MF DNES

Tichá dohoda. Covid se nepřiznává

- — Karel Knap

Necítily se dobře. Zjistily, že příznaky ukazují na covid. Udělaly si testy, které potvrdily jejich podezření. České tenistky Marie Bouzková a Barbora Krejčíková následně zodpovědně odstoupily z jarního Roland Garros.

Jak vyplývá z úterního prohlášení Francouzky Alize Cornetové ve Wimbledonu, chovaly se ve srovnání s dalšími účastníky slavného turnaje spíš neobvykle.

„V Paříži jsme měli tichou dohodu, že se nebudeme testovat, abychom se nedostali do problémů,“citoval 37. hráčku světa deník L'Equipe. „Později jsem viděla holky s rouškami. Možná věděly, že jsou pozitivní, a nechtěly chorobu šířit.“

Třebaže donedávna až urputná obezřetnos­t v celé společnost­i notně polevila, koronaviru­s lidstvo samozřejmě neopustil a dál ovlivňuje dění ve sportu.

V Londýně kvůli nákaze tento týden odstoupili ze třetího grandslamu sezony favorité Ital Berrettini a Chorvat Čilič, což mimochodem může usnadnit Španělu Nadalovi marš do finále.

Přijde Djokovič o US Open?

Pořadatelé na Roland Garros ani na Wimbledonu testy neprováděj­í. Respirátor­y se nenosí na kurtech, v jejich okolí ani v zákulisí. Výjimkou jsou lékaři a fyzioterap­euti při práci. Není vzácností potkat na tiskovce chraptící či smrkající tenisty.

„Chápu, že se někdo s lehkým nachlazení­m neobere o šanci na úspěch na grandslamu,“řekla Češka Tereza Martincová.

„Každý z nás občas chytí chřipku,“prohlásila dvaatřicet­iletá Cornetová, která se obávala, aby pořadatelé znovu nezavedli přísná opatření. „Vždyť už jsme zaplatili dost. Rok a půl jsme strávili v bublinách, nechali jsme se očkovat. Jsme v pohodě.“

Podobně jako v jiných oblastech života jitřil covid emoce taky v tenisu. Snad do všech koutů planety pronikly zprávy týkající se aféry Novaka Djokoviče v Austrálii, jež zasáhla též českou deblistku Renatu Voráčovou.

Ona si po zadržení a vypovězení od protinožců nechala vpravit vakcínu do těla, Djokovič ji stále odmítá. Vážně mu tak hrozí, že mu podle současných pravidel Američané nedovolí start na US Open, které se koná na přelomu srpna a září.

„Ano!“odpověděl o víkendu v All England Clubu stroze na otázku, zda je jeho postoj nezvratný.

Situace navádí k riskování

Na Wimbledonu, podobně jako na Roland Garros, vystřídal restrikce v podstatě úplně volný režim. Záleží na každém jedinci, jak zareaguje na signály onemocnění.

Bouzková s Krejčíkovo­u ve francouzsk­é metropoli jednaly takřka vzorově. Teoreticky ještě mohly střádat body i peníze – první v singlu a druhá v deblu.

Daly přednost zdraví. Obě mrzelo, že nebudou pokračovat. Obě se poctivě kurýrovaly, poté se pomaličku vracely do přípravy. Kdekdo je nabádal, aby se zátěží nespěchaly. Poslechly. Nehodlaly si způsobit dlouhodobé následky.

Že v Paříži covid docela řádil, naznačila rovněž Petra Kvitová: „Kdyby se povinně testovalo, bylo by mnohem víc pozitivníc­h.“

Ostatně i Lucie Hradecká na samém sklonku svého působení na tamní antuce ochořela. Covid si odtud odvezli i její trenéři Jiří Fencl a David Vydra, oba očkovaní.

Současná situace navádí profesioná­ly k určitému riskování. Někteří mohou v honbě za úspěchem ohrozit sebe i ostatní. Snad se nic vážného nepřihodí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia