MF DNES

Tour 2022: jedna z nejtěžších. Už její start bude zrádný

- Roman Kreuziger cyklistick­ý expert MF DNES

Vpátek to v Kodani vypukne. Letošní Tour bude jedna z nejtěžších, skoro 50 tisíc nastoupaný­ch metrů je ohromné číslo. Když jsem ji jel v roce 2008 poprvé, nastoupali jsme „jen“37 tisíc metrů a bylo v ní devět etap vyloženě pro sprintery. Letos bude takových pouze pět. Jde o Tour pro vrchaře, vždyť v itineráři najdete i dva bloky tří horských etap po sobě. Ani to nebývalo poslední dobou obvyklé.

Ale kolik vrchařů pro celkové pořadí k horám dojede? Toť otázka. První týden je nevyzpytat­elný. Jestliže loni v Bretani jezdci protestova­li kvůli příliš úzkým a nepřehledn­ým silnicím, tak v Dánsku budou mnohem horší. Ty vedlejší jsou tam dost klikaté, na bočním větru se na nich peloton bude natahovat. Už v Dánsku někdo může zahodit své ambice na přední místa. A pak i v páté etapě po kostkách. Tadej Pogačar chce vyhrát potřetí, a pokud nebude nemocný, nebo špatně nespadne, je pro mě jasným favoritem. Ve stáji UAE Emirates staví vše kolem něj a každý rok má svůj podpůrný tým zase o kus silnější, letos do něj přibyli i Bennett a Soler. Jistě, Pogačar není stroj, stát se mu může cokoliv, ale líbí se mi na něm, jak se každou etapou baví.

Co se týče týmu Jumbo, který je považován za Pogačarova největšího vyzyvatele, jsem přesvědčen, že Roglič už má nejlepší léta za sebou. Také proto budou i svého druhého lídra Vingegaard­a chránit, jak to jen půjde. Aspoň mají dvě karty.

A Ineos má tři, jeho trio Thomas, Adam Yates a Martínez je víceméně rovnocenné. Což i vzhledem ke zvýšené hrozbě odstupován­í jezdců kvůli covidu nemusí být špatné. Přestože všichni mluví hlavně o UAE a Jumbu, rozhodně nepodceňuj­me Ineos.

Černým koněm Tour se může stát Rus Vlasov z Bory. A také Bahrain Victorious, kde jsem teď sportovním ředitelem, přivezl kvalitní tým kolem lídrů Haiga a Carusa.

V očích některých expertů je profil této Tour možná až příliš těžký, což by mohlo ubrat na agresivitě závodění. Ovšem jsem si jist, že bude divácky nesmírně atraktivní.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia