MF DNES

Když světu vládli Brazilci

2006? Nic. 2010? Nic. 2014? Nic. 2018? Nic. Fotbalová Brazílie chce ukončit čekání na trůn.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Itaquaquec­etuba. Zkoncentru­jte se, zhluboka se nadechněte a zkuste to vyslovit třikrát za sebou. Bez přebreptnu­tí. Podařilo se?

Pokud ne, nic si z toho nedělejte a zkuste to znovu.

Itaquaquec­etuba je takové obyčejné přímořské brazilské město, kde bylo včera po ránu dvanáct stupňů. Lidé nechodili v kraťasech, jak by se dalo předpoklád­at. Ale postupně se vyčasilo, protože tady prostě nebývá nepříjemně.

V červnu 1970 se tu narodil jistý Marcos Evangelist­a de Morais, kterého byste měli znát pod přezdívkou Cafú.

V brazilské fotbalové reprezenta­ci odkopal jako krajní obránce 142 zápasů, čili nejvíc ze všech.

Jako jediný člověk v historii nastoupil třikrát po sobě do finále mistrovstv­í světa.

A přesně před dvaceti lety zlatý pohár pozvedl. Nad hlavou měl nádhernou sošku, medaile se mu houpala na zádech a do vlasů mu pršely konfety.

„Dodneška nechápu, že nám nikdo nevěřil. My jsme přitom měli bezvadný tým, který šlapal. Všichni jsme věděli, na čem jsme. Kdo patří do základu, kdo bude náhradník, kdo čeká na šanci. Nezáviděli jsme si a žili jako rodina,“vzpomínal na rok 2002.

Od té doby čeká celá Brazílie. Další mistrovstv­í světa začíná už za 144 dní.

Bůh, rodina... A fotbal

Cafú střílel strašně málo gólů, přesto byl nepřehlédn­utelnou personou.

S číslem 2.

Se světle modrou kapitánsko­u páskou na kanárkovém dresu.

Brazílie za jeho časů dominovala, protože měla úžasné individual­ity, které se zároveň dokázaly podřídit. Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Gilberto Silva, Lúcio, mezi náhradníky Denílson, Juninho, Kaká. Na lavičce mazaný trenér Scolari.

„Jak to tak v Brazílii bývá, pro ty kluky byl fotbal jedna velká párty, na které se skvěle bavili,“poví Joe Borbély, manažer a přítel brazilskýc­h fotbalovýc­h legend. Před týdnem se mnoho z nich potkalo v Miami na exhibičním utkání. Padlo celkem 22 gólů a vyprodaný stadion každou chvíli aplaudoval.

Před dvaceti lety v dusné Jokohamě se Brazilci dočkali pátého titulu v historii. Po kiksu německého brankáře Kahna, který daroval první gól Ronaldovi, už si zápis do historie pohlídali. Stejný hráč se těsně před koncem trefil ještě jednou a rozhodčí Collina pískl, že je hotovo. Ronaldo dávno váží zhruba o pětadvacet kilo víc a spoluhráči mu říkají Gordo neboli Tlouštík. Není to žádná jedovatá narážka, ale familiární přezdívka, která se chytila.

Ani někdejší kapitán Cafú není tak vysoustruž­ený jako dřív. Polevil, nechodí běhat každý den. Už tři roky špatně spí. Nemůže se vyrovnat se smrtí syna Danila, který mu po srdečním kolapsu zemřel v náručí. Bylo mu třicet. „Když jsem oblékal brazilský dres, byla to pokaždé obrovská pocta. Výš stál jen Bůh a moje rodina,“říkal Cafú.

Podobná slova volili všichni Brazilci, kteří se kdy dotkli fotbalovéh­o nebe.

1958 – premiéra mladičkého fenoménu jménem Pelé. Jen ve finále proti Švédsku skóroval dvakrát. Jako sedmnáctil­etý.

1962 – Čechoslová­ci díky Masopustov­u gólu pár minut vedli, než přišly chyby brankáře Schrojfa, které finále v Chile otočily.

1970 – zřejmě nejtalento­vanější a nejhravějš­í mistři světa všech dob. Pelé s nimi získal své třetí zlato.

1994 – nejnudnějš­í finále rozhodly penalty, po kterých plakal italský bůžek Roberto Baggio.

2002 – Jokohama!

Být jako jednorožec

„Brazilci měli tým s velkým T. Až mi zpětně připadá, že nebyl tak úplně doceněný. Třeba teď se v Brazílii řeší hlavně spekulace, že by se Neymar mohl vrátit z Paříže do Santosu. O výročí posledního titulu se skoro nemluví,“líčí fotbalový manažer Borbély.

Ano, v roce 2002 to bylo naposledy, co Brazílie vyhrála. Od té doby nasbírala jen velká očekávání a ještě větší zklamání. Zrovna Neymar, nejdražší fotbalista planety, na titul čeká marně. Letos bude mít v Kataru třetí šanci. „Fotbalový míč je pro Brazilce posvátná věc a já vím, jaký máme úkol. Vyhrát mistrovstv­í světa pošesté,“prohlásil.

On sám poslední zlato slavil u televize. V deseti letech viděl všechny zápasy, některé i podruhé ze záznamu. Na oslavu se pak nechal ostříhat jako hrdina Ronaldo. Podivný účes pojmenovan­ý Jednorožec se zapsal do dějin podobně jako mistři světa z Jokohamy.

 ?? Foto: Getty Images ?? Zlaté časy Ve formě, s chutí a zabijáckým instinktem. Hvězdný útočník Ronaldo dovedl brazilské fotbalisty k titulu na MS 2002.
Foto: Getty Images Zlaté časy Ve formě, s chutí a zabijáckým instinktem. Hvězdný útočník Ronaldo dovedl brazilské fotbalisty k titulu na MS 2002.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia