud to trochu jde, měl by se člověk snažit být nad věcí,“říká. „A pak se tam dá ještě spatřit stopa rodiny. Myslím, že Zimní pohádka ukazuje, když člověka obklopují dobří lidé, mohou mu klidně suplovat rodiče,“uvádí.

Instagram je bonus

V současnost­i má Veronika Arichteva na Instagramu více než půl milionu sledujícíc­h. Na otázku, zdali už i v Česku režiséry a producenty zajímá u hereček úspěch na sociálních sítích, jak tomu bývá v zahraničí, odpovídá: „Pevně věřím v to, že když dostanu nabídku na roli, tak proto, že režisér či producent věří, že ji dokážu dobře ztvárnit, a ne proto, že mám svoje sledující a přitáhnu diváky. Beru to spíš jako dobrý bonus.“

Chvění na place

K filmu měla Veronika Arichteva blízko od dětství díky otci Pavlovi Novému, který pracuje jako producent. „Trávili jsme se sestrou na natáčeních hodně času. Vládne tam zvláštní energie, kterou cítím dodnes, když přijdu na plac. Začne se to ve mně celé chvět,“přibližuje.

Zásadní pro hereččinu kariéru bylo obsazení do seriálu Ordinace v růžové zahradě. „Měla jsem velké štěstí, že jsem ve druháku na konzervato­ři tu roli dostala. Pro holku, která se v branži teprve rozkoukává, šlo o skvělou školu. Naučit se všechny texty, rychle reagovat, protože se točí na první jetí, hodně jsem tehdy důvěřovala režisérovi,“říká.

Pak ale potkala svého manžela při natáčení Vyprávěj a poznala i jiný způsob práce: „Bisi, ač točí seriály, tak se hercům snaží dávat hodně prostoru, jako by točil film. Mohou na postavě pracovat.“

Do nekonečnéh­o seriálu by Arichteva v tuto chvíli kvůli rodině nešla. Naposledy se objevila v televizi Prima ve Slunečné, na jejíž úspěch navázala ZOO. Jinak však nadále točit plánuje.

„Veronika bude nejvíce kompletní, když bude pracovat a současně bude i máma,“hodnotí.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? V létě se Shakespear­em Herečka Veronika Arichteva vystupuje v rámci Letních shakespear­ovských slavností v Zimní pohádce, která se z velkého dramatu mění v komedii.
Foto: Petr Topič, MAFRA V létě se Shakespear­em Herečka Veronika Arichteva vystupuje v rámci Letních shakespear­ovských slavností v Zimní pohádce, která se z velkého dramatu mění v komedii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia