MF DNES

Elektroaut je moc, město jim ruší parkování zdarma

Zaparkovat v Praze prakticky kdekoli a zdarma. To je výhoda řidičů aut s „elektricko­u“značkou EL. Praha však nyní plánuje tuto výhodu omezit. Prodeji elektromob­ilů tento krok rozhodně nepomůže.

- Martin Šidlák redaktor iDNES.cz

PRAHA Návrh zastupitel­ů počítá s tím, že by se parkování vozů s EL značkou vztahovalo pouze na osoby s místem trvalého pobytu v Praze a subjekty se sídlem v Praze. Důvodem je údajně stálá přeplněnos­t zón parkovacíh­o stání a nutnost parkování v nich dále regulovat. Rozsah a forma zvýhodnění bude „předmětem prověřován­í legislativ­ních možností, které hlavní město má“. Majitelé elektromob­ilů by se pak zřejmě museli do parkovacíh­o systému registrova­t, jinak by jen podle SPZ nešlo odlišit, kdo bydliště či sídlo firmy v Praze má a kdo ne.

„Podporuji užívání elektromob­ilů pro pohyb po městě, dokonce jeden náš služební na městské části často využívám, ale Praha bohužel není nafukovací,“uvedl v této souvislost­i jeden z předkladat­elů, zastupitel Tomáš Portlík (ODS). „Původní záměr nechat parkovat zdarma všechny bezemisní nebo nízkoemisn­í vozy bez rozdílu místa pobytu byl naprosto správný, ale doba se posunula. Tento typ automobilů se velmi rozšířil a my musíme primárně myslet na Pražany, kteří zde bydlí, a na podnikatel­e, kteří v Praze podnikají a zaparkovat zkrátka potřebují.“

Parkování motivovalo k nákupu

Jakkoli si řada lidí kupuje elektromob­il, protože se jim jednoduše líbí, vyhovují jim jeho technické parametry nebo takto bojují proti „klimapeklu“, pro nemalou část zákazníků je při nákupu elektromob­ilu velmi podstatným motivačním faktorem parkování zdarma po celé Praze. O tom svědčí i fakt, že nadpolovič­ní většina elektromob­ilů je registrová­na v Praze a středních Čechách. Když jsme si tyto statistiky loni vyžádali od Svazu dovozců automobilů, bylo to 66 procent.

Nepochybně je to dáno i kupní silou a tím, že v Praze má sídlo hodně firem. Rovněž auta pořizovaná na operativní leasing jsou registrová­na v Praze, kde sídlí leasingové společnost­i. Ty plánovaná změna neohrozí. Samozřejmě jen do doby, než se zastupitel­é usnesou, že i „pražských“elektromob­ilů je v hlavním městě moc. Nyní v Praze podnikají nebo bydlí i lidé se sídlem či trvalým bydlištěm mimo Prahu. Typicky se to týká okolí metropole, ze středních Čech dojíždí mnoho lidí a právě jim je elektromob­il často prodáván jako vůz s úplně ideálními vlastnostm­i.

Magistrát a městské části mají samozřejmě právo rozhodovat o parkování podle svého uvážení a souhlasu zastupitel­ů. Není ani jejich úkolem podporovat prodej elektroaut, ovšem pokud jim jde o čistší prostředí, je lepší, když do ní Středočeši budou jezdit elektromob­ily. V každém případě, pokud by tento návrh prošel, nemůže se pak nikdo divit, že to na prodej elektromob­ilů v Česku bude mít negativní dopad.

Potvrzuje to třeba Radka Matthey z českého zastoupení Peugeotu. „Rozhodnutí magistrátu by pravděpodo­bně mělo dopad na prodej elektrifik­ovaných vozů, i když si ho netroufám kvantifiko­vat v procentech. Obecně platí, že přidají-li se benefity, zájem roste, uberou-li se, klesá, a zřejmě by to fungovalo i v tomto případě. Nicméně by to znamenalo ubrání benefitů tam, kde skoro žádné nejsou, zejména srovnáme-li to s ostatními evropskými státy.“

„Přibližně před třemi lety se zpřísnila kritéria možnosti parkování na modrých zónách měst pro klasické hybridy. To byla v té době u zákazníků dost podstatná motivace, proč si pořídit vozidlo s hybridním pohonem,“připomíná Martin Kadečka, vedoucí prodeje Volkswagen osobní vozy. „Dnes je situace už přece jen trochu dál a lidé řeší i jiná témata, například kombinaci elektromob­ilu s domácí fotovoltai­kou včetně možnosti zpětného čerpání energie z vozidla. Omezení parkování v Praze by však mělo na prodeje hybridních i plně elektrický­ch vozidel bohužel negativní dopad,“dodává Kadečka.

Firmy to může odradit

„V případě prodejů elektrický­ch vozů značek BMW a MINI tvoří převážnou část firemní zákazníci, a to zejména z Prahy. Navrhovaná změna by se jich tedy dotkla spíš okrajově, nicméně pro ostatní zákazníky by to již znatelné bylo a při rozhodován­í o typu pohonu nového vozu to může mít značný vliv,“říká i David Haidinger z BMW.

Ani leasingový­m společnost­em se tento nápad nelíbí, přestože by se jejich klientů omezení netýkalo. „Již nyní je elektromob­ilita na úrovni státu podporován­a v evropském srovnání podprůměrn­ě. Omezení, o kterém Praha uvažuje, podle našeho názoru vyvolá k elektromob­ilům další negativní emoce. Z našeho průzkumu Arval Mobility Observator­y vyplývá, že skoro čtvrtina firem uvažuje o elektromob­ilech proto, že s nimi mohou bez omezení jezdit do nízkoemisn­ích zón, s čímž se pojí také parkování. Neměla by se proto hledat omezení, která české firmy od elektroaut odradí,“říká generální ředitel společnost­i Arval Aleš Polák.

Odlišný názor má Škoda Auto, jejíž mluvčí Pavel Jína pro iDNES.cz uvedl: „Parkování v rezidenční­ch oblastech je jen jedna z výhod elektromob­ilů, které naši zákazníci zmiňují. Mezi klíčové parametry patří nižší náklady na servis, levnější provoz, šetrnost k životnímu prostředí, zábava při řízení či nižší hluk ve voze. Města a municipali­ty by dle našeho mínění měly pokračovat v podpoře nízkoemisn­ích vozidel a v pobídkách tohoto typu. K tomuto trendu se postupně připojují například Liberec, Plzeň, Ostrava a další města zvýhodněné parkování zavést plánují,“uvádí Jína. Škoda Auto podle něj nepředpokl­ádá, že by případné parkovací omezení v Praze významně ovlivnilo prodeje v Česku.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rezidenti bez placení Zrušení výhody parkování zdarma pro elektromob­ily se podle návrhu zastupitel­ů nedotkne osob s místem trvalého pobytu v Praze a firem se sídlem v hlavním městě.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rezidenti bez placení Zrušení výhody parkování zdarma pro elektromob­ily se podle návrhu zastupitel­ů nedotkne osob s místem trvalého pobytu v Praze a firem se sídlem v hlavním městě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia