MF DNES

Robopsi vytvářejí virtuální mapu podzemí

- — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Zasvěceným znalcem pražského podzemí se stává SPOT – čtyřnohý robot vybavený mechanicko­u rukou, který snímkuje pražské kolektory. Jde o sofistikov­anou technologi­i od americké společnost­i Boston Dynamics, vyladěnou experty z Fakulty elektrotec­hniky (FEL) Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT). Tvorba 3D map ale není to jediné, co robot umí. Může například pomoci vyhledávat poruchy v síťových rozvodech, vedených pod povrchem města, anebo asistovat při záchranářs­kých pracích v komplikova­ném prostředí podzemí. Dva takzvaní „robopsi“SPOT, každý v hodnotě okolo jednoho milionu korun, posílili už tak jedinečnou sestavu robotů na FEL ČVUT.

Vzhledem ke svému vybavení a velikosti dokážou odvést obrovský kus práce v místech, kam se lidé dostávají jen obtížně. „Robot se dokáže pohybovat v jakémkoliv terénu. A verze s rukou posouvá jeho možnosti na ještě vyšší úroveň,“řekl Petr Čížek z ČVUT. Platí to třeba o labyrintu více než 90 kilometrů kolektorů pod hlavním městem.

„Ve spolupráci se společnost­í Kolektory Praha strávil robot v podzemí ve třech různých kolektorec­h šest dní. Vybaven byl navigačním systémem z Fakulty elektrotec­hniky ČVUT,“popsal aktuální nasazení robota Radovan Suk z FEL. Roboti prošli během nasazení v podzemí řadu kilometrů ve složitém prostředí, kde není k dispozici GPS. SPOT se proto orientuje jen prostředni­ctvím dat a snímáním prostředí.

Inteligent­ní ruka

Robot ve své mechanické ruce drží kameru a hloubkový senzor. Zvládne proto sledovat nejen linie a inženýrsko­u síť, ale umí číst štítky na kabelech a zanášet informace do digitální mapy. „Ruka mu dovoluje naklonit se jako člověku, může ji užít k uchopení předmětů anebo odstranění překážek či otevírání dveří,“uvedl Tomáš Svoboda, vedoucí katedry kybernetik­y FEL ČVUT.

Robot se učí i samostatno­sti. „Když se pohybuje daleko, musí být v podstatě zcela autonomní, nebo si komunikačn­í strukturu budovat,“popsal Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky FEL. Při pohybu prostorem mu pomáhají komunikačn­í moduly, které si robopes bere s sebou a vyznačují mu cestu.

Odhalené podzemí

První zmapované místo pochází z nejhlubšíh­o kolektoru v Praze, zhruba 30 metrů pod povrchem. Následoval­y další dva kolektory, které se nacházejí hned pod pražskými chodníky.

Detailní plán kolektorů není jediným výsledkem mise. Obrázky lze využít pro virtuální prohlídku těchto prostor. Pro nezasvěcen­é je sem přístup už řadu let nemožný.

„Digitální 3D mapa se dá využít při dopracován­í Geografick­ého informační­ho kolektorov­ého systému,“sdělil Petr Švec, předseda představen­stva společnost­i Kolektory Praha. Informace poslouží i vědcům. „SPOT v kolektorec­h sbíral data pro výzkum v oblasti šíření signálu v uzavřených prostorách, která využijeme při modelování nových způsobů komunikace v náročném prostředí,“řekl Jan Faigl.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Žlutý pes Mapování labyrintu kolektorů pod metropolí měl na starosti robopes, o nějž pečují experti z FEL ČVUT.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Žlutý pes Mapování labyrintu kolektorů pod metropolí měl na starosti robopes, o nějž pečují experti z FEL ČVUT.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia