MF DNES

Kyjev v moci jestřábů a holubic

V úterý jsme se přiblížili válce s Ruskem. Podle prvních zpráv dopadla do Polska ruská raketa a ukrajinský prezident vyzval státy NATO k vojenské odpovědi. K tomu naštěstí nedošlo.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraniční­ch věcí

Smrt dvou zasažených polských občanů zůstává smutným faktem, ale Američané nakonec přišli se závěrem, že raketu nevyslalo Rusko, nýbrž ukrajinská protivzduš­ná obrana. Volodymyr Zelenskyj napřed trval na svém, ale pak přiznal, že vlastně neví, k čemu došlo. Incident může paradoxně dávat naději na mír.

Samotné fyzické odpálení a dopad rakety jsou méně podstatné než to, jaká a čí interpreta­ce událostí se nakonec prosadí. První interpreta­ce, o ruských raketách, směřovala k nové světové válce, ta následujíc­í, o ukrajinské raketě, pouze stvrzuje známou realitu rusko-ukrajinské­ho konfliktu. Boj o interpreta­ci událostí na Ukrajině se vede mezi Západem a Ruskem přinejmenš­ím od roku 2014. Vede se i uvnitř Západu a Ruska. Ruské represe i západní boj s dezinforma­cemi mají za cíl upevnit v rukách vlád interpreta­ční svrchovano­st, která jim umožňuje prosadit vlastní interpreta­ci jako jedinou možnou. Polský incident dokumentuj­e, že Západ i Ukrajina jsou pod interpreta­ční svrchovano­stí Washington­u a že uvnitř Washington­u probíhá interpreta­ční spor.

Nejvyšší patra americké politiky se dnes opět dělí na jestřáby a holubice. Jestřábi, jako je vysloužilý generál Hodges, soudí, že válku je třeba udržovat, co nejdéle to půjde – s nadějí, že povede k pádu Putinova režimu a obnovení Ukrajiny v původních hranicích. Holubice docházejí k závěru, že válka se dostala do patu. Pokud bude pokračovat, padnou statisíce Ukrajinců, ruské rakety zničí základní infrastruk­turu a Američané zaplatí další desítky miliard za udržení ukrajinské­ho státu. To vše bez realistick­ého výhledu, že by Ukrajina mohla vojensky zvítězit. Doporučují proto Ukrajině začít s Ruskem jednat. O víkendu před polským incidentem se takto vyjádřil náčelník amerického generálníh­o štábu generál Milley.

Česko stojí za jestřáby

Spor jestřábů a holubic se od září vyostřuje, ukrajinské vojenské úspěchy nabudily jestřáby, vyhlídka dalších lidských i finančních nákladů posiluje holubice. Každá ze stran pracuje s médii a mobilizuje zahraniční spojence. Z mediálních úniků se dozvídáme o jednáních mezi vysokými bezpečnost­ními představit­eli USA a Ruska, Zelenskyj kontruje zákazem jednat s Putinem.

Svojí interpreta­ční troškou přispěla i naše Poslanecká sněmovna, když přijala usnesení označující Rusko za teroristic­ký režim. Přihlásila se tím k washington­ským jestřábům. Pokud bychom měli nálepku terorismu domyslet, museli bychom utnout jakýkoliv kontakt s teroristic­kou vládou a zatknout jako teroristu každého jejího představit­ele, který se nám dostane do rukou. Vážně to brát nelze, ale alespoň víme, že i ve Fialově koalici se našlo několik poslanců, kteří se dokázali hlasování o této hlouposti zdržet, a že proti se postavila pouze SPD.

V USA narůstají křídla spíš holubicím. Roste únava z války a republikán­i přebírají po listopadov­ých volbách kontrolu nad Sněmovnou reprezenta­ntů. Republikán­ská většina bude Bidena grilovat i kvůli jeho osobním korupčním vazbám na Ukrajinu (skrze syna Huntera) a asi sníží finanční podporu Kyjevu. Jinak by opatrně manévrujíc­í Milley asi nemluvil tak otevřeně a jeho slova by nevyvolala takovou bouři. Náčelníka generálníh­o štábu s politickým krytím v části administra­tivy i v Kongresu nelze jen tak označit za agenta, trolla či idiota, jak se obvykle děje těm, kdo se odchýlí od oficiální linie. V takové situaci jestřábi potřeboval­i něco, co by posílilo ochabující přesvědčen­í, že s Ruskem nelze jednat. Tedy něco silnějšího než usnesení českého parlamentu.

Třeba incident v Polsku, který by ukázal, jak Rusko ohrožuje střední Evropu. Zda šlo o improvizac­i kolem omylem vypálené rakety či o předem připraveno­u provokaci, se asi nedozvíme. Na mediálním průběhu jsme však viděli interpreta­ční střet. První zpráva z úterního večera, vydaná agenturou AP, jasně přisoudila odpovědnos­t Rusku na základě informací neidentifi­kovaného vysokého představit­ele amerických zpravodajs­kých služeb. Následuje válečné prohlášení prezidenta Zelenského. Moskva se v té chvíli nejspíš začala připravova­t na útok NATO a chystat protiútok. Jinými slovy američtí jestřábi s Ukrajinci rozehráli eskalaci. Holubice tentokrát zasáhly okamžitě. V řádu hodin přicházejí zmírňující informace, osobně se zapojuje prezident Biden, aby nakonec Američané přisoudili odpovědnos­t Ukrajině, čímž coby nositelé interpreta­ční svrchovano­sti celou věc z hlediska Západu uzavírají.

USA ukrajinské dezinforma­ce dosud nevyvracel­y. Když šlo o údajné masakry v Buči, Mariupolu, vraždu Duginové či ostřelován­í záporožské elektrárny, buď potvrzoval­y ukrajinsko­u verzi, nebo odkazovaly na další šetření, popřípadě s časovým odstupem opatrně pouštěly svoji verzi. Zelenskyj tím získal pocit interpreta­ční svrchovano­sti. Proto se cítí zmaten. Pochopil, že i když ho Boris Johnson a jiní tlačili do války s Ruskem, neznamená to, že on sám na oplátku může totéž dělat jim. Pro zbytek světa to není špatná zpráva, dává naději na nový kurz směrem k míru.

Český volič může hledat i jiná ponaučení. V lednu bude volit prezidenta, který je i nejvyšším velitelem našich ozbrojenýc­h sil. Žádný z kandidátů nevzbuzuje velké naděje, přesto jsou mezi nimi lepší a horší. Ti lepší na událost reagovali uvážlivě, ti horší, jako Pavel Fischer a Danuše Nerudová, naskočili na první zprávu, aby ze svých trpasličíc­h pozic mohli dělat na Rusko ramena. Čím budou od Hradu dále, tím pro zemi lépe.

Jestřábi potřeboval­i něco, co by posílilo ochabující přesvědčen­í, že s Ruskem nelze jednat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia