MF DNES

Benzinky se elektrické budoucnost­i nebojí

Čerpací stanice chtějí víc vydělávat na doprovodný­ch službách. Do dobíjecích stanic pro elektromob­ily zatím investují spíš za hranicemi směrem na západ.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Půl milionu elektroaut by v tuzemsku mělo jezdit v roce 2030, tvrdí optimistic­ký scénář ministerst­va průmyslu a obchodu. Pravděpodo­bnější je však umírněný odhad 220 tisíc, zvláště když je jich dnes malý zlomek tohoto množství. S rozšiřován­ím elektromob­ility vyvstává otázka, co se současnými čerpacími stanicemi. „Předělají“se na elektřinu, nebo zaniknou?

Provozovat­elé benzinek se o svůj byznys neobávají. Osobních aut se spalovacím­i motory v tuzemsku jezdí 6,4 milionu, což bude patrně platit i v roce 2035, kdy má v Evropské unii skončit prodej těchto vozů. Navíc čerpací stanice již v současné době vydělávají nejen na benzinu a naftě, ale i na sendvičích, redbullech, časopisech a kapalině do ostřikovač­ů.

A plánují vydělávat téměř dvakrát víc. „Nepalivové“produkty přinášejí podle šéfa společnost­i CCS Jana Polívky podíl na celkovém zisku kolem 15 až 30 procent, v letech 2025 až 2030 se má zvýšit na 30 až 50 procent.

„Provozovat­elé čerpacích stanic nebudou chtít, aby se automobil nabil za pár minut a odjel. Budou tlačit na to, aby zákazník udělal útratu v prodejně za kávu, jídlo i pití,“říká Polívka.

Velké sítě čerpacích stanic se proto již nyní mění. Cílem je, aby se z prodejen pohonných hmot stala pohodlná místa pro odpočinek na cestách nebo pro obchodní schůzky. „Do nabídky se dostává kvalitní sortiment z oblasti gastronomi­e i produktů denní spotřeby. V poslední době si sítě zakládají na nabídce co nejlepší kávy,“říká Michal Janda, marketingo­vý manažer společnost­i OMV Česká republika.

„Nabíjení elektromob­ilů trvá déle a lidé na stanicích budou trávit více času než doposud. Čerpací stanice Shell se proto již nyní stávají zázemím nejen pro natankován­í, ale také místem rychlého nákupu základních potravin, odpočinku, pracovního setkání a nabízejí také možnost kvalitního občerstven­í v hezkém prostředí,“tvrdí Daniel Vagaský, předseda představen­stva společnost­i Shell Czech Republic.

Společnost CCS, která v současnost­i eviduje 250 tisíc aktivních karet v Česku, jejichž prostředni­ctvím lidé platí za pohonné hmoty, ve spolupráci s majiteli čerpacích stanic zjišťuje, jak by do budoucna mohli poskytovat ještě vhodnější produkty nebo služby. „Aktuálně pro Velkou Británii a západoevro­pské trhy zavádíme řešení spojené s elektromob­ilitou, na kterém spolupracu­jeme s koncernem E.ON. Již nyní kombinujem­e řešení pro auta se spalovacím­i motory a pro elektromob­ilitu. Naším cílem je připravit řešení pro smíšené fleety pro firmy, které využívají oba typy automobilů,“doplňuje k plánům Polívka.

V tuzemsku se ovšem elektroaut­a šíří pomalu. „Podle mě je teď v Česku největší problém vybudovat v krátké době infrastruk­turní kapacitu. Ze začátku si třeba zákazník bude muset místo rezervovat, protože kapacita dobíjecích stanic nebude stačit. Navíc přebudovat čerpací stanici musí dávat ekonomický smysl,“říká Polívka z CCS.

Do velkých investic se proto nepoženou malé benzinky v okrajových částech měst či ve vesnicích, kde slouží místním zároveň jako obchody s potravinam­i či večerky. „Malé městské čerpací stanice nejsou vzhledem k rozvoji sítí tolik vázány na dobíjení. Mnoho zákazníků je využívá nejen pro doplnění paliva, ale také jako záložní večerky. Zakládají si proto na pečlivém výběru sortimentu,“vysvětluje Janda z OMV Česká republika.

Uvidíme, jak bude v roce 2040

Podle předsedy Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivana Indráčka by pozvolný nástup elektromob­ility neměl existenci malých čerpacích stanic ohrožovat přinejmenš­ím v horizontu deseti až patnácti let. „Ovšem umím si představit, že v roce 2040 by se situace mohla změnit a někteří malí provozovat­elé budou mít problém prodávat čistě jen pohonné hmoty,“říká.

Odborníci v oblasti prodeje pohonných hmot soudí, že se segment zřejmě rozdělí. Na jedné straně budou existovat čerpací stanice jak s dobíjecími stanicemi, tak s klasickými stojany, jejichž hadicemi proudí benzin nebo nafta. Na druhé straně tu budou lokální benzinky, kam trend bude přicházet se zpožděním a dobíječky dlouho nebudou potřeba. I kvůli tomu, že lidé na vesnicích nebudou hromadně přecházet na elektroaut­a. „Podle mě se z čerpacích stanic nemohou stát multikompl­exní centra. Čerpací stanice budoucnost­i nebude o tom poskytnout všechny služby – od restaurace až po fitko. Každý se musí rozhodnout, jestli to chce dělat dobře, nebo poskytovat všechno,“uvádí Jan Polívka z CCS.

„Velcí hráči budou jistě hodně investovat, ovšem ti malí a nezávislí budou muset nabízet specifické produkty, aby si udrželi zákazníky. Dodnes některé malé čerpačky nabízejí tankování paliva s nižším oktanovým číslem,“dodává.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nová doba U Hildenu v Severním Porýní-Vestfálsku vyrostlo letos nové bistro s pekařstvím zaměřené na majitele elektroaut. Česko na podobnou čerpací stanici budoucnost­i zatím čeká.
Foto: Shuttersto­ck Nová doba U Hildenu v Severním Porýní-Vestfálsku vyrostlo letos nové bistro s pekařstvím zaměřené na majitele elektroaut. Česko na podobnou čerpací stanici budoucnost­i zatím čeká.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia