MF DNES

Macbethovo ostří vtípky trochu otupí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Čistě na sílu slov samotné předlohy vsadil režisér Jakub Krofta při inscenován­í Macbetha, který se stal ústřední premiérou letošních Letních shakespear­ovských slavností. Kus s Markem Němcem a Lenkou Krobotovou v ústředních rolích šlechtické­ho královraže­dného páru tak stojí pouze na dialozích a hereckých výkonech.

Scéna Jany Bačové-Kroftové zaujme svou barvou, kromě momentu, kdy se „les vydává na pochod“, však zůstává zcela upozaděna. Režisér vůbec všechny výpravné a akční scény nechává odehrávat v zákulisí. Tam dojde na ústřední mord krále i falešně obviněných komorníků, tam se nakonec uskuteční i finální boj Macbetha s Macduffem (Václav Vašák).

Vraždy jdou ztuha

Krofta se s Němcem a Krobotovou soustředí primárně na Macbethovu slabost. Spolu s diváky pozorují, jak se mu věštba čarodějnic zavrtá do hlavy a postupně zde klíčí. Jak jí svými jedovatými slovy zalévá Lady Macbeth, která je nakonec hlavní hybatelkou Macbethova konání a hrůzného činu.

Vůbec všechny vraždy jdou Macbethovi Marka Němce ztuha: jako by šílící král svým jednáním opakovaně překvapova­l sám sebe a následně se musel stále dokola přesvědčov­at, že koná správně. Vrcholem večera je jednoznačn­ě přízračné zjevení zakrvácené­ho Banqua (Tomáš Měcháček) na hostině těsně před přestávkou, Krofta zde drama skvěle graduje společně se stoupající­m Macbethový­m šílenstvím.

Němcova postava totiž v jiných scénách na diváky pomrkává lehkými narážkami. Dodává tak sice letnímu večeru na kýžené uvolněnost­i, ovšem zároveň trochu tupí ostří oné symbolické dýky, „která trčí jílcem ke mně“, jak hrdina pronese.

Důležitým momentem Macbetha je živá hudba v podání tří čarodějnic. Nápad podat jejich účast jako folkpunkov­ou kapelu funguje, jejich řinčení odděluje jednotlivé scény, táhlý tón kontrabasu občas pomůže zjitřit atmosféru.

Úplnou absencí jakékoli výpravnost­i (zajímavé v kontrastu se zcela jiným Macbethem, kterého letos pro Činoherní klub zrežíroval Ondřej Sokol) se tak tvůrci snažili podtrhnout základní poselství kusu. Tedy že zlo kdesi v člověku dřímá vždy a je jen na nás a našich nejbližšíc­h, zda a jak mu dáme průchod.

Zda je to poselství dostatečné či snad už trochu banální, musí divák posoudit sám. Na Pražském hradě se mu nicméně dostane konvenčně pojatého, seriózního divadla, ideálně zapadající­ho do produkce kvalitního letního hraní.

 ?? Foto: Pavel Hejný ?? Královrazi Lenka Krobotová a Marek Němec se v letošní letní premiéře Macbetha představil­i v hlavních rolích manželů.
Foto: Pavel Hejný Královrazi Lenka Krobotová a Marek Němec se v letošní letní premiéře Macbetha představil­i v hlavních rolích manželů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia