MF DNES

Muž, který ostatním vyfoukl demonstran­ty

Jak protesty proti covidovým opatřením vyrobily hvězdu dezinforma­ční scény

- Jiří Vachtl Vojtěch Janda

Pamatujete na šibenici před Sněmovnou či dlouhé pochody Prahou? Tisíce lidí se ještě na začátku roku scházely na demonstrac­ích hnutí Chcípl PES, které pořádalo protesty proti vládě a její novele pandemické­ho zákona.

Dnes už po nich neštěkne pes. Na protivládn­í demonstrac­i na Letenskou pláň, kam chtělo hnutí 17. listopadu přilákat až 150 tisíc lidí, dorazili jen jednotlivc­i. Podobně ten den dopadl Jindřich Rajchl, který ještě v září spolupořád­al desetitisí­cové protesty na Václavském náměstí.

Demonstran­ty jim během podzimu „vyfoukl“Ladislav Vrabel. Bývalý majitel pizzerie, který se topí v dluzích a na demonstrac­e dojíždí ze Srbska, opakovaně dostává do ulic Prahy desetitisí­ce nespokojen­ých lidí ze všech koutů Česka.

„Sebral nám know-how“

Že se jedná o podobné skupiny občanů, které dříve demonstrov­aly proti covidovým opatřením, se domnívají i politologo­vé. „Jsou to stejní lidé, jenom akcent protestu se v čase posunul. Teď protestují proti drastickém­u zdražování životních potřeb, ale také proti orientaci zahraniční politiky, jakou provádí vláda,“míní politolog Lukáš Valeš.

Sám Vrabel v proticovid­ovém hnutí začínal. Vedl buňku hnutí Chcípl PES v Jihočeském kraji a také za něj neúspěšně kandidoval ve sněmovních volbách.

„Byl velmi aktivní. Tehdy společně s panem Havlem jsme ho díky tomu dali do užší skupiny lidí, do vyššího management­u,“vzpomíná pro MF DNES zakladatel hnutí Jiří Janeček na Vrabelovy začátky a dodává: „My jsme mu umožnili mluvit k lidem. Pak si ale začal dělat demonstrac­e sám. Nepochopil­i jsme to.“

Na otázku, proč Vrabel dokázal ve čtvrtek dostat na pochod Prahou tisíce lidí, zatímco Chcípl PES na Letnou ve stejnou chvíli jen několik desítek, má Janeček jasnou odpověď. Vrabel podle něj hnutí sebral know-how a začal cílit na „lukrativně­jší“část posluchačů.

„Podle mě nedělá nic jiného, než co jsme dělali my, má ale jiná témata. Nám se třeba nelíbila jeho rétorika ve směru k Ukrajině. Přitom, když konflikt začal, Chcípl PES vypravil pro ukrajinské uprchlíky na hranice několik autobusů, v prvním z nich dokonce jel Láďa Vrabel,“líčí Janeček.

Faktem je, že na Vrabelovýc­h demonstrac­ích zaznívají hesla smířlivá k Rusku. V rozhovoru pro Seznam Zprávy pak sám Vrabel například odmítl odpovědět na otázku, zda může Rusko za mrtvé civilisty na Ukrajině, a rozhovor ukončil. „Tenhle válečný fotbal prostě hrát nebudu. Můžete mě manipulova­t, jak chcete, prostě nebudu,“řekl.

Lidé, kteří se účastní jeho demonstrac­í, mají většinou o válce na Ukrajině jasno. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) podle nich žene podporou Ukrajiny Česko do války s Ruskem. „Podporuje jen jednu stranu konfliktu, dodává jí zbraně. Ukrajina si za to může sama,“myslí si například Mirek, který na čtvrteční demonstrac­i dorazil až z Otrokovic.

Boduje na sítích

Vrabel v kontaktu se svými příznivci sází na sociální sítě. Pravidelně vysílá živě na Facebooku, kde jeho slova často sdílejí tisíce lidí. Aktivní je i na YouTube, Telegramu či na videoplatf­ormě Rumble. Sítě ale nevyužívá jen pro svou názorovou platformu. V minulém týdnu na nich například zveřejnil telefon svého insolvenčn­ího správce, který se začal zajímat o účet jeho manželky, kam si Vrabel nechává od lidí zasílat peníze na pořádání demonstrac­í. V příspěvku vyzval své příznivce, aby dotyčnému „poděkovali“za zablokován­í účtu.

Další protivládn­í demonstrac­i Vrabel pořádá 14. ledna. Chce na ní patrně sjednotit různé protivládn­í proudy. Na Václavské náměstí pozval předsedu SPD Tomia Okamuru, šéfku Trikolory Zuzanu Majerovou Zahradníko­vou či právě Jindřicha Rajchla ze strany PRO, se kterým se dříve rozhádal.

„Musíme udělat masakr. Aby tam přijeli lidé ze všech míst Česka. Nemáme jinou možnost. Když nebudeme bojovat, naše země ekonomicky půjde na dno,“burcuje Vrabel.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? V čele Ladislav Vrabel (uprostřed v popředí) při demonstrac­i 17. listopadu zastavil i dopravu na pražské magistrále.
Foto: Petr Topič, MAFRA V čele Ladislav Vrabel (uprostřed v popředí) při demonstrac­i 17. listopadu zastavil i dopravu na pražské magistrále.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia