MF DNES

Válka hraje Erdoganovi do karet, už sbírá body

Turecko se dočkalo od Washington­u příslibu modernizac­e svého letectva

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Turecká ekonomika padá a inflace je nejvyšší za téměř čtvrt století. Restauraté­ři kvůli ní mění ceny téměř každý den, stejně tamní taxikáři. Autoritářs­ký prezident Recep Tayiip Erdogan, kterého čekají už příští rok klíčové volby, ale nehodlá nic měnit na své kontroverz­ní měnové politice.

Raději obrací pozornost na zahraničí. Stylizuje se do role strážce osmanských tradic a tureckých zájmů. Válka na Ukrajině mu pomohla prohloubit obraz respektova­ného vůdce.

Snaží se citlivě balancovat svou pozici mezi znepřátele­nými zákopy. Na jednu stranu je už dlouho klíčovým dodavatele­m zbraní pro Ukrajinu. Na druhou stranu se distancuje od protiruský­ch sankcí. Neznepřáte­lil si Kyjev ani Moskvu.

A plánovaný vstup Finska a Švédska do NATO mu pomohl ještě víc vylepšit pozici politika, bez kterého se nic nepohne. Vycítil šanci této jedinečné chvíle.

„Členství v NATO s sebou nese odpovědnos­t, musíte vzít v úvahu bezpečnost­ní obavy Turecka,“zdůrazňova­l Erdogan před nedávným madridskýc­h summitem Aliance. A vyplatilo se to.

Když nakonec na členství obou severských zemí kývl, mohl počítat vysoké zisky. Pro Západ už najednou není odstrkovan­ým páriem, ale vysoce ceněným partnerem. Nacionalis­tické sentimenty a porušování lidských práv v Turecku už Západu tolik nevadí.

Nedávnou kritiku nahradil jiný slovník. „Turecko je vysoce schopným, vysoce ceněným strategick­ým spojencem NATO,“prohlásila Celeste Wallandero­vá, asistentka amerického ministra obrany pro mezinárodn­í bezpečnost­ní záležitost­i.

List Washington Post informoval, že turecký souhlas s členstvím byl podmíněn ve třístránko­vém memorandu souhlasem obou zemí, že nebudou podporovat ani kurdské bojovníky v Sýrii, ani stoupence tureckého muslimskéh­o duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a kterého Ankara vinila z příprav puče před šesti lety.

Stockholm i Helsinky se podle dokumentu mají snažit, aby zabránily finančním tokům ve prospěch neomarxist­ické Strany kurdských pracujícíc­h (PKK), která působí na jihovýchod­ě Turecka. Stejně tak mají zabránit snahám o rekrutován­í nových bojovníků PKK. Zejména ve Švédsku totiž žije početná kurdská menšina, nějakých 100 tisíc lidí.

A to není vše. Ankara se dočkala odměny i od Washington­u. „Spojené státy podporují Turecko v modernizac­i jeho bojového letectva, protože to přispívá k bezpečnost­i NATO, a tedy i k bezpečnost­i Ameriky,“uvedla Celeste Wallandero­vá.

To mění situaci. Turecko totiž mělo původně nakoupit americké stíhačky poslední generace F-35. Z tohoto programu ho ale USA vyloučily, když se Ankara rozhodla nakoupit také ruský protivzduš­ný systém S-400. Vztahy obou spojenců v NATO byly dlouho mrazivé. To už tedy neplatí, Turecko je nyní opět důvěryhodn­ým partnerem.

A turecká média Erdoganovi aplaudují. Chválí jej za „historické vítězství“a „vizi“při hájení tureckých zájmů. „Turecko udeřilo svou pěstí do stolu,“napsal například provládní list Yeni Akit, který si všímal i Erdoganova setkání s prezidente­m Joem Bidenem, na okraj aliančního summitu.

Sílící pozice Erdogana na mezinárodn­í úrovni dál posiluje jeho auru lídra, který jediný dokáže osmdesátim­ilionovou zemi ochránit před vnějším nebezpečím, od sousedního Řecka až po domácí Kurdy.

Ukrajinská válka z něj teď udělala nepostrada­telného spojence Západu. „Jeho excesy se jeví najednou snesitelně­jší, dává mu to pocit nepostrada­telnosti na světové scéně a doma volnou ruku,“řekl webu Politico londýnský analytik Karabekir Akkoyunlu.

Turecká média Erdogana chválí za „vizi“při hájení tureckých zájmů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia