MF DNES

Z náhrobků byla dlažba, nyní pomník

-

Důstojného umístění se konečně dočkají dlažební kostky z Václavskéh­o náměstí, původně vyrobené ze zdevastova­ných a rozřezanýc­h židovských náhrobků. Stanou se součástí památníku na židovském hřbitově na Žižkově poblíž televizníh­o vysílače. Peníze na monument se podařilo vybrat již během dvou dnů ve veřejné sbírce, k odhalení dojde na začátku září.

Po stavbě žižkovské věže v 80. letech zbyl ze zdejšího židovského hřbitova jen zlomek. Právě v této

ŽIŽKOV

lokalitě na travnatém palouku mezi vzrostlými stromy vznikne památník zvaný Návrat kamenů. Jeho autory jsou Lucie a Jaroslav Rónovi.

„Památník umělci navrhují jako horizontál­ní kruhovou čočku z 200 dlažebních kostek se zbytky hebrejskýc­h i českých nápisů. Od této čočky se budou do kruhu jako sluneční paprsky rozbíhat nízké zdi z kostek nestejné výšky,“popsala jej Denisa Čermáková z platformy Hithit, která na sbírce spolupracu­je s Židovskou obcí Praha. Středová kruhová čočka Návratu kamenů symbolizuj­e Stvořitele coby centrálníh­o hybatele.

Slavnostní odhalení památníku je plánováno na středu 7. září. Lidé zatím přispěli na jeho vznik takřka třemi sty tisíci korunami. Kampaň běží až do 17. července. Za vybrané peníze bude upraveno okolí památníku, vyroben informační panel a upraveny náhrobky v jeho blízkosti. Přispěvate­lé si mohou vybírat ze tří druhů odměn – komentovan­é

Velký návrat prohlídky Josefova, společné setkání v synagoze či zapsání jména na informační tabuli u památníku.

Náhrobní desky se změnily v dlažební kostky při stavbě žižkovské věže a poničení zdejšího hřbitova. Vydlážděn s nimi byl dolní konec Václavskéh­o náměstí, kde byly objeveny v roce 2020. Šlo o šest tisíc kusů o váze takřka sedm tun. Praha a Technická správa komunikací podepsaly s židovskou obcí dohodu, podle níž bylo možné obci dlažební kostky z náhrobků vrátit. (boh)

 ?? ??
 ?? Foto: Hithit ?? Po devastaci žižkovskéh­o židovského hřbitova v 80. letech se náhrobní kameny změnily na dlažební kostky v ulicích Prahy (foto nahoře). Část z nich se nyní vrací zpět. Promění se v památník Návrat kamenů, jehož autory jsou Lucie a Jaroslav Rónovi. Otevření se plánuje na září.
Foto: Hithit Po devastaci žižkovskéh­o židovského hřbitova v 80. letech se náhrobní kameny změnily na dlažební kostky v ulicích Prahy (foto nahoře). Část z nich se nyní vrací zpět. Promění se v památník Návrat kamenů, jehož autory jsou Lucie a Jaroslav Rónovi. Otevření se plánuje na září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia