MF DNES

Změna: méně známé tváře

STAN zamíchal s pražskou kandidátko­u. Přibylo v ní více starostů malých městských částí

- Matěj Nejedlý Adam Hejduk

Starostové a nezávislí (STAN) po dvou měsících radikálně obměnili kandidátku pro podzimní volby na magistrát. Po kauze Dozimetr, ve které je obviněn i bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček, se v první desítce vystřídalo osm lidí.

„Pan Hlubuček pošpinil práci řady lidí, kteří s korupční kauzou nemají nic společného. My teď musíme vysvětlit, že starosta nerovná se korupčník,“říká současný náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček, který si své místo jako lídr kandidátky udržel. Kromě něj v první desítce zůstala i místostaro­stka Čakovic Kateřina Arnotová, která na kandidátce poskočila o dvě místa, třetí je starosta Kolovrat Antonín Klecanda, za ním je zakladatel platformy Donio David Procházka, jenž je na kandidátce i v politice nováčkem. První pětku uzavírá vedoucí odboru sociálních věcí v Praze 6 Pavla Karmelitov­á.

Byl to právě Petr Hlubuček, kdo pro letošní volby očekával, že STAN získá dvoucifern­ý výsledek. Nynější jednička hnutí se zatím do podobného věštění nepouští. „Nevidím jinou stranu, která by na lokální úrovni prošla takovou změnou. Nemohu hned predikovat výsledek. Sestavil jsem tým, který je jednoznačn­ě věrohodný a nabízí odpovědi na pražské otázky. Jakýkoliv průzkum je teď poškozen kauzou,“

PRAHA Nová naděje

míní Hlaváček. Program hnutí podle lídra nyní také prochází revizí, protože „byl moc dlouhý“.

Škrtalo se ve velkém

Kandidátku STAN opustilo v důsledku rozsáhlých změn hned několik významných tváří. Podle Hlaváčka tyto změny neznamenaj­í, že by v tyto lidi nepanovala důvěra, ale pouze to, že se seznam přizpůsobu­je potřebám metropole. Proměna kandidátky je o to radikálněj­ší, že v případě jejího čela se více škrtalo než odsouvalo.

Že trojkou už není Hlubuček nikoho nepřekvapi­lo. Větší překvapení vyvolalo škrtnutí starostky Slivence Jany Plamínkové z pozice dvojky. V minulém volebním období působila na magistrátu jako radní pro životní prostředí a infrastruk­turu a před několika dny se stala náměstkyní místo Hlubučka. Dle svých slov chce dát prostor novým tvářím v hnutí a dále se soustředit pouze na svou městskou část. Zmizel také Lukáš Zícha, zastupitel v Praze 4 a jeden z adeptů na tamějšího starostu.

„Jak na Praze 4, tak i na magistrát máme týmy zkušených odborníků, jimž velí Petr Hlaváček, který mě přesvědčil o tom, že je absolutním profesioná­lem a ví, kam má metropole směřovat,“uvedl například ještě koncem minulého týdne Zícha, načež ho pražský sněm STAN v pondělí škrtl z kandidátky do boje o magistrát.

Po Plamínkové si to Starostové rozmysleli i s dalšími starosty, konkrétně s prvním mužem Prahy 1 Petrem Hejmou a také se starostou Ďáblic Milošem Růžičkou. Své vyřazení Hejma dle svých slov navrhl sám. „Chtěli jsme Petra Hlaváčka jakožto lídra nějakým způsobem stabilizov­at. Nechtěli jsme mu ztěžovat situaci, aby musel odrážet různé dotazy směrem k věcem, které se okolo kauzy dějí,“říká Hejma.

Z desátého místa na 29. se také posunul teď již bývalý místostaro­sta Prahy 10 David Kašpar, kterého tento týden odvolalo tamní zastupitel­stvo spolu se starostkou Renatou Chmelovou (VLASTA/STAN). Případ převratu Prahy 10 ukázal, jak moc má kauza Dozimetr schopnost destabiliz­ovat koalice na jednotlivý­ch radnicích. Zmapování pozic zástupců STAN v městských částech přinese redakce MF DNES v příštím vydání.

Mohou jen překvapit

Obnova kandidátky byla podle politologů oslovených MF DNES nutná. Voliči Starostů jsou na korupci velmi citliví, nebyla tak jiná možnost než provést radikální řez.

„Je to šance pro pražského lídra Petra Hlaváčka, který je typologick­y v lecčems odlišný od obviněného Petra Hlubučka. Pomoci mu může podpora místních osobností, Praha je vlastně pětadvacet malých měst a Starostové byli v lokálních tématech vždy silní, což dokazuje i sestavení nové kandidátky, kde hrají místní osobnosti opět velkou roli,“sděluje politolog Jan Kubáček, který se specializu­je na politickou komunikaci a volební marketing.

Podle něj kauza Dozimetr změní předvolebn­í kampaň, připomínat ji dle politologa budou jak současní partneři, tak opozice. Starosty to staví pod obrovský tlak a v podzimních volbách mohou jen překvapit. „Cokoliv nad pět procent by pro STAN bylo vítězstvím,“myslí si Kubáček.

 ?? Foto: J. Stadler, MAFRA ?? STAN přepsal kandidátku. V první desítce se objevují ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor (vlevo), podnikatel David Procházka (druhý zprava) či místostaro­stka Čakovic Kateřina Arnotová (druhá zleva). Lídrem je stále architekt Petr Hlaváček (v popředí).
Foto: J. Stadler, MAFRA STAN přepsal kandidátku. V první desítce se objevují ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor (vlevo), podnikatel David Procházka (druhý zprava) či místostaro­stka Čakovic Kateřina Arnotová (druhá zleva). Lídrem je stále architekt Petr Hlaváček (v popředí).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia